2008-03-23

Lyxkonsumtion

Visst reagerar jag ibland över så kallad lyxkonsumtion. En iPod i diamanter för några hundratusen kronor till exempel. Vad ska man egentligen med den till? Eller handväskor för tusentals kronor. Men vem är jag att bedöma sånt?

Hur som helst. Lyxkonsumtion för ofta något bra med sig. På 80-talet fanns det halvgalna miljonärer som var beredda att lägga hur mycket pengar som helst på gigantiska mobiltelefoner. Hur fåniga och fula som helst. Pengar som kunde ha använts till något mycket bättre, kunde man tycka. Men dessa miljonärers lyxkonsumtion gjorde att det fanns en marknad för mobiltelefoner. De kunde fortsätta utvecklas, bli mindre och billigare och till slut finnas i var mans hand. Inte minst i afrikanska kvinnors händer som tackvare mobilen fått kontakt med omvärlden. De kan enklare börja sälja sin produkter och snabbare ta sig ur fattigdomen.

Det var en lång ingress till en intressant artikel i SvD om rymdturism. Efter en tävling om att bygga den första privata rymdfarkosten är nu kampen om rymdturisterna igång. Första resan sker inom några år. Sex platser a 1,3 miljoner styck. Lyxkonsumtion till ingen nytta? Tja, deras miljoner för de första resorna kommer göra att vi vanliga dödliga till slut kommer kunna resa ur i rymden. För att inte tala om vad teknikutvecklingen kan göra för flygandet här nere på jorden.

Inga kommentarer: