2006-01-05

Dags att tänka nytt

Jag och Mats Turesson har idag en debattartikel i Norrköpings Tidningar om flygplatsen och satsningen på turism, och med budskapet att det behövs en hel del nytänkande i kommunen:

"Diskussionen om Norrköpings flygplats har hittills handlat om att människor ska resa härifrån, men ingen verkar tro att någon vill komma hit. Detta är ett område av många i Norrköping där det krävs nytänkande, och inte bara mera av samma gamla socialdemokratiska betongpolitik. Vi tror att människor vill komma hit och att det finns en stor outnyttjad potential i turismen, fokus borde ligga på att få resenärer till Norrköping, inte bara härifrån. Vi har frisk luft, mycket vatten och vacker natur. Det är eftertraktat i folktäta länder som Tyskland, Holland och Kina. Dessutom har vi vår vackra stad med flera sevärdheter och möjligheter att utöva aktiviteter. Varför inte utnyttja vår stolta historia och kopplingen till holländare och tyskar som kom hit i stort antal för några hundra år sedan? Folkpartiet har också föreslagit en satsning på den kinesiska marknaden i samband med olympiaden i Peking 2008. Norrköping bör marknadsföra sig som Sveriges Peking 2008, bland annat i syfte att locka hit kinesiska turister. Som allt annat i Kina så växer turismen och kinesisk turism till Sverige beräknas öka med 650 procent på 15 år. Norrköping kan ta en del av kakan, men då krävs utveckling och förnyelse av kommunpolitiken.

Självklart är det också viktigt att affärsresenärer kan ta sig ut i världen, men också att de kan och stimuleras att resa hit. Charterresorna är också viktiga för flygplatsens överlevnad och behöver utökas. En viktig koppling som behöver göras här är den till människors privatekonomi. Har man en högre inkomst är det lättare att ha råd att åka på en resa. Idag ligger inkomstnivån hos Norrköpingsborna klart under Linköping och andra jämnstora städer, och bland de sämre i Östergötland. Fler människor måste komma i arbete och tillväxten måste öka – då får vi råd att oftare åka på semester och resandet från Kungsängen kommer att öka.

Den politik som bedrivs av socialdemokraterna i Sverige och Norrköping har skapat den situation med hög arbetslöshet och otillräcklig tillväxt som vi har idag. Socialdemokraterna styr i Norrköping tillsammans med miljöpartiet och ibland med vänsterpartiet. Båda dessa stödhjulspartier är emot flygplatsen, miljöpartiet gillar inte flygande över huvud taget. Samtidigt säger de att det är viktigt med turism. Hur ska turisterna komma hit? Med cykel?

Norrköpings kommun behöver utvecklas och politiken behöver förnyas. Socialdemokraterna kan inte prestera mer än det gamla vanliga. Folkpartiet i Norrköping är fullt av energi, idéer och visioner för ett bättre Norrköping. Flygplatsfrågan är bara ett exempel där det behövs nytänkande. Kungsängens överlevnad styrs inte enbart av förändringar av biljettpriser eller flygtiderna till Köpenhamn, överlevnaden avgörs av att vi får mer människor och varor att resa och transporteras med flyg direkt till - och från Norrköping.

Mats Turesson
Arbetsgruppen för tillväxt i Folkpartiet Norrköping

Mathias Sundin
Oppositionsråd Folkpartiet i Norrköping"

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Det viktiga är inte förslagen i sig i en sådan här fråga utan att visa att Folkpartiet står ut genom att som enda parti våga se möjligheterna istället för problemen.

Mathias Sundin sa...

Tackar. Jo precis, och komma med lite konkreta idéer, inte bara varm luft.

Anonym sa...

Jag tycker att S:s blindhet har förvärats.
S kan inte se fördelarna med en ökad turism i Norrköping.

Läs mer om mina tankar här http://www.josekimenga.se/nyheter

Ni har rätt.

José Kimenga

Bulten i Bo sa...

Stockholmsregionens näst största flygplats ligger ca 6 mil norr om Norrköping. Kanske vettigare att satsa på busstrafik?

Mathias Sundin sa...

Samma sak gäller här Bulten.