2007-05-06

Rätt val för Europa

Nicolas Sarkozy ser ut att vinna det franska presidentvalet. Det är viktigt för Europa, för Frankrike spelar en dominerande roll i EU-samarbetet. En vänstervriden socialist hade försvårat verkliga framgångar för EU. Man ska dock inte överdriva hur bra Sarkozy är. Han har även han fallit in tugget om ökad protektionism och skydd av franska företag. Ska han läsa Frankrikes problem med mycket långvarig och hög arbetslöshet så är det inte mer protektionism som behövs utan mer frihandel. Det groteska jordbruksstödet inom EU kommer nog inte försvinna under Sarkozy heller.

3 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

Sarko är ingen frälsare, långt därifrån. Hans segertal var dock, så vitt jag hann uppfatta, fyllt av utrikespolitiska referenser.

Sarkozy vill samarbeta med Europa och bryta Frankrikes nej-trend. Han vill bygga en bro mellan EU och de nordafrikanska länderna genom ett samarbete i Medelhavsområdet. Han hälsar USA och säger att Frankrike kommer vara USA:s vän. (Med brasklappen: vänner kan säga att den andre har fel.) Han vill samarbeta med de afrikanska staterna kring immigration och utveckling/bistånd, samtidigt som han klart säger nej till förtrycket av afrikanska och muslimska kvinnor. Huvuddelen av det officiella tacktalet rörde faktiskt omvärlden.

Mathias Sundin sa...

Låter bra. Han har en trist inställning till Turkiet dock.

Ola J Hedin sa...

Man skulle även kunna kalla det en fransk inställning, han är ju inte direkt ensam här. Vi firar (nåja) armeniska året och det hålls protester mot Turkiets övergrepp på det armeniska folket och Charles Aznavour är fortfarande populär. Givetvis handlar det om många andra saker också, inte minst rädsla för globaliseringens polska rörmokare som kommer och tar alla jobb. Sen en tid finns också en vana att säga nej till Bryssel, ett mönster som man aktivt måste bryta för att kunna gå vidare. Den egna immigrationspolitiken och anhöriginvandring kan även de kopplas hit.

Om man dröjer kvar på EU-nivå är Sarkozy inte heller beredd att göra något åt CAP. Visserligen har man i fransk politik rätt att byta åsikt - även mellan första och andra valomgången - men det har inte varit något som helst snack om att bryta med de nuvarande bidragen. (Inga bondetåg och traktorstrejker heller...) Snarare har Sarkozy talat om att stärka argumentationen för CAP, beskydda systemet och minska byråkratin.

Men, som sagt, mellan pest och förkylning väljer jag förkylning!