2007-06-30

3 av 10 är väldigt mycket!

Sju av tio säger att de inte kommer att anlita hemhjälp. Tre av tio kan alltså tänka sig att göra det. Skulle dessa tre av tio verkligen göra det pratar vi alltså om en-två miljoner personer. Då skulle reformen bli tidernas succé och tiotusentals jobb skapas. Nu kommer naturligtvis inte så många gör det, men sättet att vinkla nyheten på känns rätt märkligt.

2007-06-29

Jobben och skolan inte viktiga för Sahlin?

I SJ:s tidning Kupè svarar Mona Sahlin på vad de tre viktigaste frågorna i politiken är, hon svarar:

1. Likställ äktenskapen helt oavsett kön.

2. Stoppa utförsäljningen av hyreslägenheterna.

3. Massiv utbyggnad av vindkraften.

Ettan tycker jag också är väldigt viktig, men det är ändå inte en större frågan än att bryta utanförskapet och se till att människor få jobb. Eller att reformera skolan. Men det tycker visst socialdemokraterna.

Via Ledarbloggen på SvD.

2007-06-27

Oslagbara IFK

Imponerande 9500 personer hade letat sig till Idrottsparken i kylan och fick där bevittna ytterligare en IFK-seger. ÖIS tog ledningen ganska tidigt och IFK brände en mängd chanser i första halvlek. I andra gick det väl sådär, men ÖIS skapade nada. Så plötsligt rasslade det till, 1-1 och sen 2-1 på straff och inte så långt efter det också 3-1.

Lärarutbildning i världsklass

Det är vad Janne Björklund och Lars Leijonborg menade idag att den nya lärarutbildningen ska bli. Huvuddragen är att den inriktningen man slog in på 2001 (som jag har gått på) med en väldigt bred utbildning. Lärarna blir halvbra på mycket, men inte experter på något, för att citera Björklund. Dessutom har kraven varit alldeles för låga, det tycker studenter, universitetskanslern och folkpartister.

Olika sorters examina kommer införas:

Fritidspedagog
Förskollärare
F-6 (låg- och mellanstadiet) med speciell inriktning på F-3 eller 4-6. Lågstadielärarna ska bli experter på att lära ut läsa, skriva och räkna.
7-9 (högstadiet)
Gymnasielärare

Dessutom ska lärarutbildningen bli en krävade utbildning, efter utbildningen ska studenterna har ansträngt sig. Det så kallade allmänna utbildningsområdet (där bredden sker) ska minskas och ersättas med ämnestid. Det tycker jag är utmärkt. Jag har läst inriktning till SO-lärare under ett år och totalt på lärarutbildningen i tre och ett halvt år. På detta år med SO-ämnen läste jag fyra ämnen, samhällsvetenskap, religion, historia och geografi, 10 poäng i varje. Jag är alltså historielärare med 10 veckors historiestudier. Pinsamt.

Tillsammans med regeringens övriga delar i Lärarlyftet (fortbildning, lärarlegitimation osv) är detta en mycket viktig del av att äntligen börja lyfta läraryrket till högre status igen.

Det bör väl observeras också att detta alltså är tillsättandet av en utredning och utredaren ska nu överväga allt detta.

Bra att Blair inte går i pension

Det verkar som om Europas största statsman både vill och får bli representant för Kvartetten, EU, USA, FN och Ryssland, i Israel-Palestina-frågan.

Han lyckades över all förväntan med att mäkla fred på Nordirland och har respekt runt om i världen. Dessutom har han en personlighet som lämnar få oberörda. Det han kommer att sakna är verklig makt, om nu inte Kvartetten ställer sig helhjärtat på hans sida. Vi får se.

Jag är glad att han inte går i pension, världen behöver en person som Blair. Ska någon kunna ta fredsprocessen framåt så är det han.

