2007-05-18

Dom borde ta jobb på JKL

Hamas PR-byrå borde söka jobb på JKL, eller så borde JKL söka jobb hos dom. Hamas är nämligen enormt skickliga på PR och svensk och annan västmedia köper hela tiden deras tricks. Kanske inte alltför sällan för att de själva sympatiserar mer med Hamas än med Israel.

De senaste dagarna har något mycket olustigt utspelat sig som visar hur det hela tiden går till.

I onsdags uppmärksammade Erik Svansbo och bloggen TT-kritik att svensk media fullständigt ignorerar det regn av missiler som Hamas skickade in i Israel. 18 människor skadades. Israel avstod länge från att svara på attacken, men gick tillslut till motangrepp. 2500-3000 av 23 000 människor i staden Sderot har nu flytt från attackerna.

Det var först när Israel gjorde något som svenska medier vaknade och började rapportera. De ställde sig då på Hamas sida. "Israelisk flyganfall får Hamas att reagera", skrev SvD, och gav därmed sken av att det var Israel och inte Hamas som inledde striden. I DN:s artikel låg även där tyngdvikten på Israels insatser, och inte Hamas, men Hamas nämndes i alla fall. Nu när raketattackerna från Hamas fortsätter (bland annat mot en synagoga), så struntar DN, SvD och TT i det och nämner bara vad Israel gör.

Så här går det till nästan hela tiden i rapporteringen av vad som sker i konflikten. Skulden läggs oftast på Israel. Vi sitter här med armarna i kors och ställer oss till doms över Israel. Frågan är vad vi skulle göra om någon sköt raketer in i vårt land? Skulle vi tycka omvärlden var rättvis när de klagade på oss när vi slog tillbaka?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, det är verkligen en helt förvrängd bild av läget i regionen kring Israel som förmedlas av svenska media. Att 10-15 raketer dagligen och mer eller mindre mållöst skjuts in över Israel och dimper ner med sina sprängladdningar lite var som helst, hur många svenskar inser att det är så som verkligheten ser ut? Inte särskilt många skulle jag tro. Man får intrycket att svenska media är propagandavapen för ideal och krafter de egentligen inte skulle vilja ta i med tång. Det är mycket märkligt det hela.