2007-03-31

Bra kd!

Kristdemokraterna ändrar sig nu och utesluter inte utbyggnad av kärnkraften efter 2010. Det är mycket klokt. Menar vi allvar med att minska koldioxidutsläpp kan vi inte blunda för två mycket bra alternativ i Sverige, kärnkraft och en utbyggnad av vattenkraften. Vi har fyra outbyggda älvar i Sverige, minst en av dessa måste byggas ut.

2007-03-30

Word!

Per Gudmundson skriver förbaskat bra om Public service på SVT:s hemsida: Läs!

Ministerbilder

Bilder från talet inför Särskolans rikskonferens och den efterföljande lunchen finns att beskåda i folkpartibloggen.

Bengt Westerberg ny ordförande i LiU

Först reagerade jag negativt när jag såg att Bengt Westerberg skulle bli ny ordförande för Linköpings universitet. Inte för att jag ogillar Bengt, utan för att politiseringen av universiteten skulle minska. Men det är tydligen universitet själva som vill ha honom och jag kan förstå varför. Han är också tidigare ordförande i Vetenskapsrådet som pytsar ut mycket pengar till forskningen. Ingen dum värvning av LiU.

Jag undrade när det skulle komma

Nu kom så förslaget om att möjliggöra för Vladimir Putin att ställa upp i presidentvalet igen för en tredje period. För det krävs att grundlagen ändras. Putin har vridit klockan tillbaka i Ryssland och gjort landet mer och mer auktoriärt igen. Han tar de olika stegen mot att bli diktator. Jag har varit förvånad över att det ändå verkat som att han ska avgå, men det kanske ändras nu.

Jäkla LHC

Jag hade en biljett till lördagens match, som nu inte blir av eftersom de jäklarna i LHC gick och vann igår mot Färjestad. Därmed är de i final och jag får sitta hemma och filosofera istället.

2007-03-29

Sörmland leder vägen!

Folkpartiets länsförbund i Sörmland leder vägen genom att klubba igenom två motioner av Niklas Frykman. Den ena om att partiet ska byta namn till Liberalerna, den andra om att göra ett uttalande om att beslutet om övergångsregler 2004 var fel. Ni har min röst på landsmötet!

Radio Östergötland ringde

De vill att jag ska vara med i eftermiddag och kommentera sossarnas valanalys. Så lyssna på P4 efter kl 15.30 nångång.

Jag har lite problem att få in bilderna på Janne Björklund i datorn, får fixa det hemma. Ni hittar en sammanställning av medias bevakning här.

Nu ska jag skriva en motion till landsmötet om fri invandring.

UPPDATERING kl 16.13:
Det var Widar Andersson och jag som fick kommentera sossarnas valanalys. Dock utan att ha läst den. Men en övergripande valanalys är inte så svår att göra. Programmet finns att lyssna på här någon gång efter kl 17 tror jag.

Ordförande Skitsnackare

Jag har ännu inte sett sista delen i Ordförande Persson, får se om jag orkar. Fokus har ju hamnat på allt hans skitsnackande om olika personer. Idag i Svenskan ondgör han sig över mediernas snuttifiering. Är det ett fenomen som han kom på existerade idag? När han lämnade sina omdömen om personer, trodde han att dessa skulle klippas bort, eller att ingen skulle reagera över dom? Så dags att börja gnälla nu.

Mycket kritik har ju också riktats mot Fichtelius och SVT. Den delar jag bara delvis. Jag hade hoppats att man skulle få mer inblick i resonemanget och maktspelet som pågick i förhandlingar och politiska beslut. Sånt var det sparsmakat med. Jag är däremot inte alls kritisk mot att Fichtelius inte pepprar honom med kritiska frågor. Hans uppgift är att få Persson att prata, inte vara på defensiven. Frågor om just de stora politiska besluten saknas, eller finns i alla fall inte med i det som har visats.

Att Persson sågar personer till höger och vänster får stå för honom. Jag tror han tackade ja till serien för att han öka hans chans att gå till historien som en landsfader, statsmannatyp. Nu kommer han gå till historien som Ordförande Skitsnackare.

Ett puckoparti på högerkanten

Så skriver Widar Andersson om Sverigedemokraterna. Han vet dock lika väl som jag att 80 procent av Sverigedemokraternas väljare utgörs av gamla socialdemokrater.

2007-03-28

Eh va?

Så här kommenterar MUF:s nya ordförande förslaget om att avskaffa förmögenhetsskatten (som han tycker är bra) vilket finansieras genom att minska avdraget för pensionssparande (som han tycker är dåligt):

"Det är som när man gick i skolan och hällde salt i mjölken. Det blir en konstig eftersmak."

Eh va? Jag har då aldrig hällt salt i mjölken och aldrig i mitt liv hört talas om någon som gjort det. Måste vara något inom moderaterna.

Gripande berättelse

Innan Jan Björklunds anförande lyssnade jag på Tomas Lindström. Han är pappa till två funktionshindrade barn, varav den ena dog för fyra år sedan. Hans kropp gav upp tillslut och hans pappa berättade utan att ta till några som helst överdrifter. Men ändå grät stora delar av publiken. Det var en varm och fruktansvärd berättelse, som jag tror fångade ganska bra hur det är att vara förälder under såna omständigheter. Enorm sorg men ändå meningsfullt. Jag var alldeles tagen trots att jag inte hann lyssna på hela föredraget.

Återkommer med lite bilder och kommentarer kring Björklunds anförande.

Särskolans rikskonferens

Idag ska jag besöka Särskolans rikskonferens som pågår i Norrköping i dagarna två. Skolminister Jan Björklund (fp) ska tala klockan 10 och berätta om regeringens syn på särskolan. Den tidigare regeringen ville ta bort särskolan som egen skolform, det vill inte den nya regeringen och är väl något av det Jan kommer prata om.

2007-03-27

Mein Kampf nummer ett

Per Gudmundson skriver om hans resa till Mellanöstern i dagens Svenska Dagbladet:

"Jag frågade henne om hon sålde mycket av Mein Kampf.

–Of course. Number one!

Adolf Hitler låg alltså etta på jihadboktoppen."

Godis i KF

Lars Stjernkvist och jag debatterade godisförbud igår på KF. NT skriver en del om det och om folkhälsan i dagens tidning. Jag inledde med att berätta om min åsikt som privatperson, att jag inte skulle vilja att mina barn käkade godis i skolan. Men att jag som politiker inte ska lägga mig i den typen av detaljer. Varje skola har olika förutsättningar och man måste som politiker kunna lita på att rektorer, personal och föräldrar kan fatta beslut på egen hand. Därmed inte sagt att det är fel att driva på opinionsmässigt.

Lars Stjernkvist försökte säga att han visst litade på att rektorer kunde fatta den här typen av beslut och menade att det skulle ske i samråd. Jag frågade då honom om han lovade att dra tillbaka beslutet om bara en enda rektor motsätter sig det. Det lovade han inte, och visade därmed att det här inte alls ska ske i samråd, utan genom att han kan tänka sig köra över de som har en annan åsikt.

Om skolor vill införa godisförbud så applåderar jag det. Att politiker hela tiden ska in med sina klåfingriga fingrar i verksamheten är jag bestämd motståndare till.

2007-03-26

Johnny Munkhammar i NU

I samma nummer som jag och Niklas Frykman plus flera andra debatterade mot partisekretaren så skrev Johnny Munkhammar om hans beslut att lämna folkpartiet. Ni hittar det på hans blogg:

"Folkpartiets tillbakagång i valet kunde ha lett till insikten att partiet behöver mer förnyelse och spännande idéer. Istället blev det uppenbarligen tvärtom – inga egna idéer och kritik mot andras."

Måndagar

Brukar ju vara rätt sega och dessutom fick man ju gå upp en timme tidigare i morse, men det är ändå en härlig dag. Ganska kallt när jag promenerade till jobbet i morse, men underbart fint väder nu på lunchen. Testade ett nytt lunchställe, Bomullsfabriken. Dyrt, bara hyfsad mat och fullt med flashiga människor. Dit går jag nog inte så ofta.

I eftermiddag och i kväll är det kommunfullmäktige. Ganska få ärenden. Jag har dock ställt en fråga till Lars Stjernkvist som jag hoppas blir besvarad idag. Den lyder:

Tror du inte att rektorer och personal är kapabla att själva fatta beslut om godisförbud?

Tydligen inte, eftersom han föreslår att politikerna ska fatta sådana beslut. Ska bli intressant att se hur han formulerar sig, han som säger att han inte alls kommer med pekpinnar.

Dessutom tänker vänsterkartellen ikväll återigen försöka rösta igenom ett olagligt förslag. De vill ha en tredje vice ordförande i två nämnder. Båda ska besättas av miljöpartister. Men kommunallagen säger tvärnej. Det är tillåtet med två vice ordförande, inte fler. Detta är såklart vänsterkartellen fullt medvetna om. Vid förra mötet tänkte de rösta igenom det ändå men vi skickade tillbaka det. Gör om gör rätt, ungefär. Dom gjorde inte om och gjorde inte rätt. Vi får se hur det går ikväll.

2007-03-24

Sommartider

Härliga promenader till och från Rådhuset. Tänk vad lite sol kan göra. Fick en hel del gjort på plats också. På hemväg lyssnade jag på radiosporten. Mitt gamla favoritlag i hockey, Malmö, är ju på dekis, men vann efter förlängning idag. Därmed toppar de fortfarande kvalserien. Varför jag håller på Malmö? Tja, på högstadiet höll alla andra på Färjestad eller Djurgården. Jag ville inte vara som alla andra och Percy verkade häftig så det blev Malmö. Kanske därför jag blev folkpartist också? Alla andra håller ju på moderaterna eller sossarna.

I afton blir det grekisk restaurang med två folkpartiklar som har grekiskt ursprung. Tänk, två stycken i lilla folkpartiet i lilla Norrköping. Luktar sammansvärjning. Dom ska visst fira någon befrielsedag. Själv ser jag mest fram mot maten.

Och i natt blir det sommartid. Kom ihåg det.

Folkpartiet ökar mest

I folkpartibloggen kan ni läsa om att fp och mp är de enda två partierna som faktiskt ökar sitt medlemsantal.

Grattis EU

Idag fyller EU 50 år. Stort grattis!

Jag är stark anhängare till den grundläggande idén bakom unionen. Fri handel och fri rörlighet är det bästa motmedlet mot krig och fortfarande den starkaste anledningen till en union och fortfarande unionens starkaste prestation. Ett Europa som härjats av krig så länge vi kan komma ihåg består numera av nästan enbart demokratier, det svarta fåret är Vitryssland. Att kunna röra sig fritt är en grundläggande rättighet som vi kommit långt med i Europa.

Men EU får inte glömma de här grundläggande tankarna in sin iver att fixa diverse problem. Idag har vi en organisation som medborgarna har för lite inflytande över. Det betyder inte att vi ska politisera mera, utan mindre. Medborgarna ska få större inflytande genom att EU-byråkratin får mindre. Exemplet med nya arbetstidslagar som infördes vid nyår är klåfingrighet som EU inte har något med att göra.

Detta är krav vi måste ställa på våra EU-parlamentariker och på vår regering. Men i den kritik vi har måste även vi komma ihåg de grundläggande idéerna bakom unionen. De är fantastiska och måste få leva vidare till våra barn och barnbarn - och de måste fortsätta spridas till fler länder.

Nu ska jag ta mig en promenad ner till Rådhuset för att jobba lite.

2007-03-23

Hjälp

Ser på nyheterna att arbetslösheten sjunker snabbare än väntat. Och att statsskulden förväntas hamna neråt 25% av BNP år 2010. Det är imponerande.

Innan nyheterna kollade jag på humorserien Hjälp. Förbaskat roligt. Roligast är aggresive Örjan. I kvällens program sökte han jobb på Amnesty som hitman. Han erbjöd sig att lösa vissa problem runt om i världen med ayatollor och diktatorer. Hehe!

Skyttegravar i NU

Folkpartiets tidning, NU, hade i senaste numret min och Niklas artikel om Ullenhag på debattsidan. Flera andra hade skrivit på samma tema - och samtliga höll med om att partisekreteraren hade trampat rejält i klaveret.

Idag har jag hållit mig hemma för att kurera min sjukdom, som visserligen verkar ha gett med sig. Istället för kommunpolitik har jag huvudsakligen ängnat dagen åt amerikansk dito. Ytterligare en bok har blivit läst för mitt Briefing Paper för Timbro.

Och så har jag ringt farsgubben som fyller år idag. Han brukar läsa min blogg, så grattis igen!

Nu borde jag diska...

Arbetarmoral

Att det överhuvudtaget blir diskussion om regeringens förändringar i a-kassan som innebär att den som blir arbetslös från första dagen ska vara beredd att söka jobb inom andra yrken och på andra platser i landet, visar var arbetarmoralen har tagit vägen. Den är knappt existerande.

Det en moralisk skyldighet att var och en efter förmåga ska försörja sig själv så mycket det bara går. Alla kan inte det och då får vi hjälpas åt. Men de som kan det måste också göra det. Det är inte rätt att leva på andras arbete bara för att man inte kan tänka sig jobba med något annat än det yrke man hade senast eller för att man inte kan tänka sig att flytta.

Det innebär ju naturligtvis inte att det är kul att kanske tvingas flytta från familj eller byta till ett yrke man trivs sämre med. Men vi kan inte ha ett samhälle där en grupp människor lever på en annan grupp. Ett sådant samhälle har snart ingen solidaritet kvar.

Den samhällsmodell vi har bygger på att alla som kan också bidrar ekonomiskt till den. Annars kommer den krackelera och förtvina, som vi har börjat se under sossarnas senaste 12 år vid makten. När så många som över en miljon människor hamnar i utanförskap och lever på andras arbete så sätter det djupa spår, både för de är utanför och innanför.

Mona Sahlin som i sitt första tal som partiledare talade om rätten till arbete och plikten att arbete - varför stödjer hon inte dessa förändringar? Det är en sak att prata om förnyelse, en helt annan att förnya.

2007-03-22

Nyamko

Nyamko Sabuni imponerar där hon drar fram. Inte minst på mig. Hon höll ett kort anförande vid frukosten igår om regeringens integrations- och jämställdhetspolitik. Hon är koncis, rakt på sak och väldigt tydlig. För mig som folkpartist är det skönt att höra att så mycket av folkpartiets politik finns kvar, att det inte blivit någon utsmetad mischmasch. Hon var t.ex. väldigt tydlig med det, från vänsterhåll, hårt kritiserade ordet utanförskapsområdet, som myntats av folkpartiet. Det är områden med hög arbetslöshet, dåliga resultat i skolorna, ofta ett lågt valdeltagande och ibland också hög brottslighet.

I dessa områden är det många människor som hamnat i ett utanförskap, inte minst de som kommit hit från ett annat land. De måste få en möjlighet att komma in i samhället. Språket är då en nyckel som leder till högre delaktighet i samhällslivet och inte minst ökar det chansen till ett arbete.

Hon är också glasklar i frågan om hedersvåld. Den typen av traditioner måste vi göra glasklart att det inte är okej i Sverige. Här råder svensk lag och inget annat. Hon uttryckte sig naturligtvis bättre och mer strukturerat än vad jag gör nu.

Hon pekade också på det faktum att vi kan förvänta oss väldigt mycket flyktingar till Sverige det närmaste året. Upp mot 40 000 stycken. Här har vi alla, menade hon, en möjlighet att verkligen göra det här till något positivt. Det är ju också vad jag pläderat för. Att människor kommer hit är en enorm tillgång för oss. Men vi måste jobba snabbt med att bryta det utanförskap som många flyktingar och invandrare hamnar i så inte dessa nyanlända människor går samma öde tillmötes.

Det som är tragiskt att se är vilken hotbild hon har mot sig. Ständigt SÄPO-vakter med sig och väldigt lite information om var i landet hon kommer befinna sig. Att vara svart, kvinna och våga uttala sig om islam lockar fram dårar ur alla möjliga vrår.

2007-03-21

En orkade jag bara

Klen som jag är har jag lyckats bli sjuk och missar därför lunchen med Jan Björklund. Men jag hann med en frukost med Nyamko Sabuni i morse innan jag insjuknat. Hon berättade kort om regeringens politik och det var ja...helt lysande! Hon är en stjärna!

Ska skriva mer om det men nu blir det bingen ett tag.

2007-03-20

SvD och Södermanlands Nyheter

PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, uppmärksammar min och Niklas artikel på SvD:s ledarblogg. Även i Södermanlands Nyheter letar sig artikel till ledarplats för en kommentar från Sanna Rayman.

Två ministrar, en dag

Idag har det varit kommunstyrelse hela dagen ute i Getå. Genomgång av årsredovisningen allmänt och specifikt för några nämnder. Väldigt intressant men man blir rejält mör i skallen vid dagens slut. En kort reflektion är att vi måste satsa på kärnverksamheten, och på personalen.

Imorgon kommer jag åka som en skottspole mellan Norrköping och Linköping. Först på morgonen åker jag med Lars Stjernkvist till Linköping för att äta frukost med integrationsminister Nyamko Sabuni. Hon är i Östergötland idag och imorgon och sover över hos landshövdingen inatt, därav frukostmötet imorgon.

Sen bär det av hem till Norrköping för ett möte med gymnasieutredaren Anita Ferm. Hon som ska slipa detaljerna kring den nya gymnasiereformen 2009.

Direkt när jag är klar med det åker jag tillbaka till Linköping för en lunch med skolminister Jan Björklund.

Vad jag ska göra på eftermiddagen står ännu skrivet i stjärnorna.

2007-03-19

Skyttegravar och godiskrig

Idag publicerar Folkbladet min och Niklas artikel och NT:s ledarsida kommenterar mitt motstånd till Lars Stjernkvists godisförbud:

"Oppositionsrådet Mathias Sundin (fp) vill att Stjernkvist skall dra tillbaka förslaget och utlovar en påse godis till kommunalrådet om så sker. Sundin vill att varje skola skall fatta beslutet och inte få pekpinnar av politikerna."

Henrik Alexandersson och bloggen Fridholm har även de kommenterat vår artikel.

Det blir mycket kommunstyrelse de närmaste dagarna. Idag hela eftermiddagen, följt av KF-grupp ikväll. Sen en heldag imorgon ute i Getå. Viktigt, men inte alltid sanslöst roligt.

2007-03-18

Inga fler skyttegravar

Precis som min fp-kollega och meddebattör i Eskilstuna, mr Frykman, så har jag fått väldigt positiva reaktioner på debattartikeln om Ullenhag och hans skyttegravar. Självklart finns det en del som helt håller med Ullenhag om att platt skatt är dåligt, men ingen verkar hålla med honom om att det ska brännmärkas och inte diskuteras.

Artikeln har kommit fram bra i bloggosfären, där Dick Erixon, Johan Norberg, Johnny Munkhammar och Fredrick Federley har kommenterat.

Tillbaka till det förgångna

Jag tittade ungefär 45 minuter på Mona Sahlins tal innan jag tröttnade. Hon pratar på ett sätt så att man inte behöver anstränga sig att förstå och är lite smårolig då och då. Men vad säger hon egentligen? Inte så värst mycket.

Hon känns väldigt vanlig men har faktiskt suttit precis halva sitt liv i riksdag och regering. Trots den erfarenheten har jag mycket svårt att tänka mig Mona Sahlin som representant för Sverige i Bryssel, Washington och London. Röstar man på socialdemokraterna 2010 så är det en röst på Mona som statsminister, som högst ansvarig för Sveriges ekonomi och som vår röst i världen.

Hennes tal innehöll inte så värst mycket, förutom att det var trivsamt att lyssna på. Mycket i den socialdemokratiska retoriken känns tryggt, mysigt och skönt. Men tänker man ett steg till så krackelerar bilden. För vad innebär retoriken i verkligheten? Hon pratade om småföretagare som behöver trygghet. Alldeles riktigt. Hur får de då denna trygghet? Inte genom regleringar och höga skatter som gör det svårt att anställa.

Mest av allt innehöll hennes tal en återgång till förgångna. Hon började med att prata om Gunnar Sträng, sen klev hon ytterligare tillbaka i tiden och pratade om 1900-talets början. Där låg hennes svar på framtidens frågor. För 100 år sedan. Naturligtvis ska kärnvärderingar lyftas fram, men Sverige behöver även en opposition som ser framåt. Mona Sahlin var något nytt för 11 år sedan när hon nästan blev statsminister. Nu återgår socialdemokraterna till det som var alternativet innan Göran Persson.

En hel del tyder på att Mona Sahlin blir den första socialdemokratiska ordföranden som inte blir statminister.

2007-03-17

Samma andas barn

Johan Ingerö skriver om Robert Mugabe och Hugo Chavez. Samma skit båda två. Men vänstern vägrar fatta vad Chavez är för typ, precis som de vägrat fatta många, många gånger tidigare. Exempelvis om Mugabe.

Sagt om Mona

"Man kan ju säga att under hennes många år i regeringen så har åren varit fler än de betydelsefulla insatserna."

-Göran Hägglund

Gräv inte skyttegravar mellan liberaler!

Idag publiceras en artikel av mig och Niklas Frykman, gruppledare för fp i Eskilstuna, via Liberala Nyhetsbyrån. Vi bemöter där Erik Ullenhags artikel på DN Debatt i måndags:

Gräv inte skyttegravar mellan liberaler

I en mycket uppmärksammad och hårt kritiserad debattartikel på DN Debatt 12/3 angrep folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag centerpartiet. Måltavlan var underligt nog den liberalisering som centerpartiet genomgått under de senaste åren. De liberala idéer som vunnit insteg i centerpartiet och välkomnats av många liberaler inom folkpartiet utmålades som en nyliberal fara i kontrast mot folkpartistisk socialliberalism.

Gränsen mot den farliga nyliberalismen har dragits snävt. Vår uppfattning är att frågor som plattskatt, marknadshyror, grundtrygghet och reformering av arbetsrätten är saker som inte bara kan, utan också bör, diskuteras inom ett liberalt parti på samma sätt som vi diskuterar mer vänsterliberala förslag. Om socialliberalism ska tolkas som en gren av liberalism som betonar det allmännas ansvar för de sämst ställda, så passar detta även in i en socialliberal kontext.


Det är inte bara i centerpartiet och dess ungdomsförbund som dessa tankar frodas. De är inte heller ovanliga i folkpartiet och vårt eget ungdomsförbund. Så vem är udden egentligen riktad emot?


Centerpartiet har utvecklats idémässigt. Vi välkomnar den utvecklingen och vill gratulera centerpartiet till att de hittat till ett rikt idéarv. För oss är dock folkpartiet fortfarande det parti som står närmast liberalismens budskap. Men centerpartiets förnyelse och framgång i valet är en välkommen väckarklocka för oss som vill att folkpartiet ska hitta ett positivt frihetsbudskap.

Vår vision är att folkpartiet ska vara partiet för alla Sveriges liberaler. Erik Ullenhag har tidigare delat den analysen. 1999 skrev han i Sydsvenska Dagbladet tillsammans med den nyliberale författaren Johan Norberg:


"Det behövs en liberal kraftsamling som ständigt står upp för individens värde. Men för att så skall ske måste socialliberaler och nyliberaler sluta gräva skyttegravar mellan varandra och, utan att sopa meningsskiljaktigheter under mattan, förenas i ett kompromisslöst försvar av liberalismens kärnvärderingar."


Det var klokt då och det är klokt nu. Varför gräva upp skyttegravarna och dessutom göra det på ett sätt som skadar Alliansen och inte minst folkpartiet?

Som en direkt följd av Ullenhags utspel valde Johnny Munkhammar, en av Sveriges ledande liberala debattörer att lämna folkpartiet. Det var tragiskt. Ett parti behöver sina radikala frifräsare som kan driva debatten framåt och bilda opinion internt. Andra känner att takhöjden har sänkts i partiet. Vi har dock ingen avsikt att lämna partiet på grund av detta, utan blir tvärtom mer motiverade att stanna och kämpa för att öppna partiet för alla liberala inriktningar.


Vi vill ha vad de amerikanska republikanerna kallar ett stort tält, med högt i tak och långt till dörren. Liberalismen har stor spännvidd och den ene liberalen är inte sämre än den andre. Vi har stor respekt för Erik Ullenhags åsikter och han är varmt välkommen att vara med i vårt parti. Frågan är om vi är välkomna i hans?


Niklas Frykman

Gruppledare folkpartiet i Eskilstuna


Mathias Sundin

Gruppledare folkpartiet i Norrköping

2007-03-16

Stoppa stoppa-godisförslaget!

Idag har Lars Stjernkvist från sin upphöjda plats i Rådhuset kommit på att allt godis bör förbjudas i skolorna. Inte bara försäljning av godis, utan allt godis. Snacka om att detaljstyra skolan! Tror Lars inte att lärare och rektorer är kapabla att fatta sådana beslut själva?

24NT har precis intervjuat mig om det och NT har pratat med Fredrik Franzén, vår ledamot i Barn- och ungdomsnämnden.

Nej du Lars, stoppa godisförslaget där det hör hemma. I munnen!

2007-03-15

Grattis Lars!

Idag firar Lars Leijonborg tio år som folkpartiledare. Jag gick med i Leijonborgs folkparti och trivs mycket bra där. Det är ett folkparti som blivit tydligare, som pratar mer om frågor som folk verkligen bryr sig om och ett folkparti som innehåller massvis med människor som har ett stort hjärta och bryr sig om sina medmänniskor.

Tydligheten har naturligvis skapat konflikter. Har man tydliga åsikter, speciellt såna som inte är politiskt korrekta för stunden, så blir det debatt och konflikt. Men det är ett måste. Ett parti som är lagom utslätade är det ingen som lyssnar på. Folkpartiet är fortfarande för utslätat. Vi är Sveriges populäraste parti enligt SOM-undersökningen. Där får man sätta betyg från -5 till +5 på varje parti. Fp får högst snittbetyg av väljarna. Men, de sätter få -5 och få +5. Däremot en himla +1, +2 och +3. Vi är partiet lagom. Det parti som många gillar, men få röstar på. Socialdemokraterna och moderaterna får många -5 och många +5. De väcker många känslor, och får många väljare.

När Lars Leijonborg tog över var folkpartiets starkaste kännetecken hos väljarna att vi vacklar hit och dit. Den bilden sitter fortfarande kvar hos många väljare, men har minskat i betydelse. Leijonborg kommenterar det klokt i Expressen:

"Problemet för tio år sedan var att vi inte förknippades med någonting. Vi velade hit och dit. Jag valdes för att vi skulle bli tydligare. Nu när vi blir det, och det uppmärksammas och blir kontroversiellt. Det är väl inte så konstigt egentligen."

Nej, det är inte ett dugg konstigt och helt nödvändigt för vår överlevnad som parti.

Fler hästkrafter behövs

Nu kan inte socialdemokrakraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gömma sig bakom en tjänsteman längre. Igår blev de tvingade att ta ställning i fallet om hästgymnasiet och röstade naturligtvis nej. I (s) och (v):s fall är det inte så konstigt, de är emot friskolor. Miljöpartiet däremot påstår sig vara för, men nu när det brann till röstade man mot.

Vad vi ser nu i Norrköping är en ganska kraftig förskjutning vänsterut. I vård- och omsorgsnämnden ska mer verksamhet kommunaliseras, Hyresbostäder får inte sälja en enda pinnstol och i gymnasienämnden ska friskolor motarbetas.

Vänsterpartiets inflytande över politiken i Norrköping är större än väntat, de har trots allt bara fem mandat. Men förmodligen har det gett luft åt vänsterkrafterna inom socialdemokraterna som vridit partiet åt vänster. För Norrköpingsborna innebär det här problem.

NT och Folkbladet skriver om beslutet, och Radio Östergötland rapporterar i sina sändningar.

2007-03-14

Nej till hästgymnasiet

Med röstsiffrorna 5-4 röstades vårt förslag om att ta tillbaka överklagandet om det så kallade hästgymnasiet ner. Därmed blir det med all sannolikhet ingen hästutbildning till hösten. Men väldigt troligt är att det blir av nästa höst, eftersom länsrätten kommer säga att Skolverket har rätt och kommunen fel.

Skriver mer imorgon.

2007-03-13

Ja du, Ullenhag

Det visar sig mer och mer nu att herr Ullenhag minsann har "skadat Alliansen", för att använda hans egen retorik, betydligt mycket mer än centern verkar göra just nu. Läs detta från Sydsvenskan 1999:

"Det behövs en liberal kraftsamling som ständigt står upp för individens värde. Men för att så skall ske måste socialliberaler och nyliberaler sluta gräva skyttegravar mellan varandra och, utan att sopa meningsskiljaktigheter under mattan, förenas i ett kompromisslöst försvar av liberalismens kärnvärderingar."

Vilka har undertecknat? Ja, Erik Ullenhag och ingen mindre än den klassiskt liberale, EJ socialliberale, Johan Norberg.

Jag skulle kunna ha skrivit under också. Mycket vettiga tankar. Därför extra tragiskt att se Erik Ullenhag gräva skyttegravarna så mycket djupare och samtidigt sänka takhöjden.

2007-03-12

Vad skrev Ullenhag 2002?

Jo, även då hade han förslag på vad andra partier skulle göra. Då tyckte han att moderaterna skulle läggas ner och att deras konservativa väljare skulle gå till kristdemokraterna och de liberala till folkpartiet.

Budskapet var det borde finnas ett liberalt parti - ett brett liberalt parti. Socialliberala och nyliberala förenade i ett parti. Detta skulle enligt Ullenhag "vitalisera svensk politik och ha förmågan att ta över regeringsmakten 2006". Samma vitalisering inom centern hotar nu istället regeringsmakten 2010.

Hittat via Kristian Karlssons blogginlägg i Svenska Dagbladet.

Nöjd nu Ullenhag?

På förra årets årsmöte var Johnny Munkhammar årsmötestalare. Etiketter är svårt att sätta på folk men Johnny är inte socialliberal, mer korrekt är kanske att kalla honom marknadsliberal. En del av hans åsikter vinner ingen som helst framgång i partiet men han har varit en frisk fläkt och många på årsmötet uppskattade hans annorlunda infallsvinklar. Det skapade diskussion och debatt. Är det inte så det ska vara i ett parti?

Nu lämnar Johnny folkpartiet efter 15 år som en direkt följd av Erik Ullenhags raid mot centernDN Debatt. Jag tror han är ett exempel på hur en del personer känner idag inom partiet. Det blev plötsligt lägre i tak. Den bredd mellan ytterligheter i åsikter som Ullenhag pratat om blev plötsligt ganska smal.

Lars Leijonborg förde i sin bok Global utmaning fram tankar om platt, eller i alla fall plattare, skatt. Skulle något sådant vinna på gehör på landsmötet i höst så är vi allstå själva ett hot mot Alliansen, enligt Ullenhags synsätt.

Folkpartiet ska vara ett brett liberalt parti. Vi råkar faktiskt heta det. Liberalerna. Sen får vi diskutera och debattare om vems idéer som är bäst. Den som får flest röster vinner. Det är demokrati.

Olycklig DN-artikel

Jag har inte mycket förståelse för Erik Ullenhags artikel i dagens DN. Mats Knutsson sa i SVT på morgonen att han representerar hela folkpartiet. I formell mening gör han det, men mina åsikter är det inte som han framför.

Folkpartiet behöver bli ett bredare parti med starkare idéutveckling (som Ullenhag också satt igång), men vi blir inte bredare på att döma ut vissa grupper av liberala. Alla från socialliberala till nyliberala måste få rum i folkpartiet. Erik Ullenhag skrämde just bort många av dem till centern.

UPPDATERING kl 14.08:
Vad tycker min kollega i Eskilstuna? Tja, ni kan väl gissa utfrån rubriken på inlägget: Nej, nej, nej, nej, nej.

2007-03-10

Neo Neo

På tåget från Lund och under eftermiddagen idag hann jag läsa klart Phillipe Legrains bok "Immigrants". I nya numret av Neo skriver han en artikel om det moraliska och ekonomiskt riktiga i att göra invandringen fri, eller i alla fall friare till att börja med.

Kristian Karlsson har följt upp artikeln i Svenska Dagbladet där han skrev om Legrains bok. Artiklen har orsakat debatt på Sverigedemokraternas webbforum. Dom är väl inte helt positiva.

Rätt och fel

Statsminister Fredrik Reinfeldt har idag talat för 1800 samlade moderater i Örebro och miljöminister Andreas Carlgren för x antal radiolyssnare i Ekots lördagsintervju. Båda pratade de om miljön. Reinfeldt föreslog en bränsleskatt iställt för fordonsskatt:

"Det är utsläppen vi ska bekämpa – inte bilarna."

Alldeles riktigt. Skatten ska ligga på koldioxid. Andreas Carlgren var inne på samma spår och pratade om just skatt på koldioxid. Men så säger han att elpriserna inte kommer sjunka och att till och med skatter på el kan komma att höjas. Det är dumt av (minst) två anledningar:

1) El i sig är inget som är dåligt och ska inte bestraffas. Det är hur elen produceras som är problemet. Kärnkraftsel och vattenkraftsel är helt miljövänlig. Den ska gynnas. Kolkraft missgynnas.

2) Höjer vi el- och energiskatter ytterligare så får vi en basindustri ännu mer på defensiven. Det finns ingen miljömässig motsättning i att ha kvar basindustrin, bara de använder miljövänligt producerat el och energi.

Hemma igen

Lund var en riktigt fin stad och Stockholm är alltid trevligt att vara i. Anförandet i Lund gick bra och det blev många riktigt intressanta diskussioner efteråt. På tåget hem igår lyssnade jag på Dolly Parton hela vägen. Vilken helt otroligt fantastisk röst hon har. Tyvärr var jag försent ute och fick inte tag i någon biljett nu när hon kommer till Sverige för första gången sedan 1978.

2007-03-07

Lång drapa om...ingenting

Mattias Ottosson (s) och Jan Olov Johnson (s), ordförande för Idrottsparksbolaget skriver en lång drapa idag på NT:s sportsidor. Innehåll? Tja, ingenting. De försvarar att Parken ska ligga i stan. Men ombyggnaden då? Inte ett pip. Mats Willner på NT reagerar på samma sak:

"Ett långt inlägg om Idrottsparkens suveräna läge, men inte en stavelse om den plötsliga brådskan och den enorma kostnaden på 224 miljoner kronor, som jag undrat mest över."

2007-03-06

On the move

Jag är ju bara knappt halvtidsarvoderad som oppositionsråd, därför ska jag idag försöka att inte ägna mig åt kommunpolitik utan istället förbereda mitt anförande för studentföreningen Ateneum i Lund. Jag ska prata om det amerikanska presidentvalet och kommer fokusera på huvudkandidaterna, samt kanske förutspå hur det kommer gå.

Innan jag åker dit på torsdag bär det imorgon av till Stockholm, bland annat för ett besök på Timbro som jag skriver en rapport åt. Även det om amerikansk politik.

Förhoppningsvis kommer jag åt internet en hel del på mina resor, men om inte så vet ni varför jag inte uppdaterar i slutet av veckan.

2007-03-05

Sossarna backar!

Idag backade sossarna undan från sin vägran att ta upp ärendet om Hästgymnasiet på nämnden. Det kombinerat med att nämnden, enligt dom, först kunde genomföras på fredag eftermiddag gjorde att vi sa, om dom lovade på heder och samvete att ta upp ärendet, att vi tar tillbaka kravet på en extra nämnd.

Nu kör vi på onsdag nästa vecka.

Hästgymnasiet II

Turerna kring Hästgymnasiet fortsätter. Skolverket har lämnat sitt yttrande till Länsrätten och skriver där klart och tydligt att kommunen gör fel som överklagar:

"Hästgymnasiet kommer, menar man, inte att få några negativa följder för skolväsendet i Norrköping."

Som moderaternas oppositionsråd Anna Nyholm skriver i dagens NT så kan bara kommunen få rätt om det blir "påtagliga negativa konsekvenser på lång sikt" för kommunen. Det säger skollagen och så är nu alltså inte fallet med Hästgymnasiet.

Widar Andersson i Folkbladet skriver återigen om ärendet och är inne på samma spår:

"Fakta i ärendet - vid sidan av politiken - är tämligen klara. Den av regeringen fastlagda kostnaden för naturbruksprogrammet - dit hästgymnasiet räknas - är inget relevant argument för att överklaga Skolverkets beslut till länsrätten. ... Om det visar sig - vilket antytts från kommunala befattningshavare i Norrköping - att hästgymnasiet inte tillhandahåller en utbildning med alla de ingredienser som motiverar den höga kostnaden i naturbruksprogrammet så kommer Skolverket att placera skolan i ett annat programområde, med andra kostnader. ... Hästgymnasiets ekonomiska konsekvenser för Norrköpings kommun skall heller inte överdrivas i sak. Eleverna som studerar på skolan skulle ju inneburit kostnader för kommunen även om de läst på andra gymnasier."

Jag avvaktar nu besked om när den extra nämnden ska bli som moderaterna har begärt. Lär återkomma i ärendet.

2007-03-04

Bokrea

Efter en trevlig lunch med Erik gick vi en sväng på bokrean. Hittade tre bra böcker.

Fredrik Segerfeldts "Vatten till salu" om hur kapitalism kan lösa världens vattenkris. Så två historiska böcker: "Sverige under frihetstiden" av en irländsk professor. Alltid intressant att läsa om Sverige ur en betraktares ögon. Dessutom berör den tiden för min liberala förebild Anders Chydenius. Samt "Trafalgar" om sjöslaget där en av mina historiska hjältar, Lord Nelson, tänkte nytt och vann.

Bildbevis finns här.

Gudrun förstärker könsroller

Gudrun Schyman sitter i Agenda och menar att en skattesubvention på hushållsnära tjänster förstärker könsrollerna. Alltså att kvinnor tar större ansvar för hushållsarbetet än män. "Män betalar sig ur situationen". Nej Gudrun, män och kvinnor betalar för detta arbete.

Gudruns syn på hushållsnära tjänster sammanfattar på ett bra sätt hennes syn på jämställdhet. Kvinnor ska inte få det lika bra som män. Män ska få det lika dåligt som kvinnor.

0,64%, eller vad var det Fi fick i valet?

2007-03-03

Omvald

Idag hade vi årsmöte och fyllde S:t Olofssalen i Rådhuset. Trots att folkpartiklarna inte lydde ordförande när det gällde mattiderna (jäkla individualister) så omvaldes jag ändå som ordförande för ytterligare ett år.

Efter valförlusten i Norrköping hade jag svårt i ett par tre veckor att motivera mig. Det kändes rejält tungt. Nu är lusten sedan länge tillbaka och fokuset är helt inställt på 2010. Att få leda föreningen ett år till känns fantastiskt roligt. Vi har så himla mycket på gång och har kommit så långt på kort tid.

Du är så kritisk, sa Erik när jag dissikerade årsmötet. Ibland måste man ta lite paus och njuta, sa min mor. Kloka ord. Men jag nöjer mig inte med något halvbra. In i kaklet.

Ibland är han klok som en bok

"Ju mer man kan styra över själv - tillsammans med sina kompisar utanför staten - desto stabilare står man."

-Widar Andersson (s)

2007-03-01

Margot då?

En till politiker som tassar i demokratins utmarker: Margot Wallström har en egen blogg som hon skriver i. Vart är världen på väg?

UPPDATERING:
Erik Svansbo har uppmärksammat samma sak, med nästan samma rubrik till på köpet.

Hälften så dyrt att få livspusslet att gå ihop

Idag presenterade regeringen ett förslag som gör det 50% billigare att anlita företag för att utföra så kallade hushållsnära tjänster, städning, klädtvätt, matlagning, hämt av barn på dagis, barnpassning och snöskottning.

I undersökning efter undersökning visar det sig att det bråkas allra mest i hemmen om vem som ska göra vad. Vem som ska diska, klippa gräster och skotta snö. Nu blir det enklare för många familjer att få livspusslet att gå ihop när det billigare att anlita någon att göra det arbete som man själv inte hinner med.

Tidigare har det tänkta förslaget kritiserats för att det skulle ta för lång tid att få tillbaka pengarna. Men nu kommer det ske genom jämnkning, så skattelättnaden märks direkt.

Mera Mullsjö

Tydligen är det mening att hela skolverksamheten ska läggas ut på entreprenad till en och samma entreprenör. Jag instämmer i Kunskapsskolans VD:s synpunkt, via Widar Andersson:

"Han [VD] avrådde Mullsjö från att ersätta ett kommunalt monopol med ett privat inom skolans värld."

Det bästa är flera privata utbildare, inte bara en.

Hästgymnasiet

Socialdemokraterna har beslutat att stoppa Hästgymnasiet som fick godkänt av Skolverket. En annan socialdemokrat, Widar Andersson, läxar upp dom i dagens Folkbladet:

"Både Edvardsson och det ansvariga kommunalrådet Lars Stjernkvist uttalade sig om Hästgymnasiet i Folkbladet i går. Deras uttalanden gör det mycket tydligt att Norrköpings kommun kort och gott anser att Hästgymnasiet blir för dyrt. Och det kan man väl tycka. ... Men eftersom det är regeringen som beslutar om vilken ersättning som skall utgå för varje enskilt gymnasieprogram så är det ju helt poänglöst av Norrköpings kommun att använda prisargumentet i sin överklagan. ... Skolverket (och därmed Hästgymnasiet) kommer att vinna."

"Ordföranden i gymnasienämnden, socialdemokraten Eva Fornefors, borde snabbt samla ihop sin nämnd och fatta beslut om att dra tillbaka kommunens överklagan."

I en annan artikel i Folkbladet framgår att Eva Fornefors inte ens tänker behandla ärendet:


"Överklagandet skedde i samråd med gymnasienämndens ordförande Eva Fornefors och 1:e vice ordförande Morgan Eklund, båda (s). Sundin tillfrågades däremot överhuvud taget inte. Igår onsdag hade så de tre i nämndens presidium möte, och Sundin yrkade då på att frågan skulle tas upp i nämnden - men blev då nedröstad av de båda andra."

Bildt går över gränsen!

Nej nu! Carl Bildt har definitivt gått över gränsen. Om han tidigare tassade i demokratins utkanter så tar han nu ett rejält kliv över på den andra sidan. Han skriver idag på DN Debatt och det finns ingen som helst möjligt att kommentera hans debattartikel! I så fall måste jag skriva till DN Debatt själv och där kommer bara höjdare som Bildt in.

Tänk om Bildt kunde skriva någonstans där även obetydliga jag kunde kommentera hans inlägg. Avgå!

UPPDATERING för alla tråkmånsar:
Ironi.

Intressanta tankar i Mullsjö

Det är väl en mening jag aldrig trodde jag skulle skriva. Mullsjö kommun vill lägga ut all sin skolverksamhet på entreprenad, rapporterar Ekot.

Lysande!

Regeringen upphäver den vidriga utvisningen av en egyptier från Bromma flygplats 2001. Det var han som hämtades av CIA och flögs till tortyr och fängelse i Egyptien. Ett av Göran Perssons riktiga lågvattenmärken som fått skarp kritik från människorättsorganistioner.