2008-10-22

Känslosam kväll med Mauricio

Det var många människor som ville tacka Mauricio Rojas för vad han betytt för dom i livet, nu när han lämnar Sverige och flyttar till Spanien för att bli rektor.

Anders Milton, var en av de första svenskar som Mauricio träffade när han besökte Sverige 1971 och när han flyttade hit 1973. Tillsammans har de bland annat varit mycket aktiva för att hjälpa flyktingar i Sverige. Merit Wager, medborgarnas flyktingombudsman (som Rojas införde) var kvällens moderator. Hon visade ett klipp från SVT där de två själva demonstrerade utanför riksdagen. "Flyktingar är också människor" var deras budskap.

Flera andra hyllade Rojas och menade att han hade haft en avgörande betydelse för att de idag är den de är. Sofia Nerbrand, Johan Norberg, Gunnar Strömmer, Erik Ullenhag, Lena Adelsohn Liljeroth, Benny Carlsson, professor i ekonomisk historia och kollega med Mauricio, Nyamko Sabuni och många fler.

Efter alla dessa känslosamma anföranden var det dags för Mauricio. På sin underbara brytning och härliga retorik berättade han om sin tid i Sverige. Hur han först kom hit, hur han upptäckte Sverige och det svenska. Hur han långsamt insåg genom egna upplevelser vad utanförskapet vad för något och vad det gör med människor. Ingen kan förklara Sverige så bra för mig som han. Det är inte bara för att han inte är född här, det är för att han har en sällsam förmåga att både förstå och berätta.

Jag tycker det är mycket ledsamt att han lämnar Sverige. Men han har insett att han inte kommer längre, han har gjort sitt. Hans idéer har redan fått stort genomslag och kommer fortsätta få det. Tänk bara på ordet utanförskap och framförallt dess djupa innehåll. Det var inte Per Schlingmann som kom på det.

Som Johan Norberg sa så ska vi inte vara ledsna att han lämnar oss, vi ska vara glada att vi fick ha honom till låns ett tag.

Inga kommentarer: