2007-05-16

Jag instämmer

"Så förutsägbart och trist är Aktuellts inslag om Reinfeldts samtal med Bush. Huvudfrågan vid ett möte mellan en svensk statsminister och den amerikanske presidenten är, enligt Aktuellt politiska uppfattning, Irakkkriget. Varför ska en svensk statsminister, vars land inte har ett dugg med kriget att göra, upprepa en kritik mot Irakkriget som är välkänd sedan länge i USA och Europa?

Det finns annat att prata om. Bush era är snart slut, Reinfeldt förbereder sig inför sitt eget halvår som ordförande för EU på hösten 2009. Då vill Reinfeldt försöka åstadkomma en stor uppgörelse i klimatfrågan mellan EU och USA och kanske även andra världsaktörer. Därför är hans möte med demokraternas Nancy Pelosi minst lika viktigt - kanske ännu viktigare - än det ceremoniella mötet med Bush. Här tjatar medierna om kllimatfrågan dag ut och dag in. När så Reinfeldt försöker ta upp saken vid sitt besök i USA så är det också fel.

Det syntes på Aktuellts Washingtonkorrespondent som medverkade i direktsändning i 21-sändningen att han tyckte hemmaredaktionens vinkel var väl pinsam och ynklig.

Reinfeldt behandlas vare sig sämre eller bättre än Persson. Ibland är nyhetsredaktionernas eget upplägg verkligen bra och välgrundat gentemot de ledande politikernas försök att styra agendan. Men Aktuellts skildring av Reinfeldts USA-besök tillhör definitivt inte den kretsen. Det var dåligt, trist och så förutsägbart att man nästan blir ledsen över enkelspårigheten i det program som annonseras som Sveriges äldsta nyhetsprogram."

- Widar Andersson på folkbladet.se.

3 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Nja. Det kunde väl ha varit lämpligt att Sveriges statsminister uttryckt oro över situationen i Irak med motiveringen att stora delar av Iraks befolkning är på väg att söka asyl i just Sverige. Det gör det till ett gemensamt problem.

Mathias Sundin sa...

Jag tycker det är rätt bra om irakier vill komma till Sverige. Att de måste lämna Irak är naturligtvis förfärligt för dessa människor, men att de väljer att komma just till Sverige är bra.

Niklas Frykman sa...

Det hade varit utmärkt om det berott på att Sverige var så satans attraktivt. Att det var lätt att etablera sig och frodas här. Nu har det mer att göra med att miggan bedömer irakiers asylskäl mildare än sina europeiska motsvarigheter.