2008-10-10

Är hon redo att leda Sverige? Nej.

Uttrycket rödgrön röra känns uttjatat, men idag kan jag inte komma på något bättre sätt att beskriva vad som händer på vänsterkanten i svensk politik.

Först lovar Sahlin evig trohet till miljöpartiet, eller ja, trohet till 2020 i alla fall. Sen får hon svidande kritik från SSU, fackföreningar, medlemmar och såklart vänsterpartiet. Då ändrar hon sig, säger att hon gör en halv pudel, och skickar ett brev till vänsterpartiet där hon ber om ursäkt. Plötsligt är vänsterpartiet en tänkbar regeringspartner igen. I alla fall för Sahlin. Miljöpartiet säger fortfarande tvärt nej till vänsterpartister i en regering.

Genom sina manövrar har Sahlin dessutom minskat möjligheten att få vänsterpartiet att överge en del av sina mest galna ekonomiska idéer. Det enda positiva som kunde kommit fram av s och mp:s samarbete.

Mitt i en av världshistoriens värsta finansiella kriser så visar oppositionsledaren att hon fullständigt saknar känsla för stämningar inom sitt eget parti. Att hon inte klarar att ena oppositionen är en sak, att hon inte klarar att hålla ihop sitt eget parti - tyder det på att hon är redo att leda Sverige? Nej.

Inga kommentarer: