2008-03-19

McCain i Europa

John McCain är i Europa och passar på att skriva en artikel om det USA han vill se om han blir president. Han vill stänga lägret på Guantanamo, förhandla fram en efterföljare till Kyoto-avtalet, motverka tortyr och stärka samarbetet mellan världens demokratier. Inte minst det sistnämnda är något som ligger mig varmt om hjärtat.

2006 skrev jag tillsammans med Dick Erixon och professor RJ Rummel hur ett Demokratiernas förbund skulle vara mer effektivt än FN på att stoppa folkmord och krig. FN har kapats av skurkstater och galna diktatorer. Tanken är i grunden mycket god, men eftersom demokrati och diktatur är med på samma villkor kan organisationen sällan bli tillräckligt handlingskraftig. Ett Demokratiernas förbund skulle inte heller vara perfekt, men bra mycket bättre.

Att läsa att John McCain föreslår något liknande är mycket upplyftande.

Han skriver också att världens demokratier borde ha gjort mer för att stötta nya demokratier som Irak, Libanon och Afganistan. Helt rätt! Vi sitter helst på läktaren och pekar finger. Tycka vad man vill om invasionerna av Irak och Afganistan, men alla demokratierborde vara med och hjälpa dessa människor till demokrati. Det är vår moraliska plikt.

Inga kommentarer: