2008-10-02

Kamphundsfrågan

Få saker verkar engagera så mycket som frågan om kamphundarnas vara eller icke vara. Det har blivit så mycket inlägg i bloggen så jag har svårt att svara på alla och tänkte därför skriva lite mer allmänt så får ni kommentera.

Den första reflektionen jag gör är att väldigt många av dessa kamphundsägare (och vakthundsägare) har svårt att föra en debatt utan ständiga påhopp på mig som person. Det gör inget annat än stärker mig i uppfattningen om att många som skaffar den här typen av hundar är olämpliga att ha dom. Att inte kunna föra en debatt utan att ständigt förolämpa motparten antyder att man saknar respekt för andra människor.

Jag har full förståelse om man blir väldigt arg. Det har jag inget problem med. Men man kan för trots det uppföra sig hyfsat och föra en saklig debatt.

Jag vill också påpeka att några har varit precis tvärtom. Zan på den här bloggen argumenterar sakligt och jag hoppas han eller hon skickar mig ett mail så vi kan träffas vid tillfälle och diskutera vidare. Jag träffar gärna andra också och diskuterar frågan.

Min uppfattning har hittills inte ändrats. Den här typen av hundraser är vapen. De är farliga. Självklart blir de farligare i dåliga ägares händer - och döma av vissa kommenterar så finns det gott om dåliga ägare - men de är som ras även farliga i bra ägares händer.

Några skjuter in sin kritik på att rottweilrar inte är kamphundar. Nej, det stämmer. Men det intressanta här är inte definitionen eller exakt vilka hundraser som ska förbjudas. Utan själva frågan om vi ska tillåta att den här typen av hundar finns i samhället.

Vakthundar ska om de ska ha något existensberättigande vara just vakthundar. Inte sällskapshundar. Kamphundar ser jag överhuvudtaget inget användningsområde för och bör därför inte vara tillåtna alls. Kan någon visa mig ett lämpligt användningsområde är jag beredd att ändra mig.

Jag tror inte mycket på detta med hundkörkort som flera föreslår. För det första är det ju en bekräftelse av problemet. Det här är hundar som är så farliga att man måste gå en särskild kurs för att man ska kunna ha dom. För det andra har ännu ingen förklarat för mig hur det ska gå till, förutom att just nämna en kurs. Om man nu skriker till motparten i debatten att denne är okunnig och därför bör hålla tyst så tycker jag det vore på sin plats av de som anser sig kunniga att mer i detalj förklara hur det ska gå till med detta körkort.

Jag för mer än gärna en debatt om detta. Jag tänker dock inte lägga tid på att bemöta alla de otrevliga och oborstade typer som enbart spyr galla. För en hyfsad debatt, vara gärna arga om ni känner för det, men var sakliga. Det är ju ärligt talat det bästa sättet att påverka.

35 kommentarer:

Basse sa...

Kalmar kommun har aldrig, någonsin, fått ta emot så mycket synpunkter (både arga och positiva) som när folkpartiet la ett förslag om att hundar skulle hållas kopplade på allmän plats.

Hundar är en fråga som engagerar! Nu vet du det :)

Anonym sa...

Våra husdjur engagerar! Det är väl ändå ganska självklart. Många lever för sina djur och för många är det, det enda levande sällskap de har.

Jag vet inte hur du utifrån vad som kommenteras i din blog kan säga vilken typ av hundägare de är. Precis som du lyssnar jag gärna på de som har sakliga argument, kött på benen och exakt kan säga var de står i en fråga!

Läs på lite till och säga vad du vill istället för att överlåta det åt experterna.

Det är bara att börja i Europa. Danmark, Norge, Holland, Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, England har gjort försök med restriktioner om diverse raser något som i de flesta fall inte alls gett önskat resultat.
Sen kan du även koll hur vågorna går i USA "Ban the deed not the breed" Vad jag har förstått så har det fortfarande inte blivit något av det då det lobbas för fullt i frågan.

Det är just vilka raser som bör förbjudas som är det intressanta och hur tanken är att en sådan förbudslag är tänkt att fungera. Idag rottweilern, i morgon cockerspanieln och veckan efter det pudeln?
Ytterligare en aspekt i sammanhanget är att med förbud fångar man upp de som ändå följer lagen, de man vill åt kommer undan ändå. I mångt och mycket så det man får ut av förbud är en fördumning av människan.

Om du kontaktar polisen i Malmö där just kamphundar är ett stort problem så vet de säkerligen vem det är som håller på, de kan bara inte sätta åt dessa. Se till att befintliga lagar inte är håltomma och fina ord på ett papper, verka för att de är användbara och gör nytta.

En fråga; vem ska ha rätt att äga en vakthund? Bla rottweilern som du nämt är i skk/sbk mening en brukshund, precis som dobberman, schäfer, holländska herdehundar, belgare och ett antal raser till.
Då det är din blogg jag läst så är det av absolut intresse att veta vad du ser som en kamphund, vilka hundar som gör dig rädd och var i du ser vapnet?

Du har helt missförstått vad folk anser med hundkörkort. Det ska vara en utbildning för alla som tänker skaffa hund oavsett ras och ett kvitto på att man är en lämplig hundägare. Vidare är väl tanken att man inte ska ha lov att handla hund utan att ha ett körkort eller ta ett i samband med hundköp. Inget jag personligen är för då det är mer förbudstänkande i samband med ännu mer byråkrati.

Angående varför alla hundar ska finnas? Jo, alla raser har ett syfte och alla raser har olika egenskaper som gör de attraktiva i folks ögon och det är just mångfalden som gör att man kan finna precis vad det är man söker. För de flesta av oss Svensson så är det inte att man eventuellt kan fostra en mördarmaskin utan för just rasegenskaperna som man faller för en ras.

Rent allmänt så räknas ett 20-tal av alla raser som brukshund och det är vad ras man måste ha för att få tävla bruksgrenar med sin hund.I ditt förbudstänk kan jag tänka att minst hälften av dessa hundar försvinner vilket kan ge en lavinartad ökning av vissa andra hundar som trots att de inte idag ses som kamphundar ändock har vissa egenskaper som kan göra de till vapen vilket i mina ögon är en precis lika stor fara som ett rasförbud. Som sund hundägare låta man sin brukhund få utlopp för vad som är syftet med den. Eller vill du inte heller ha kvar denna ypperliga föreningsverksamhet i Sverige?

Mitt råd till dig är alltså se dig om i världen, se vad andra stater gjord och vilken effekt det fått. Sätt på pränt vad det är du i grund och botten vill och testa det på oss hundägare. Vi är säkert mer hjälpsamma än vad du tycks ha fått uppfattning om :-)

Gärna mer restriktioner i hundägandet men Nej tack till förbud av vissa rasaer.

Anonym sa...

vad jag förstår vill du alltså förbjuda vakthundar också? Lhasa apso och tibetansk spaniel är ju till exempel framavlade vakthundar. dessa skall alltså också förbjudas då? för rätt skall väl vara rätt?

kluring sa...

Eftersom vårt samhälle vilar på såkallade demokratiska principer så är det upp till var och en att ha sina alldeles egna åsikter. Även om det ibland kan vara direkt smärtsamt att lyssna på dravel så är det så. Jag ska försöka hålla det här inlägget på en saklig och förhoppningsvis hög nivå eftersom det efterlysts av blogginnehavaren. Nu ska jag slänga in en brandfackla i debatten när jag påstår att de flesta upplever nog dig Mathias som en otrolig provokatör som utan kunskap slänger ur dig sådana här direkta felaktigheter. Jag har en del frågor till vederbörande, men jag tänker avsluta det här inlägget med detta. Hoppas att jag kan få svar på samtliga och inte bara bekvämt utvalda.
Jag är ärlig när jag säger att mitt politikerförakt har nått en ny högstanivå. Jag har tidigare varit politisk aktiv – dock inte inom det partiet som Mathias Sundin företräder och jag kan förstå att hundägare i synnerhet s.k. kamphundsägare känner en smula avsky och förakt för sådana här åsikter. Mitt eget hundliv är gediget och snart inne på 3 decennium så jag har en smula erfarenhet av både små och stora hundar i alla möjliga raser. Har även lärt mig att problemet inte sitter i hunden oavsett ras utan i andra ändan av kopplet. Det är vi alla måste jobba tillsammans i rätt riktning. Sen är jag den första att beklaga de människor och djur som råkat illa ut i en hundattack – oavsett ras. Jag vet hur det är att leva i ett område där en eller flera hundÄGARE inte respekterar vare sig mig eller mina djur. Här i grannskapet så är det en ägare till en schäfer och en annan ägare till en tax och pudel som ställer till det för alla andra. Jag drar mig för att gå ut med mina hundar eftersom jag inte känner mig trygg. Inte för att själv bli skadad utan för att mina hundar inte ska behöva stå ut med den stress det innebär. Min äldsta tik blev hundbiten av förut nämnda pudel och då gick jag med kort koppel. Skyller jag pudeln för detta? Inte en chans – hela ansvaret faller på ägare/föraren. Sen är det också nyttigt att inse att det är djur vi pratar om. Du kan ALDRIG till 100 % lita på ditt djur och det är efter detta man måste handla och agera. Jag hade förmånen att beskåda polishunds SM i Karlstad för några veckor sedan. Ett kanontrevligt arrangemang och med många riktigt fina och duktiga hundar. Eftersom det var tillåtet att ha med sig hund in till publikområdet så stod jag och mina hundar på behörigt avstånd från tävlingsområdet. Efter avslutade moment så passerade ett antal av tävlingsekipagen oss. Vid inte mindre än tre tillfällen så gjorde stadsmaktens djur utfall mot mina som bara låg ner i gröngräset och tittade på tävlingen. Inget provocerande från mina men en påminnelse om att det är djur vi pratar om oavsett om det är individer som tränas av proffs dagligen.
Jag jobbar dagligen med hundar i mitt yrke och jag kan ärligt säga att de absolut största problemhundarna är småhundar. Nu är vi människor så lagda till naturen att vi gärna förmänskligar och sätter in våra alldeles egna små värden på saker och ting. Det är klart att en vit, liten, söt och lurvig hund påminner kanske oss om en valp – en valp påminner oss om något litet och oskyldigt, därför kan en liten och söt hund inte vara farlig. Eller? Väldigt förenklat jag vet, men för många fungerar det så. Ta en pitbull istället. Här ser den oinvigde något kraftfullt, smidigt muskelpaket. Man har tack vare mediahysterin hört talas om de farliga kamphundarna. Summa? Jag har tyvärr blivit hundbiten ett par gånger i mitt yrke, men aldrig av en hund som du benämner som kamphund.
Mathias – du efterlyste förslag på hur vi skulle kunna komma tillrätta med problemet om ett eventuellt hundförarbevis. Jag har några synpunkter/förslag på detta. All djurhantering faller under djurskyddslagen, det är så enkelt. Sen kan man alltid diskutera vad som är rätt och fel i denna. Men detta är faktum och det gäller för ALLA. Ett hundförarbevis skulle vara ett alldeles ypperligt redskap. Jag tror att många med mig gladeligen skulle offra ett par kvällar och någon tusenlapp för att skaffa sig ett sådant här intyg. Kanske inte för att den stora massan av ansvarsfulla hundägare egentligen skulle behöva ett sådant, utanför att göra det lättare för polis att punktmarkera och ta bort olämpliga djurägare och indirekt ditt s.k. kamphundsproblem. Jag är medveten om att ett sådant förslag till hundförarbevis skulle ta några år att genomföra, men det är initialt sätt. Efter den här ”massvaccineringen” av Sveriges hundägare så skulle det rulla på. Hur ofta detta skulle göras om är diskutabelt. Personligen så skulle jag inte ha någonting emot att göra om det kanske vart 8-10 år. Sen är det min högst personliga åsikt att olika körkort (läs i det här exemplet bilkörkort) skulle ha ett bäst före datum. Här har du väl någonting att ta upp med dina partivänner? Jag känner mig inte trygg (fint värdeord det där) när jag är ute i trafiken och kör bland allehanda människor. Här har som bekant polisen ett redskap att använda sig av – varför inte använda sig av detta inom andra områden? Eller hur var det nu – folkpartist – liberal – staten ska inte lägga sig i???? Märkligt det här! Mitt förslag till dig är – ut i verkligheten – åk och hälsa på ras/specialklubbar (för de finns), diskutera och skaffa dig verklighetsbaserade kunskaper och inte bara läsa tidningsrubriker.
Självfallet så måste det till en attitydförändring bland de direkta olämpliga element som håller ALLA typer av djur på fel sätt och av fel orsaker. Likaså bör polis och åklagare ges verktyg att handla därefter. Klara direktiv. Sen håller jag med många av föregående talare om att det finns ett gigantiskt stort problem med blandrasaveln. Vi ser fler och fler människor som livnär sig på att medvetet avla på individer/raser som aldrig skulle få avkomma. Det finns stora ekonomiska vinster att göra för den som vill och inte har ett samvete. För att ytterligare hälla bensin på brasan så är det väl iofs så de flesta djuruppfödare gör idag. Man plockar ihop två individer som kanske i bästa fall är meriterade på enbart utseende och inte egenskaper, men det är en helt annan historia. Och detta gäller inte enbart på djur…

Mina frågor till dig Mathias är:
Har du själv varit i direkt kontakt med de hundar som du tycker är kamphundar?
Har du själv hund och isåfall har du då varit på några kurser/utbildningar där du pratat med kunniga hundmänniskor om detta?
Har du varit på något event av något slag där kamphundar varit inblandade?
Har du läst böcker – inte sensations kvällstidningar i ämnet?
Sen en sista fråga. Är det inte din uppgift att stå till svars för det du skriver, även om du uppfattar inlägget eller personen som ohyfsade eller oborstade? Vi kanske inte har all din finess men vassa tungor och pennor har vi och det får du nog står ut med i det demokratiska Sverige av idag!

Avslutningsvis så får jag bara beklaga att jag kanske inte kunnat hålla den nivå som jag önskat. Jag blir bara så ledsen på att makthavare inte ser längre än näsan räcker och att verklighetsförankringen verkar lika med noll! Tack för mig!

Anonym sa...

Hej Mathias!
Det framgår tydligt att du har mycket begränsad kunskap om hundar.

För övrigt så tycker jag att din frisyr borde förbjudas då det finns högerextrema kopplingar till en sådan frisyr, och jag inte ser någon anledning för en sådan frisyrs existensberättigande. Jag blir ej övertygad av anledningar som hårbortfall då du kan skaffa tupé lika gärna som en kamphundsägare kan skaffa en pudel.

Ha en bra dag!

Anonym sa...

Hej igen Mathias.

Jag har lite förståelse för dig, det ska jag vara helt öppen med.
Speciellt då du flera gånger fått bevisat för dig nu hur läget egentligen är.
Du tar det helt enkelt inte till dig.
Att rasentusiaster ( de seriösa givetvis ) har det väldigt jobbigt ust nu och har haft det från och till länge.
Det är inte konstigt att man hugger eller uttalar sig otrevligt.
Just för att man gång på gång får förklara samma saker för samma sorts människor som trots ihärdig bevisning vägrar se sanningen.

Det är troligtvis ingens mening att bete sig illa men orden slinker så lätt när man är frustrerad och trött.

Hoppas att du kommer till insikt, men jag tvivlar på det då du och andra likasinnade slår det ifrån er som ingenting.

Mvh Agge

Anonym sa...

Saken är den att alla hundar kan vara livsfarliga. Det finns Golden retrievers som utgör ett större hot än en amstaff. Vi tar min grannes labrador som exempel.
Den hunden är helt galen! Han hugger efter allt och alla och då menar jag verkligen hugger!
Medan min amstaffhane är hur lugn och snäll som helst och går undan istället för att hugga. Så kort sagt, vilken hund som helst kan vara farlig, inte bara s.k. "kamphundar".

Anonym sa...

välkommen in och diskutera på amstaffwebben.se eller amstaffdogs.eu

Anonym sa...

du känner att folk hoppar på dej som person,när jag läsete aartikeln och nu din blogg s åverkar du för mej vara en väldigt förvirrad person och utan kunskaper om någon slags hund. Det är INTE hundraserna problemet sitter i.Grunden först och främst är väl de som föder upp hundarna, deras ansvar att välja vem som ska fostra deras valpar.Och sedan är det ägarna som ska se till att hunden växer upp till en lugn och harmonsik hund. En sak bara, du verkar inte veta vad en kamphund är?en kamphund ska slåss på kommando med en annan hund. Och absolut inte bita en människa, de som gjorde det avlivades.och dessutom ÄR kamphundar förbjudna i sverige. Vilken RAS är det du menar är farlig?som sagt Kamphund är ingen ras. Och du vill förbjuda raser!?det är en omöjlighet!kämpa istället för att förbjuda blandrasaveln!som i stor utsträckning består av människor, okunnniga om genetik och oftast bara är ute efter pengar. På tal om hundkörkort, så ja det är en tanke,men det är enhelt annan disskussion, med många frågor i om tex hur ett utförande ska gå till osv. Ja ett hundkörkort är en bekräftelse på ett hundägar problem vi har idag. Vilket gäller alla raser.Senaste trenden, köp en hund och lägg den i handväskan,Hur bra tror du de mår?små tjejer som bara tycker det är roligt så länge det är trendigt. Tips till dej för att verka mindre förvirrad och blåst, LÄS PÅ I ÄMNET!!
tack för ordet.

Anonym sa...

Det finns ett forum som är spec inriktat på pitbulls, där många kunniga finns och kan en hel del om rasen och människor som levt med rasen i flera år

www.pitbullforum.se

Här har du ett jätte bra amstafforum med massor av kunnigt folk och uppfödare

www.amstaffwebben.com

där har du två av de bästa forumena inriktat på två olika kamphundsraser, regga dig, prata med kunnigt folk, läs vad vi gör med våra hundar dagligen, välkommen på en hundträff och träffa oss ALLA som har hittat vår ras och är bra ägare, tränar och sköter dom. det är inte hundarnas fel, det är fel ägarna på andra sidan kopplet, oseriösa personser som avlar på dåliga hundar/blandraser och bara vill tjäna pengar, sätt stopp för dom istället, istället för att ta bort dessa underbara hundar från alla seriösa människor, som vet vad de har i kopplet och tar sitt ansvar!
Många skaffar dessa hundar och inser inte vilket jobb det är, vad en hund egentligen kräver!
hårdare krav på hundägande skulle vara en bra start och det gäller oavsett ras, jag har själv två sk kamphundar, men då är de mina som blivit påhoppad x antal ggr av lösa hundar av andra raser, jag tar mitt ansvar, jag vet vad jag har i kopplet, jag håller mina hundar kopplade, de är lösa i inhägnad område eller på ställen man vet att man är ensamma, vi åker på hundträffar, vi tränar i grupp och mina hundar är som vilken som helst, ALLA raser kan bete sig illa, alla hundar kan attackera, men om ägare tog sitt ansvar och hade sina hundar kopplade så skulle inte detta kunna hända! det är ägarnas brist på ansvar och ofta okunskap som stället till detta!

Här hemma är det mest småhundsägare som inte tar sitt ansvar, de springer fram till okända hundar för ägarna har de okopplade. i många fall är det så, en ägare tar inte sitt ansvar, går med sin hund okopplad, den springer fram till en hund och börjar moppsa upp sig, den kopplade kanske svarar, vem får skit?

jo den sk kamphunden! fast den ägaren tar sitt ansvar och har sin hund kopplad! ska det behöva vara så???

Anonym sa...

Det slank ur mig en och annan kanske inte så genomtänkt kommentar igår, men gör det mig oförmögen att föra en debatt? Jag tycker att jag resterande av tiden hållt mig saklig, men du såg kanske mitt felsteg som en bra utväg att slippa diskutera mer med mig.

Sen måste jag fråga dig en sak.
Vad har en människas förmåga att uttrycka sig och föra debatt med denna människans hundägande att göra?
Jag känner många som har problem med just detta och det gör dem väl inte till dåliga hundägare.
Det är som att säga att ska du köra ferrari måste du kunna debattera. Vad nu det kan ha med ens hundägande eller bilkörande att göra.

Det är tråkigt att se hur mycket ödmjukhet det fattas hos vissa utav er politiker.
Ni saknar ödmjukhet och ni kan inte ta kritik, vilket gör mig väldigt orolig för detta landets framtid.

Jag hoppas på en fortsatt diskussion med dig.

Anonym sa...

Kuring, Väl talat!
Jag skulle också mer än gärna offra både tid och pengar för att ta ett eventuellt körkort!

Sen undrar jag lite om man ska ha hundarna till det de är avlade för så betyder det att bara boskapsägare skulle få äga en vallhund? Ska bara företagare som har vakthunden för att vakta sitt företag få äga en vakthund? osv, osv.. I sånt fall så är det väldigt många som äger en hund som dom inte bör äga.

Nej, jag tycker nog att så länge man tar hänsyn och ansvar och vet vad det är för hund man har i kopplet så finns det inga olämpliga hundar.

Anonym sa...

Hej.
Läste det du sagt i tidningen också.. (http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4282615). Känns som om du säger emot dig själv, att du vill förbjuda kamphundar, men ändå erkänner du att det är ägarens fel.
Jag har en sk kamphund (amstaff-blandning) som en ren och skär sällskapshund. Jag vet vart hennes gränser går, vilka hundar hon fungerar bra med och vilka hon inte fungerar bra med. Jag låter inte henne springa lös hur som helst, hon går fint vid min sida när vi passerar människor.
Hon har aldrig varit i slagsmål, trots ett antal lösspringande hundar som flygit på henne. Anledningen? Jag har inte tillåtit henne. Hon hade kunnat bita dom, precis som vilken annan ras som helst hade kunnat göra i en sådan situation!
En kamphund är ett djur, som vilken annan ras som helst. Det är vad man gör av sin hund som gör hunden i slutändan!

Undrar om du klassar min hund som kamphund, som du vill förbjuda?

Mvh
Paula Lindquist
http://www.paulas.webb.se
paula_lindquist@hotmail.com

Mathias Sundin sa...

Kort kommentar till Paula, svarar er övriga senare:

Ja, det ser motsägelsefullt ut. Det är en intervju, man blir inte alltid helt rätt citerad eller får fram exakt vad man vill säga. Läs det jag skriver här istället, det är mina egna ord.

Läs till exempel också slutet på den här artikeln i Folkbladet:

http://www.folkbladet.se/nyheter/finspang/artikel.aspx?articleid=4100372

Mathias Sundin sa...

Agge: Med all respekt har ingen bevisat någonting alls. Det har förts fram åsikter och enskilda redogörelser om snälla kamphundar. Det är inte bevis för någonting alls. Det är som sagt bara åsikter.

Någon sorts bevis skulle kunna vara fakta. Något som visar att kamphundar och vakthundar inte angriper andra hundar och människor. Har du någon sådan fakta att presentera?

Anonym sa...

Men Mathias, har DU bevisat att "kamphundar" är farligare än andra hundraser?

Du kan helt enkelt inte hårddra det på ett sådant vis.
Vem ska avgöra vilka raser som kan vara farliga för människor eller andra djur?
Samma hund kan vara "helt olika hundar" med olika ägare. Förstår du hur jag menar?

Faktum är ju som några redan sagt att en "Kamphund" är en hund som faktiskt aktivt använts/används i kamp - inte en ras.
Sen att somliga raser från början avlats till kamp så innebär detta inte att de används till det ursprungliga huvudsyftet idag.

Jag tror till och med att jag utan att nämna det närmre går att gissa sig till vilken målgrupp som missbrukar sina hundar mest...

Detta är inte ett problem som handlar om hundar. Det är ett problem som rör avel, ägarskap och kunskap.
Vi kan sitta och berömma våra hundar bäst vi vill, som du säger förändrar det inget. men givetvis vill man lyfta fram sin egen vän, när människor som har liten insyn talar illa om dem och dess släkte.

För att komma till botten med det här behövs inget förbud - utbildning behövs däremot, striktare lagar och kunniga människor som ser efter dem.

Mathias Sundin sa...

Agge: Jag skrev ju att ingen bevisat någonting, att det är åsikter. Men jag ser mig om i samhället och ser rapporter överallt om kamp- och vakthundar som angriper andra hundar och människor.

Kan du prestera något fakta som motsäger detta?

Anonym sa...

Jo men om det handlar om åsikter kan du ju knappast ge dig ut i politiken med det...

Ja och det beror tills större delen på att media i stort sett enbart skriver om just DE incidenter där BLANDRASHUNDAR av kamphundstyp varit delaktiga

Mathias Sundin sa...

Agge: Va? Kan man inte ge sig in i politiken med åsikter? Vad ska man då i politiken att göra?

Det jag menar är att du framför åsikter för att kamphundar inte ska förbjudas. Jag framför åsikter för att de ska förbjudas. Men du menade att du hade bevisat något. Det hade du inte, du har framfört dina åsikter och hittills inte övertygat mig.

Mathias Sundin sa...

Just ja. Har du någon faktagrund för det du påstår? Dels att det är blandrashundar de rapporterar om och dels att dessa hundar är farligare än renrasiga. Förutom något enstaka exempel.

Anonym sa...

Nu uttryckte jag nog mig dumt.
Jag menar att om man skall arbeta politiskt såsom du gör för att genomföra något ( vad nu det kan handla om, i detta fall rasförbud )
Så måste man ha mer än bara åsikter i ryggen.
Annars kan detta få tragiska följder.
Förstår du hur jag menar?

Ja det finns fakta bakgrund, men jag känner personligen att jag inte är rätt människa att ge dig dem.

Niklas Lind som bla skrivit till dig här i bloggen kan säkert ge dig all information du ber om.
Då jag inte känner mig varken tillräckligt lärd eller skiftbegåvad.

Anonym sa...

gud, nu särskriver jag också....

Anonym sa...

Ang hundkörkort så handlade hela den iden om att inneha att slags bevis på att man kan hantera, äga och ta hand om en hund. Hundkörkortet handlar om att att man är lämplig som person och när blev det så att man skulle ha ett hundkörkort för "kamphundar" endast???

Anonym sa...

Det jag menar vad gällande hundkörkort är att det ska gälla ALLA hundägare och inte bara så kallade "kamphundsägare".
Precis som med vilket körkort som helst skulle det innebära att du får genomgå en utbildning för att lära det tillgodose det behov en hund kräver både fysiskt och psykiskt - kanske även rasanpassat.

Och precis som med vilket annat körkort skulle man även förlora det om man inte följde de lagar som gäller, alltså förlora tillståndet att inneha hund.

Jag tror också att bara "kortet" FINNS, skulle det dra ner på de oseriösa hundägarna då det skulle kosta dem en rejäl peng att införskaffa sig detta.
En hängiven och genuint intresserad människa betalar gladeligen lite extra för att syssla med det dem älskar.

Så ser jag det iaf.

Anonym sa...

du får mig att SKÄMMAS för att vara folkpartist. du får mig att skämmas över att jag röstade på DITT parti.

liberalism handlar om att man kan se individer. inte döma på grund av hudfärg, sexuell läggning, kön eller andra saker. man bör "dömas" som individ.

att du inte förstår hur detta kamphundsinlägg går totalt emot det gör att jag tappar en hel del respekt för dig och dina åsikter.

är du säker på att du är liberal?

Anonym sa...

Nu blir jag riktigt nyfiken.. Var har du inhämtat fakta om dessa kamphundsattacker (bortsett från media)? Är du medveten om hur många människor som blir biten av det du vill kalla för familjehundar som INTE hamnar under medias lupp? Det säljer helt enkelt inte lika bra att skriva att pudeln sixten bet Anders oprovocerat. Trodde faktiskt att ni politiker som ändå får utstå en hel del granskning av media var väl förstådd över hur saker kan vinklas och plockas ur sitt samanhang. (precis som med din intervju som du menar inte är i sin helhet)

Var baserar du din kunskap på att sk kamphundar är farliga? Hur har du kommit fram till det? Hur många av dessa farliga hundar har du träffat personligen? Vad har du för kunskap/erfarenhet om hundar överhuvudtaget? Jag hoppas verkligen att du svarar på dessa frågor eftersom att endel av dessa människor som du diskuterar med har väldigt stor erfarenhet av hundar.

Vill du ha exempel på "farliga" hundar som inte löper amok så kolla på de poliser och militärer (hundförare) som använder sig av Rottweiler. De hundarna är ingen avart utan presis som alla andra Rottweilers... Rottweilers. Skillnaden är att personerna som håller på med hundarna gör det på rätt sätt och hunden får sina behov tillgodosedda.

Åk till någon träning för Weightpull och kolla hur "farliga" alla de hundarna som blir aktiverade av seriösa ägare så de får sina behov tillgodosedda (där kommer du att träffa många olika raser) och alltså inte "enskilda hundar" eller "enskillda fall av bra hundar"

Kontakta rasklubbar och skaffa dig en åsikt utanför löpsedlarna.

Anonym sa...

På regeringen.se finns detta att läsa:

"Hunden är i grunden ett rovdjur, vilket innebär att i princip alla
hundar kan vara farliga. Detta är viktigt att ha klart för sig; vi kommer
inte att kunna skapa ett samhälle där vi håller hundar men inte
har några hundbettskador. Det finns en mängd olika faktorer som
har betydelse för vilket beteende en hund visar i en given situation.
Som exempel på sådana faktorer kan nämnas kön, storlek, ägare,
rang, hälsostatus, grad av socialisering till människor och andra
hundar, jaktinstinkt, rädsla, erfarenheter och så vidare."

Vidare:

"En kamphund
är en hund, oavsett ras, som har tränats eller tränas med
syftet att den skall bli framgångsrik vid slagsmål med andra hundar."

Personligen börjar jag tröttna på att människor använder ordet Kamphund som om det vore en egen ras, när det så tydligt ovan anger att det är en hund som tränats till att bli framgånsrik vid slagsmål. Kamphundar är således hundar som används aktivit eller har använts som kamphund.

Sedan finns det skillnader i raser, det finns raser med mer jaktinstinkt än andra, det finns raser som passar utmärkt som familjehund pga lugnt lynne och det finns de hundar som försöker dominera sin ägare mer än andra hundar.

Hur hunden agerar är inte bara upp till hunden, utan till mycket stor del upp till ägaren. Kan man inte hantera sin hund kan hunden oavsett ras bli farlig för andra människor och hundar.

Hundar, som är djur, har naturliga instinkter och det får man inte glömma att alla hundar har kvar i sig även om de är sällskapsdjur. Blir en sällskapshund tex. skrämd kan även den reagera med ett bett för att försvara sig.

Vet man inte hur man ska hantera sin hund ska man inte ha en hund. Det är människan som är problemet inte hunden. Förbjud därför inte hundraser. Börja med grunden till problemet, människan. Det är människan som från början avlat fram vissa raser till att bli kamphundar, människans val...inte hundens.

Anonym sa...

Pitbull är världens mysigaste ras, har aldrig träffat så många PB och inte någon av dom har vissat ett aggresivt mönster mot människor, däremot andra raser ha morrat mot mig, men aldrig en pitbull, jo varför, då dom andvändes för kamp för mer än hundra år sedan så är rasen avavlad för att vara aggressiv mot människor, dvs man avlivade alla hundar som inte lämpade sig för kamp, då en hund inte ska fokusera på domaren men på hunden den möter.

Jag kan poängtera att ja är helt emot kamp med hund, men ja har själv tränat en Pitbull just för weightpull och hon är den mest godhjärtade hunden mot människor, men hon är väldigt dominant mot andra hundar därför är det ALLTID koppel som gäller om jag inte vant henne vid en hund.

tycker ni skall lägga pengarna på att utbilda polisen i skjutning lite mer, av vad jag läst och varit med om senaste tiden så har polisen skjutit ca 15 skott vid varje sk gripande och träffat 2-3 av skotten?? plus att dom skjuter i villa områden med helmantlade kulor dvs dom går igenom mål inte stannar! lite offtopic men va tvungen att lätta hjärtat lite på vår ganska undermåliga myndighet Polisen!

Mathias Sundin sa...

Annalena: Har du några fakta som backar upp ditt påstående om att media inte rapporterar om andra hundar som är aggressiva - och tror du (om det är så) kan finnas en anledningen till det. Jag kan utan problem tänka fram en som inte handlar om en konspiration mot kamphundar.

Fröken B: Hundraser kan inte jämställas med människor.

Agge: Varför ska alla som äger en hund tvingas ta ett körkort? Jag kan förstå argumentet - även om jag inte håller med - om att de som ska ha aggressiva hundar ska ha det, men varför ska alla med cocker spaniels ha tillstånd?

Anonym sa...

Mathias, Ja om jag bara går till det som hänt personer runt om mig. Förvisso ingen "fakta" med ändå fysiska personer som jag vet om. En person var på besök hos en god vän som ägde en Golden retriver. personen satt och kelade med hunden som vänder sig om och biter honom i ansiktet. Inte snyggt, hunden blev avlivad men inte ens en notis i den lokala pressen. (hunden visade sig vara sjuk, men det var klen tröst för han som blev biten)

En barndomsvän till min sambo ägde en blandras av icke "kamphundstyp" Den högg hans två åriga dotter i ansiktet. Ingen notis i ens den lokala pressen även där. Där finns bildbevis på skadorna.
Min farfar blev illa biten i handen av en renrasig gråhund. Ingen notis i någon press heller.
Min sons klasskompis blev biten av en pudel-mix, ingen notis i någon press. Jag kan fortsätta om du vill, men någon slags "bevisning" eller statistik har jag inte. Men å andra sidan så tycker jag att det är löjligt att använda pressen som något slags belägg/bevis eftersom att pressen är i allafall inte i mina ögon en tillförlitlig källa.. Men eftersom att du verkar tycka det så vill jag bara påpeka att genom ditt synsätt så kan man bestämt konstatera att det bara är folkpartister som håller på med dataintrång. Se själv: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/tema/artikel.asp?ProgramID=2974&Artikel=1583281

Eller att det bara är folkpartister som fifflar med pengar (det kan jag i och försig inte förstå med tanke på hur mycket pengar ni politiker redan drar in på att sitta och prata ex. sådan här smörja) Se här: http://sydsvenskan.se/sverige/article123181.ece

Om det nu enligt dig inte är så, så kanske du kan plocka fram bevis och statistik för att det inte är endast folkpartister som använder sig av tvivelaktiga medel för att nå framgång inom politiken.. i annat fall så förändras inte min tro angående folkpartister. (hör du själv hur dumt det blir?)

Men vad har du själv för bevisning av att "kamphundar" är så farliga? Vad har du för erfarenhet/kunskap om hundar överhuvudtaget? Hur många "kamphundar" har du själv träffat? Har du försökt införskaffa dig egen info om detta eller du läser tidningen och får en åsikt utan någon som hellst efterforskning av det hela?

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att du kräver bevis och belägg men kan inte svara på några av våra frågor angående ditt egentliga kunnande om detta. Men som liberal politiker så måste jag säga att du verkar otroligt inskränkt och fördomsfull som inte kan ta till dig det folk säger till dig, göra lite efterforskning och skaffa dig en VERKLIG uppfattning av det hela.

Tyvärr så verkar detta vara något typiskt för politiker.. Hur ofta är ni ute i verkligheten, i förorten, landsbygden, slum-miljöer etc. och ser med egna ögon vad som sker i Sverige? Hur ofta besöker ni vårdboende, pensionärer, skolor för att göra annat än att klippa snören och prata? Visst är det jäkligt lätt att sitta och tycka och tänka en massa, men i mina ögon rätt pinsamt om man inte har sina åsikter baserat på mer än det man fått återberättat för sig i andra, tredje hand.

Sedan som svar på din fråga angående hundkörkort (förvisso till Agge) Hunden är i grunden ett rovdjur, ALLA hundar KAN bli farlig och det är av intresse för alla att kunna vara trygg med att en hundägare anses lämplig som hundägare OAVSETT vilken hund man har i sitt koppel. "kamphundar" är inte farligare än någon annan hund i rätt persons ägo och det det hade du med lätthet kunnat få uppleva själv om du gett dig ut och skaffat dig en egen åsikt och uppfattning om detta. Sedan ska det väl inte år 2008 förekomma diskriminering? Att alla hundägare kan/bör/ska ta ett körkort för att få ha hund är väl knappast något missgynnande? Det finns ju många hundar som också far illa även om det inte är en "kamphund"

Ja, jag hoppas att du kan börja svara på alla frågor som ställts till dig här i din blogg av mig och alla andra och inte komma med motfrågor utan att själv svara (det blir ingen vidare debatt anser jag). Mvh/ Annalena

Anonym sa...

Hej.
Är det en dålig idé? Alltför många hundägare vet alldeles för lite om sin hund ( val av ras, psyke, behövlig aktiveringsnivå, uppfostran, det huvudsakliga avelssyftet osv ) Det skulle knappast skada om fler fick kunskapen de egentligen borde besitta innan de skaffar sin "familjehund" - även en Chihuahua behöver uppfostras och aktiveras ordentligt för att må bra.
För den delen har jag träffat en ganska aggressiv Cocker spaniel, min mosters. Hunden i fråga bet mig många gånger som barn, ett par gånger riktigt ordentligt. Såhär i efterhand då jag som vuxen kan se situationen som den faktiskt var så vet ag att hunden var ostimulerad både psykiskt och fysiskt - således är det inte konstigt att den tog ut sin frustration på "den jobbiga ungen som ville leka".

Ett problem idag är att väldigt många som skaffar hund inte har tillräckliga kunskaper och/eller möjligheter till att tillgodose hundens faktiska behov.
En liten hund som är ostimulerad/ouppfostrad/snedavlad eller vad det nu kan bero på och är aggressiv samt tex gör utfall i koppel - reagerar inte många över.
Kanske tycker man att de är "bjäbbiga" , är det en stor hund som gör samma sak - Hoppar och skäller i kopplet - då är det helt plötsligt ett annat ljud i skällan. Då det upplevs som skrämmande och hotfullt.

Sen vill jag att du definierar en aggressiv hund?
VAD gör en aggressiv hund. är det just utfall i koppel, osäkerhet inför människor, barn eller andra djur?

En Cocker Spaniel kan precis som en Golden eller en Schäfer eller en Amerikansk Bulldog skälla av osäkerhet, irritation, stress osv.

Därför har jag svårt att se hur du ska avgöra vilka hundar som är aggressiva eller inte.
Det är definitivt inte en rasfråga. Och du kan heller inte avgöra detta innan hunden är färdigvuxen - låt säga runt 3-4 års ålder. Lite i senaste laget för en utbildning kanske då hunden redan är formad då.

Mvh Agge

Anonym sa...

Anomym:
Tibetansk Spaniel är en väl en "alarmhund" dvs de skällde om ngt/ngn kom, inte vaktade.

Mathias:

Jag förstår att många vill förbjuda kamphundar, jag förstår att många är rädda, mycket pga av de incidenter som har hänt med hundar av kamphundstyp, dels pga den snedvridna medierapporteringen, det är inte intressant att skriva om en Labrador som biter barn, ska en Labrador hamna på löpet så får den våldta ett barn.
Jag får ofta frågan om hur jag vågar ha en "kamphund" när jag har barn. Min hund är fantastisk med mina barn, hon älskar dem och kärleken är defenitivt besvarad, min största oro är hur mina barn ska kunna ta att hon än dag inte finns längre, hon är 10 år nu och dottern som är 7 år sitter nästan ihop med hunden. När min dotter var bebis så sov hon middag bredvid hunden, när hon började krypa tog hon sin nappflaska och kröp med hunden med sig och lade sig bredvid henne i hundkorgen och låg och drack sin välling med hundens bröstkorg som huvudkudde. Hunden ÄR hennes bästa kompis, och hon är hundens, trots att folk beskriver denna typ av hund som vapen, javisst kan den bli ett vapen, men den föds inte till ett vapen. Det finns mycket som kan användas som vapen i fel människors händer, men vi kan inte förbjuda bensin för att vissa ägnar sig åt mordbrand, vi kan inte förbjuda folk att ha yxor i vedboden trots att vissa väljer att klyva huvudet på folk, vi kan inte förbjuda bilar för att en del med berått mod kör ihjäl andra människor, vi kan inte förbjuda rep för att en del människor stryper andra osv, det vi måste göra är att hitta andra lösningar på dessa problem genom lagstifttning. Börjar man plocka bort raser så har vi snart inga hundar kvar, möjligtvis de under 10 kg, alla andra har potential att bli farliga, de är faktiskt rovdjur vi talar om. Hundar som inte passar in i samhället och som individer är farliga bör plockas bort ur samhället. Att utpeka en viss ras/vissa raser förbjuda dem och tro att problemet är löst DET är farligt. Och att ha körkort på hundar är inte för att vissa raser är värre än andra, men om man tex förbjöd dömda våldsbrottslingar att äga vissa typer av hund, tror du inte att det drastiskt skulle minska antalet människor som införskaffar hund som en typ av vapen? Det som bör förbjudas är att människor som köper hund för att missbruka dem som vapen etc ska få ha rätten att äga hund.

Anonym sa...

Från Wikipedia:

Många anser att detta är en kontroversiell hundras, och med tanke på hur ofta det skrivs om "Pitbulls" i framför allt kvällspress i negativa ordalag, så är det kanske inte så konstigt. Detta är en direkt översättning gjord av [7] "National Canine Research Council" i USA som tittade närmare på hur hundar av olika ras kontra Pitbull behandlas i media.

18 augusti 2007 En Labradormix attackerade en 70-årig man och skadade honom svårt. När polisen kom till platsen, sköts hunden då den attackerade dem. Detta resulterade i en artikel och enbart i en lokaltidning.
19 augusti 2007 En blandrashund attackerar och biter en 16 månader gammal flicka svårt i nacken. Detta resulterade i två artiklar i samma tidning.
20 augusti 2007 En sexårig pojke blir svårt attackerad av en mellanstor blandrashund, och får uppsöka sjukhus. Bland annat har hunden bitit av ena örat på pojken. Detta resulterade i en artikel i lokalpress.
21 augusti 2007 En 59 år gammal dam blir attackerad i sitt hem av sina två pitbulls, och får skador som krävde sjukhusvård. Detta resulterade i 230 artiklar i nationell och internationell press. Även annan media, bland andra CNN, MSNBC, och FOX, tog upp händelsen
Även om det är mycket kraftiga och allvarliga skador av en hund av okänd härkomst eller annan ras än pitbull, så verkar det inte vara lika stort nyhetsvärde i en sådan incident.[7] NCRC undersöker alla hund relaterade bitskador i USA, och rapporterar att det blir allt vanligare att folk citerar media rutinmässigt, och använder det som bevis för att pitbulls skulle vara farligare än andra raser.

Tror dudet är ngn skillnad på svensk medierapportering?
För det handlar om att överleva som tidning och hur gör man det? Jo man trycker det som säljer, och ilskna kamphundar säljer, ilskna Goldens ger folk blanka fan i.

Rubriken KAMPMHUND bet pudel säljer många fler tidningar än Golden bet tax.
Jag vet det, tidningarna vet det, och ärligt talat så tror jag att du vet det också. En politiker om någon bör ha viss kunskap om media och medierapportering.

Anonym sa...

Problemet med hundar i allmänhet hos fel personer är relativt omfattande. Det krävs att det gör något åt det och på ett sätt är det bra att du tar upp frågan ur din synvinkel, då det engagerar många vilket kan leda till en lösning på problemet. Men att förbjuda en ras eller flera specifika raser fungerar enligt mig inte i längden. För det första är många av "kamphundarna" inte renrasiga. Ska vi förbjuda alla blandraser?? Eller vart ska gränsen gå?

För det andra finns det massor av seriösa ägare och föreningar/klubbar för exempelvis Rottweiler och Amstaff(besök gärna rottweilerklubbens hemsida). Det finns folk som lever för sina Rottweilers, de har dem som räddningshundar, ställer ut dem, tävlar på elitnivå mm. Att incidenter inträffar går inte att undvika totalt,men vi bör ha en nollvision. Det finns mycket att göra men att förbjuda rasen känns så himla fel. Varför lägger du inte fram en motion om att förbjuda dem, som använder sina hundar som vapen eller grovt missköter dem, att ha hund?
Du skriver mycket om Rottweilern, men hur är det med Schäfern då en av de populäraste hundarna i Sverige? Som jag anser inte är lika stabil i psyket som en Rottweiler. Och alla andra vakthundar. För de flesta hundarna har vakt i sig.

Nej, man kan inte alltid gå den enklaste vägen. Då kan vi ju börja förbjuda massor av saker, som är potentiella vapen. Det är dem som missköter sig som vi måste åt och det skall inte drabba alla dem som lever för och med sina hundar. Rottweilern är en av de bästa raserna man kan ha när man håller på med bruks och en brukshund är vad det är och skall användas som. Läs gärna någon bok om Rottweilern och dess historia. Rottweilern är från början en boskapshund. Läs mer om ämnet på min blogg: http://blogg.rwmediaspace.se

Anonym sa...

Är du född på stenåldern eller?
Kamphundar är inga vapen, kamphundar är hundar som några människor som för år sedan blev avlade för kamper mot andra hundar, men som hyser stor respekt för människor. EN kamphund är mer labil, säker och mindre känslig än vad pudlar, schäfrar och yorkshire terrier bl.a

Hunden blir som människan uppfostrar dom att vara. EN bra uppfostrad kamphund är en underbar individ, du kanske borde träffa några innan du kan öppna käften inför ett sådant övermesigt inlägg du skrev?

/Stolt DAGMATTE till en "livsfarlig" pussande, underbar pitbull. (som faktiskt kan ledas av ett barn på 4 år bredvid andra hundar.)