2008-03-20

Dubbelmoral inte dubbelt så bra

Mona Sahlin ska flyga 3200 mil i flygplan och orsakar på det sättet mer koldioxidutsläpp än en vanlig svensk gör på ett helt år. För att göra det hela ironiskt är resans syfte att studera klimatförändringarna. Moral är bra, men dubbelmoral är inte dubbelt så bra.

Jag tycker inte att Mona Sahlin gör fel som åker på resan. Jag tycker hon gör fel när hon vill förvägra andra med mindre pengar att göra samma sak. Sossarna har dövat sitt samvete genom att satsa motsvarade resepengarna i något som ska minska koldioxidutsläpp. Det är något som de mindre bemedlade inte har råd med. I Mona Sahlins värld har de rika råda att resa, de fattiga får stanna hemma.

Vi löser inte klimatproblem med att resa mindre. Vi borde resa mer. Inte heller genom att handla mindre. Vi borde handla mer. Inte heller genom att åka mindre bil. Vi borde åka mer bil. Det är sättet flyg och bil drivs som är problemet. Inte resandet i sig. Ny teknik utvecklas bäst genom ekonomisk tillväxt. Minskat resande och minskad handel leder till minskad tillväxt. Dessutom får det väldigt direka konsekvenser för människor i fattiga länder. De kommer bli fattigare och smalare.

Att Mona Sahlin åker på en resa för att lära sig är något bra. Att hon träffar politiker och människor i andra länder är bra. Men det är inte bara bra för Mona Sahlin att göra det. Det är bra för alla människor och så många som möjligt borde få chansen. Då kan vi inte förbjuda flyg eller göra det svindyrt. Då löser vi inte klimatproblemen och vi tvingar dessutom kvar människor i fattigdom.

Mona Sahlins resa är inte fel. Det är hennes dubbelmoral som är problemet.

Inga kommentarer: