2007-05-15

Cete och Stjerna

På debattsidorna svarar jag Bengt Cete idag och på nyhetsplats kommenterar jag vänsterkartellens budget.

Riktig flopp
Även Mathias Sundin (fp) hakar upp sig på investeringskostnaderna.

-De har en otroligt hög takt på investeringarna. Med den takten är kassakistan tom om fyra år. De tar stor risk med skattebetalarnas pengar, säger han.

Mathias Sundins största invändning är annars att barn- och ungdomsnämnden inte får mer pengar.

-Lars Stjernkvist har inte lyckats få en enda extra krona till den nämnd han är ordförande i. Det är en riktig flopp. Han får IG av mig.

Och så insändaren:
All heder åt Bengt Cete (mp) som bekräftar min version av vad som hände senast på kommunfullmäktige när äganderätten diskuterades.

Ingen hånade någon.

Nu kan vi istället rikta fokus mot själva sakfrågan.

Cete menade i sitt inlägg i debatten i KF och i NT att äganderätt är något dåligt. Alltså att du och jag kan äga saker som ingen bara får ta ifrån så där utan vidare.

Den tryggheten saknar många människor i fattigare länder. De har dåligt utvecklade juridiska system och regeringar och statsmakter som struntar i lagarna om det finns några.

Den sydamerikanska ekonomen Hernando de Soto menar att dessa människor har relativt stora tillgångar i form av mark och hus, men äger inget på pappret. När som helst kan staten komma och ta ifrån dem tillgångarna.

Det gör att de inte kan låna något på huset eller marken för att exempelvis köpa en bättre plog, en ny ko eller något annat som skulle göra deras liv bättre. Istället blir de kvar nere på botten utan hopp om framtiden.

Bengt Cete hänvisar då till indianerna och framhåller det som någon form av idealsamhälle.

Vi ska komma ihåg att Bengt Cete är en av Norrköpings ledande politiker, han är en person som kan göra sina ideal till verklighet. Då är det skrämmande att se vilket samhälle han föredrar.

Det är lätt att romantisera de nordamerikanska indianer och ingen kan säga något annat än att de behandlades illa av européerna som kom dit. Men något idealsamhälle var det verkligen inte.

Indianerna bodde i tält, levde fattigt, svalt ofta och dog unga. Även innan européerna kom dit. Precis som många människor i fattiga diktaturer runt om i världen tvingas leva än idag.

Detta är inte den miljöpartistiska drömmen, men det är vad den leder till.

2 kommentarer:

Robsten sa...

Du skriver,
"Indianerna bodde i tält, levde fattigt, svalt ofta och dog unga. Även innan européerna kom dit. Precis som många människor i fattiga diktaturer runt om i världen tvingas leva än idag."

Jag håller ju inte med MParen Cete naturligtvis men detta är ju på lika låg nivå. Så indianerna hade inte några allmänna val och ett liberalt parti man kunde rösta på, alltså en diktatur och ett samhälle man kunde rasera för att bygga upp en civilisation av västmodell med hus. Vi hade inte heller några allmänna val vid tidpunkten och var väl också att betrakta som diktatur.
Ja indianerna bodde i tält och ville bo i tält, i sann liberal anda skall de väl få göra det då, jag tänker förresten själv pröva på att bo på detta rudimentära sätt i sommar.
Olika indianstammar levde förmodligen på helt olika sätt under olika förutsättningar, men många var inte fattiga eller på svältgränsen, inte förren de vita utrotade bufflarna i alla fall, tvärtom var många stammar att betrakta som rika. Jag tycker förenklingarna blir lite väl rudimetära här.

Mathias Sundin sa...

Folk får bo hur de vill. Har jag skrivit att man borde förbjuda människor att leva i tält? Nej, men ett sånt liv är inget som jag önskar någon annan. Det finns trots allt en anledning till att de flesta inte bor i tält om vi kan slippa.

Problemet är att detta är Bengt Cetes drömsamhälle. Så här ska alla människor leva. Om han vill göra det, fine för mig. Men tvinga inte mig och alla andra att bo likadant.