2008-10-03

Bra Björklund-tal

Jag hann se det mesta av Jan Björklunds tal till folkpartiets partiråd idag. Som vanligt bra. Han håller alltid en hög klass, kul med en sån ledare. TT lyfter fram några bra grejor:

- Regeringen kunde ha hanterat FRA-frågan mycket bättre och lyssnat tidigare på kritikerna.

Han kritiserade också socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, som lovat att riva upp lagen och utreda FRA-lagen igen.
- Den svenska underrättelsetjänsten har skyddat oss mot kommunismen. Nu vill Mona Sahlin ge den svenska kommunistledaren vetorätt mot FRA-lagen. Jag undrar vad Tage Erlander hade sagt, det är sorgligt att se.

- De flesta svenskar har accepterat fartkameror för att minska trafikolyckor. De som kör för fort fotograferas. Men nu vill Vägverket fotografera alla bilister för att kunna räkna ut hur fort folk kör mellan fartkamerorna. Det är en orimlig tanke att staten ska kunna registrera vara alla medborgare befinner sig.
- Medborgarna ska kunna veta allt om myndigheterna, men myndigheterna ska inte kunna veta allt om medborgarna.

Han pratade också en del om höghastighetståg och sa saker som verkade positivt för Ostlänken. Minns inte de exakta formuleringarna så jag återkommer när talet läggs ut på nätet. Ni kan se det här då.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Var du ironisk nu?

"Medborgarna ska kunna veta allt om myndigheterna, men myndigheterna ska inte kunna veta allt om medborgarna."

Du taggar inlägget med FRA så jag blir lite förbryllad.

Lars-Erick Forsgren sa...

Mathias, är du nöjd med att FRA-kompromissen togs utan egentlig debatt också?

Vad jag blir trött på detta fjäskande för partiledarna inom politiken.

Dagens politik är ett spel för gallerierna. Där man kompromissar om de viktigaste demokratiska principer - och syr in eventuella kritiker i dåliga kompromisser med glättat papper. Papper av dålig kvalitet dessutom.

Du Mathias var ju en bakom Borgerlig Nej till FRA-lagen. Har du gett upp nu?
Det lilla tillägg som las till bakom kulisserna - för att slippa öppen debatt - det har ju inget reellt värde. Ord, bara ord. Eftersom riksdagsledamöter och partirådsombud uppenbarligen inte kan hantera dessa viktiga frågor.

Mathias Sundin sa...

Lars-Erick: Du mailade mig för två dagar sedan och undrade om jag gett upp. Det har jag inte svarade jag då utan vill ha vissa klargörande.

Vad trött jag blir på allt gnäll på partiledarna inom politiken. Jag håller med Jan om en del och tycker han överlag är väldigt bra. I andra frågor som FRA har jag varit en av motståndarna.

Lars-Erick Forsgren sa...

"Gnäll" på partiledare är en demokratisk rättighet, spec när man anser att de gör fel och inte står för den ideologi som de utger sig för att representera.

Partiledarna - alla -representerar en förgången tid betr ledarskap.

Mathias Sundin sa...

"Gnäll är en demokratisk rättighet - då borde väl "fjäsk" vara det också?

Lars-Erick Forsgren sa...

Det du kallar gnäll, det kallar jag kritik. En demokrati överlever inte utan kritisk debatt.

Fjäsk däremot, det är typiskt för hur det står till i slutna system, som diktatur.

Mathias Sundin sa...

Så det jag skrev om Björklunds tal liknar du alltså med hur det går till i diktaturer? Eller vad vill du få fram?

Lars-Erick Forsgren sa...

Blev du putt nu? Självklart så menade jag inte det.
Men fjäsk hör mera hemma i andra system än ett med levande demokrati.

Därför måste den enskilde politikern stärkas gentemot partiledningen!
Partipiska är av ondo.

Mathias Sundin sa...

Jag blev irriterad ja, eftersom du först kallar det jag skriver för fjäsk och sedan jämför med hur det är i diktaturer. Nu skriver du att du inte menade så, men jag har svårt att förstå hur du då menade. Men strunt i det, jag tar dig på ordet.

Jag håller helt med i att de enskilda politikerna, i detta fall främst riksdagsledamöterna, borde stärkas. Jag tycker också de missuppfattat vilka de i första hand ska vara lojala mot. Det är i de flesta fall deras partiorganisationer ute i länen som ser till att de sitter i riksdagen. Och ute i länen har kritiken mot FRA-lagen varit mycket stark.