2007-05-02

Minns detta

Socialdemokraterna säger i sitt budgetförslag nej till att slopa förmögenhetsskatten. Då kan det vara på plats att minnas hur det lät för bara två år sedan när Nuder var finansminister. Från DN:

Nuder vill slopa förmögenhetsskatten
"Finansminister Pär Nuder öppnar dörren för slopande av förmögenhetsskatten."

Man ska också minnas att socialdemokraterna redan avskaffat delar av förmögenhetsskatten, för de som är allra rikast. För miljardärerna. Varför gjorde man det? Jo, därför att annars försvinner kapital, och därmed jobb, ut ur landet.

Och detta är såklart anledningen att Alliansen nu tar bort den helt. För att kapital ska återvända till Sverige som nu är investerat och sparat utomlands, det är upp mot 1000 miljarder. Dessa miljarder kommer då istället investeras i Sverige, i nya företag, i utveckling av befintliga företag, i forskning - i sånt som skapar jobb.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kapitalet ska komma hem till landet? mmm right! Hur som helst låter det rimligt att finna det provocerande att 10% av de rikaste ska få ännu mer medan de fattigaste ska få det ännu sämre. Tykcer inte du, som liberal politiker, så? Eller är längtan till makten så stor att liberala idealer har satts i karantän?

Anonym sa...

Har man tjänat sina kosing så ska man väl för tusan inte behöva betala hälften till staten och till de socialfall som annars får dina pengar... Socialdemokraterna har ju haft 12 år på sig att göra något vettigt av detta land men det blev bara sämre enligt mig som är en medelinkomsttagare.

Jörgen sa...

Tråkigt att så många uppfattar ekonomin som ett nollsummespel, vilket inte alls är fallet. Bara för att miljardärerna slipper betala mindre i skatt betyder inte detta att de som har det sämst får det sämre i absoluta tal. Snarare brukar det betyda precis tvärtom, alla får det bättre även om skillnaderna (neg "klyftorna") ökar.

Alternativet som vänstern brukar välja är att alla ska ha det lika jävligt.

Anonym sa...

Vi vinner alla på slopad fastighetsskatt. Jag blir så trött på den socialdemokratiska uppblåsheten och besserwisserfasoner.

Diversifierad sa...

Ja, jag undrar på vilket sätt du som skriver första kommentaren menar att fattiga får det sämre genom att rika får det bättre. Är det för att staten inte tar dom rikas pengar och stoppar ner i fickan på dom fattiga? Pengar som redan är rejält beskattade vid anskaffningstillfället och försörjer många behövande. Jag tycker det är synnerligen liberalt att man efter det får behålla sina pengar utan att staten kommer och naggar på dom årligen.

Mathias Sundin sa...

Om 1000 miljarder strömmar in i landet igen kommer tusentals jobb skapas. Det gynnar alla i landet, fattiga som rika men självklart framförallt de som får jobb.

Niklas Frykman sa...

Bland ekonomer är väl enigheten nästan lika stor om att förmögenhetsskatten är dålig som om att fastighetsskatten är bra. Hus flyttar inte utomlands.

Men det viktigaste argumentet är fortfarande att det är/var en i princip frivillig skatt. Good riddance!