2007-05-20

Skapa ett Demokratiernas förbund istället

Diktaturen Kina lyckades med hjälp av andra diktaturer utesluta Liberala Internationalen ur FN:s råd för frivilligorganisationer. Många i Sverige reagerar starkt på detta, själv är jag visserligen upprörd, men inte ett dugg förvånad. FN gör mycket gott, och mycket dåligt. Den främsta kritik jag har mot organisationen är att den bygger på att alla nationer är lika mycket värda, en demokrati är inte bättre än en diktatur. FN-systemet sätter dessutom nationernas rättigheter för de mänskliga rättigheterna.

Demokratierna borde därför göra gemensam sak och bilda ett demokratiernas förbund. Om detta skrev jag för ett tag sen tillsammans med Dick Erixon och professor RJ Rummel:

"Demokratin i världen gör framsteg och demokratiska ledare har börjat inse att demokrati inte bara är ett nationellt intresse bland andra, utan ett helt avgörande nationellt intresse. I detta finns det största hoppet till att utrota krig, och med det mördandet av oskyldiga människor av skurkregimer och diktaturer, som har visat sig vara betydligt mer dödligt än krig. Ett Demokratiernas förbund skulle vara ett stort steg mot det målet."

Inga kommentarer: