2006-01-25

Henning Süssner (v)

Som det står i rubriken, så borde Henning Süssner undertecknat sin artikel i NT.

Igår hade Henning Süssner inne en debattartikel i NT där han menade att vi är rasister i folkpartiet, eller något åt det hållet. Han undertecknade artikeln som forskare vid Linköpings universitet. Det stämmer att han är, men känns ändå ganska ohederligt att han inte också undertecknar som högst aktiv medlem i vänsterpartiet. Att få större trovärdighet genom att lyfta fram sin opartiska forskarroll är falskt och det gör också att man just kan ifrågasätta hans sätt att jobba som forskare. Men om den karriären vet jag inget.

Däremot så vet jag att Henning Süssner tidigare var kontroversiell ledare för den grupp inom vänsterpartiet som skulle analysera partiet efter Uppdrag gransknings program om deras nära samröre med kommunistdiktaturer. Det kom då fram att Süssner skrivit något sorts försvar av vänsterpartiets kopplingar till Sovjetunionen. Eftersom jag inte läst hans artikel så vet jag inte om det är sant.

Man kan i alla fall konstatera att han tidigare varit medlem i det västtyska kommunistiska ungdomsförbundet SDAJ och har varit förbundssekreterare för Ung vänster i Sverige.

Som sagt, hans opartiskhet kraftigt går att ifrågasätta och hans användande av forskartiteln känns falsk.

Süssners blogg hittar ni här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

När jag läste Süssners artikel så kändes den omedelbart demagogisk och manipulativ, så som kommunister ofta har för vana att uttrycka sig. Mycket riktigt, han var lätt att hitta på nätet.

Det är ju uppenbart att hans hållning är betingad av hans politiska övertygelser och inte av hans eventuella insikter som "forskare", därför är användandet av titeln forskare genuint manipulativ, troligen också delvis grundad på insikten att en vänsterpartist inte kan tas på allvar i den politiska debatten.

Mathias Sundin sa...

Ja, jag tycker det känns falskt och trist när man skriver under falsk flagg så där. Vi får se om debatten kan fortsätta på bloggen, jag har skrivit kort på Hennings blogg.

Unknown sa...

Det blir intressant att se vad du har att säga om alla de andra stollarna som f.n. överöser NT (t.ex. http://www.nt.se/GEN_UtmatningOpinion.asp?; http://www.nt.se/GEN_UtmatningOpinion.asp?ArticleID=1087427&CategoryID=263&ArticleOutputTemplateID=47&ArticleStateID=2&ParentID=ArticleID=1087319&CategoryID=263&ArticleOutputTemplateID=47&ArticleStateID=2&ParentID=) med arga insändare efter ert lilla jippo i Hageby. Och hur hanterar du egentligen LUF:s utspel mot Rojas? Är även ungliberalerna "stollar"? Eller somliga av dina partikamrater i Norrköping som vid tidigare tillfällen kritiserat jämförelsen mellan Hageby och Frankrikes storstadsförorter?

Niklas Lindgren sa...

Well det är väll samma Süssner som anser att det kommunistiska maktövertagandet i Tjeckoslovakien 1947 var demokrattiskt....han påstod i alla fall det i en interju förra året.

Mathias Sundin sa...

Nej Henning, jag tycker inga av dessa andra är stollar eftersom de för fram bättre argument. De som kallar folkpartiet för rasister är stollar. LUF kallar inte Rojas rasist.

Dig däremot kallar jag stolle för det är så galna grejor du kommer med. Dessutom använder du din forskartitel på ett mycket slarvigt sätt. Du för inte fram några som helst forskningsresultat eller för den typen av argumentation. Du använder guilt by associtation och det är mig veterligen inte speciellt vetenskapligt.