UPPDATERING
Passande från Svenska Dagbladets ledarsida:

Göran Persson har slutat och blivit konsult med egen herrgård. Efter tio år som partiledare och statsminister lämnade han efter sig en tretimmars tv-dokumentär proppad med nedlåtenhet. Det var hans politiska arv.

Islamic Rage Boy

Per Gudmundson (det är inte han på bilden...) är ett riktigt kap för Svenska Dagbladet, hoppas han får fortsätta efter sommaren som ledarskribent, inte minst för hans outtröttliga kamp mot islamism.

Hur som helst, idag skriver han om Islamic Rage Boy. En person dyker upp lite väl ofta när muslimer är arga över något.

"Han demonstrerar mot Jyllands-Posten. Han protesterar mot Satansverserna. Mot Benedictus. Mot Bush.

Alltså, hur sannolikt är det att samma kille hamnar framför kameran varje gång muslimer i Kashmir är arga? Ungefär lika sannolikt som att just du skulle plåtats av AP både under EMU-omröstningen, riksdagsvalet, hockey-VM och vid mordet på Anna Lindh."

2007-06-26

Ny lärarutbildning imorgon

Lars Leijonborg och Janne Björklund presenterar imorgon utformningen av den nya lärarutbildningen. Ingen kan väl påstå att Utbildningsdepartementet ligger på latsidan. Ska bli extra spännande för mig, som gammal lärarstudent (som ännu inte är klar) att se vad den nya utbildningen innehåller.

Den nuvarande är rent åt helsike i många aspekter, inte minst när det kommer till de extremt låga kraven. Med andra ord var det väldigt skönt vara student på den utbildningen, men som vi brukar säga i folkpartiet - det måste löna sig att plugga. Det gör det inte för nuvarande lärarstudenter.

Tänk ändå...

...vilken fantastisk teknik vi har. Jag pratade nyss med en kille på tankesmedjan Cato i Washington DC, intervjuade honom för en rapport jag skriver (som kommer ut den 4 juli). Inte ett minsta litet hack, ingen eftersläpning på ljudet, precis som han satt i rummet bredvid. Jag vet att det inte är något speciellt med det, men jag kan inte låta bli att ändå bli imponerad varenda gång det funkar så klockrent.

Tack kapitalismen för det!

2007-06-25

Guilt by association, knappt

Niklas Frykman skriver om den minst sagt svaga beviskedja som leder till att det var tre folkpartister som avslöjade Sven Otto Littorins halvdana examen.

Expressen har också gått ut med en rättelse, som blir ganska komisk om man inte tycker det är så himla obehagligt att vara folkpartist:

"Den artikel som Expressen publicerade söndagen den 24 juni pekade ut Andreas Bergh, Martin Karlsson och Johan Karlsson som folkpartister. Ingen av dem är dock längre medlemmar i folkpartiet. Expressen ber om ursäkt för det obehag den felaktiga uppgiften kan ha vållat de utpekade."

Små steg åt rätt håll

Regeringen har fått en del kritik för sitt sätt att sköta utnämningar, delvis rättvis, delvis orättvis. För lite har hänt och jag saknar, även i dagens artikel på DN Debatt, det riktiga krafttaget, den stora reformen.

Men regeringen har börjat ändra, bästa exemplet är utseendet av styrelser för högskolor och universitet. Nu är det universiteten själva som bestämmer och regeringen klubbar bara beslutet formellt. Det har inneburit att antalet politiker har sjunkit från från 60 till 20. Självklart finns det politiker kvar, det kan ju faktiskt vara så att några råkar ha annan kompetens än partiboken - i en statlig verksamhet borde en politisk bakgrund väga ganska tungt. Men den avvägningen ska universiteten göra, inte socialdemokraterna.

Nu går regeringen vidare och ska ändra i sekretesslagen så att jobbansökningar ska kunna ligga under sekretess. Det är bra, men är bara ett litet steg i rätt riktning. Jag saknar som sagt den verkliga reformen. Jag förstår att det inte görs i en handvändning, därför är mycket av kritiken orättvis, men den måste sättas igång nu om vi ska hinna leverera innan nästa val. Så, sätt fart!

Bra centerförslag

Det är egentligen självklart att det inte är staten som ska ha en speciell bank som lånar ut pengar till studenter. Det har under lång tid inneburit massiv byråkrati och enorma väntetider. CSN är och förblir ett skällsord hos studenter.

Därför är centers förslag uppfriskande. De vill att bankerna tar över CSN:s roll. Det skulle leda till bättre service och större valmöjligheter. Man ska alltså inte låna som ett vanligt lån, utan någon form av speciellt studentlån. Hoppas nu de andra sluter upp kring detta så vi kan få till en snabb ändring.

2007-06-24

Janne B = bäst

Janne Björklund och Fredrik Reinfeldt är de statsråd som svenska folket har störst förtroende för, enligt Temo. De får båda två ett snittbetyg på 2,9, snäppet före Carl Bildt och Cecilia Malmström med 2,8. Fp och m dominerar.

UPPDATERING:
Folkpartiet i Nacka har tittat närmare på siffrorna och blygsamt kommit fram till att fp dominerar:

Folkpartiministrarna är totalt sett populärast i regeringen. Så här ser snittbetyget ut för de olika partiernas ministrar:
Folkpartiet: 2,7
Centern: 2,6
Moderaterna: 2,5
Kristdemokraterna: 2,5

Folkpartiministrarna har också tappat mindre i förtroende sedan starten:
Folkpartiet: -0,2
Kristdemokraterna: -0,4
Centern: -0,5
Moderaterna: -0,5

Folkpartisterna är också mer kända (eller mindre okända), så här många, i genomsnitt, känner inte till ministrarna från resp. parti:
Folkpartiet: 11%
Kristdemokraterna: 16%
Moderaterna: 17%
Centern: 20%

Inte illa.

Beslut från JK

Justiekanslern skickar tillbaka anmälan mot Peter Kennerfalk till åklagare i Norrköping eftersom hemsidor på internet oftast faller utanför Yttrandefrihetsgrundlagen, vilket alltså tydligen är fallet.

Nu är det upp till åklagaren i Norrköping att bestämma vad som ska göras med anmälan.

2007-06-23

Jag skrev brunvänster, för jag menade brunvänster

Efter en hektisk vecka på Thinking Conference som avslutades lysande av Hans Rosling (ska skriva mer om det) och ett par lugna midsommardagar så kan jag faktiskt konstatera att jag är ledig. Jag ska visserligen göra en del andra saker, men huvudsakligen är jag ledig. Det blir första riktiga ledigheten på 1,5 år. Ska bli förbaskat skönt.

Tidningen Kulturen har en intressant intervju med Maciej Zaremba, här är det bästa:

Du kritiserade publiceringen av Diane Johnstone i Ordfront magasin, vilket skapade en stor debatt i Dagens Nyheter, vilket i slutändan ledde till att den ena av redaktörerna för Ordfront fick sparken. Varför var det fel att publicera en intervju med Johnstone?

- Därför att hon for med osanning: om Srebrenica, om Milošević, om våldtagna kvinnor som hon påstod inte blivit våldtagna. Om massakern, som hon hävdade aldrig ägt rum. Ordfront lånade sig till historierevisionism.

I andra hand var det intressant att förstå varför Johnstone, Noam Chomsky och Ordfront började uppträda som advokater åt krigsförbrytaren Milošević. Jag kom fram till att det inte handlade om Milošević eller ens om Balkan, utan om USA. Inom ramen för deras formaterade världsbild är USA alltid boven, så vad USA än gör måste det vara brottsligt. Alltså gällde det att bevisa att den humanitära interventionen på Balkan inte alls var humanitär utan imperialistisk, och för det ändamålet måste man bagatellisera massakrerna eller rentav framställa Milošević som en ledare för ett tappert litet land som, liksom Fidel Castro, vägrar att finna sig i USA:s diktat och blir bestraffat för detta. Det menar faktiskt Chomsky.

Hur kommer det sig att du kallade Ordfront för "brunvänster"?

- Jag skrev brunvänster eftersom det var brunvänster jag menade. Om du har en annan formulering för vänsterfolk som menar att Milošević var en humanist, som i själva verket ville hålla ihop det multietniska Jugoslavien, och som vidare påstår att massakern i Srebrenica aldrig ägt rum, som mumlande antyder en judisk konspiration bakom opinionen för en intervention, så varsågod.

Via Hax.

2007-06-17

Instämmer

Erik Svansbo skriver om nuvarande läget i Palestinakonflikten. Jag instämmer till hundra procent.

Conference on Thinking

Imorgon är det budgetfullmäktige, efter det går jag in i semesterläge men ska inte ta det speciellt lugnt. Resten av veckan är det nämligen International Conference on Thinking för hela slanten. Min mor och hennes sambo arrangerar denna jättekonferens med 1300 deltagare från 50 länder, mitt i Norrköping. Jag ska bland annat fota lite på konferensen.

Jag har under helgen varit med och välkomnat de första utländska gästerna som fick besöka Löfstad slott igår för guidad visning och middag. Jag satt bredvid Shaheem Rafik-Galea som ska arrangera nästa Thinking-konferens i Malaysia. Vi pratade bland annat en hel del om integration. I Malaysia lever huvudsakligen tre folkgrupper, malaysier, kineser och indier. Från början fungerade integrationen bra men efter att regeringen delvis delat upp skolorna så man inte från början gick tillsammans har segregationen tilltagit. De har dock en mycket smart tradition som vi borde försöka införa i Sverige. Alla olika religioner och kulturer firar sina högtider, men vid slutet av varje högtid har de öppet hus och alla med andra religion och kultur kommer på besök och firar tillsammans.

Förra konferensen var i Melbourne, nästa i Kuala-Lumpur - nu i Norrköping.

Stefan Papangelis, VD på Louis de Geer.

Bob Swartz, tidigare Harvard och Art Costa, professor emeritus California State University.

David Perkins, professor vid Harvards lärarutbildning och grundare av Project Zero.

2007-06-15

Därför röstade jag nej

I kommunstyrelsen röstade jag nej till att Norrköping skulle bli en Fairtrade city. Hax beskriver ett par av mina argument bra.

Kunskap lyfter Sverige

Och Janne Björklund lyfter folkpartiet.

Jannes kommentar

Jag har svarat ja på frågan att kandidera som ny folkpartiledare. Om jag blir vald kommer jag att fortsätta som skolminister, eftersom omläggningen av utbildningspolitiken är den enskilt viktigaste uppgiften om vi ska kunna lyfta Sverige.

Jag tror på Sverige. Jag tror på framtiden. Jag tror att Sverige kan återta sin position som en av världens mest framgångsrika nationer, om vi visar långsiktighet och uthållighet i vårt arbete för


• en skola och utbildning i världsklass,

• att fler människor försörjer sig genom eget arbete i stället för på bidrag,

• att motverka klimatförändringar genom tilltro till modern teknik och

• en social välfärd som skapar trygghet, inte minst för våra äldre.


Det projekt som alliansen åtagit sig kräver regeringsinnehav under flera mandatperioder. Att alliansregeringen blir återvald 2010 är därför ett centralt mål för folkpartiet. Allianssamarbetet har ett grundmurat stöd i vårt parti.


Jag vill kommentera några av diskussionerna om folkpartiet och om mig;


1. Folkpartiet är Sveriges socialliberala parti. Kombinationen av fri marknadsekonomi och social trygghet är kärnan i socialliberalismen. De som går med i folkpartiet gör det för att de erkänner detta samband. Vi är socialliberaler.


2. Jag är medveten om kritiken som finns mot mig - eftersom jag står för krav och ordning skulle jag inte vara socialt engagerad. Jag är född i ett textilarbetarhem. Mina föräldrar hade sju års folkskola. I mitt hem fanns inga välfyllda bokhyllor. Jag hade inte stått här idag utan lärare med höga ambitioner och höga krav. Jag har gjort klassresan och jag tror jag vet ungefär vilken skolpolitik som behövs för att barn också i framtiden ska få den chansen. En skolpolitik där krav och studiedisciplin är viktiga inslag bygger på ett starkt socialt engagemang.


Får jag också kommentera de nedvärderande slängar som mina politiska motståndare ofta uttalar om min yrkesbakgrund. Socialdemokrater och kommunister brukar säga "majoren" med ett litet förakt i rösten. Jag har varit officer i försvaret i tolv år, under det sista decenniet av det kalla kriget. Vår uppgift var att skydda Sverige mot Sovjetkommunismen. Det är inget jag skäms för. Det är jag stolt över.


Jag är hedrad över det stöd som jag nu får från folkpartiets medlemmar och den enighet som råder om stödet för mig. Det är med stor ödmjukhet jag nu accepterar att ta över ledningen i det parti jag varit medlem i under 31 år.

Vilken glädje!

Inte är det speciellt förvånande men ändå underbart roligt. Folkpartiets valberedning har, enhälligt, beslutat att nominera Janne Björklund till partiordförande. Pressträff idag kl 13.00.

2007-06-13

Dagens sanning

"Vi har Ibrahim Baylan. Ni har Jan Björklund. Det är skillnad."

- Mona Sahlin i partiledardebatten.

Ja, som tur är.

Lysande avslut Leijonborg

Det var ett riktigt bra och optimistiskt sista anförande som partiledare av Leijonborg. Han pratade om liberalismens framgångar i världen, där svält minskar, fattigdom minskar, diktatur minskar och kommunismen har krossats. Han lyfte också hur Sverige kunde legat mycket bättre till om vi kramat globaliseringen och anpassat oss snabbare. Och inte minst vilka utmaningar Sverige nu står inför där vi måste reformera skolan (som Leijonborg nu gör) och reformera integrationspolitiken (som Sabuni nu gör).

Ideologiskt, optimistiskt och sakligt. Lysande Leijonborg!

Vemodigt avsked av Lars

Det känns riktigt vemodigt att det är sista gången som Lars Leijonborg äntrar talarstolen i riksdagen för hans sista partiledardebatt. Jag gick med i Leijonborgs folkparti och jag har stormtrivts. Lars har gjort en enorm gärning i liberalismens tjänst i över 40 år. Han är en enormt kunnig politiker och tvingades avgå på ett sätt som jag inte gillar - även om jag tycker det var nödvändigt. Min förhoppning är att Lars ska finnas kvar som utbildningsminister.

Lars var laddad i talarstolen i hans första replik till Mona Sahlin. Han gratulerade henne till att socialdemokraterna nu ville betona kunskap i skolan. Ändå röstar de nej till hela den jättelika reform av skolan som folkpartiet och regeringen nu gör.

Jag kommer sakna Lars som folkpartiledare. Jag kommer älska att ha Björklund som ny ledare.

Jobb mot bidrag

Mona Sahlin har precis pratat om (i partiledardebatten) hur viktigt det är med en bättre jobbpolitik. Sen pratade hon om bidrag. Det pratades om förnyelse när Sahlin valdes. Hon har varit riksdags- och regeringspolitiker i över halva sitt liv - det är inte ett recept för förnyelse.

Detta är vad jag menar!

När jag anmälde Kennerfalk pekade jag på den brett utbredda acceptansen hos vänstern att använda en retorik som menar att vi till höger vill människor illa. Ett lysande - eller vad man ska kalla det - exempel står riksdagsledamoten Luciano Astudillo (s) för i dagens NT:

"Ibland hettar det till lite extra i Sveriges riksdag. För en tid sedan var ett sådant tillfälle. Detta skedde efter omröstningen. Triumfatoriska leenden och spontana applåder från den samlade högern möttes av arga och förargade blickar från oss andra.

Då hade den moderatledda majoriteten röstat igenom två betänkanden. Det ena som möjliggör avdrag för hushållsnära tjänster och det andra som bland annat drar åt snaran runt de arbetslösas hals ytterligare."

Astudillo antyder, eller kanske snarare skriver rakt ut, att vi ler och applåderar åt att få göra livet sämre för människor. Och inte bara sämre, att faktiskt döda dom. Det går rejält över gränsen - men är accepterat till vänster. Lite senare i artikeln:

"Nu är det för billigare städhjälp för de som har mycket, samtidigt som snaran kring de arbetslösas hals dras åt ytterligare."

Han är tydligen väldigt nöjd med sin formulering, eftersom han använder den två gånger.

2007-06-11

Sweet

Vänsterpartiet under strecket. Folkpartiet upp tre procentenheter. Alliansen hade vunnit om det varit val idag.

Vissa opinionsundersökningar tror man mer på än andra.

Bra!

Från Ekot:

Regeringen vill att anhöriginvandrare från länder utanför EU redan från första dagen i Sverige ska kunna få anställning i det som kallas instegsjobb och nystartsjobb. Orsaken är bland annat att det fortsätter att komma många flyktingar från Irak, och många av deras anhöriga väntas komma efter.

Från mig:

Gött mos!

Nya poddradio från Timbro

Jag gillade verkligen Timbros poddradio senaste det begav sig i vintras. Nu kommer tio nya inslag som finns att hämta på deras hemsida. Perfekt för hängmattan (om man har någon).

Håll er till sanningen

Kinas presidents besök i Sverige får väl ses som en framgång. Fredrik Reinfeldt och regeringen jobbar på ett lysande sätt med sin utrikeskontakter och kommer troligen ligga väl positionerade när Sverige blir EU:s ordförande hösten 2009.

Kritiken mot Kina upplever jag framfördes på ett bra sätt, och det tycks råda samsyn även från organisationer som Amnesty att det inte skulle gynna någon om Sverige eller västvärlden klippte kontakten med Kina. Därför stör jag mig extra mycket på SVT:s Gomorron där de analyserade besöket. Programledaren påstod att borgerliga politiker tidigare varit kritiska mot någon form av kontakter med Kina. Varvid Mats Knutsson instämde och menade att nu frångick man sina principer och körde realpolitik.

Mig veterligen har ingen borgerlig politiker av någon större betydelse kritiserat att man exempelvis handlar eller träffar kinesiska ledare. Däremot har många kritiserat exempelvis Göran Persson när han uttalade sig på ett sätt som kan uppfattas positiv om deras styrelseskick. Alltså står de där i TV och bara hittar på. Påstår att Reinfeldt och de borgerliga bryter mot sina principer, att de gör saker som de kritiserat andra för att göra. Jag skulle vilja se de citaten från sådana uttalanden från Reinfeldt. Journalistik på riktigt kass nivå.

2007-06-09

Vilket klimat

Har gått en promenad och satte mig en stund i den gassande solen. Fasen vad skönt! Appropå klimat så påpekar folkpartiets Carl B Hamilton något jag också reagerat på de senaste dagarna:

Det finns en påtaglig njugghet i svenska medias bedömning av utfallet av G8-mötet i Heiligendamm när det gäller klimatfrågan. Låt oss analysera utfallet.

Utgångspunkten är att USA-administrationen för bara några veckor sedan hade en annan hållning både i sakfrågan och i formfrågan: Nej till problembeskrivningen om ett existerande klimathot, nej till förslag om kvantitativa utsläppsmål för koldioxid (CO2), samt nej till globala förhandlingar om dessa frågor.

Först, och redan på hemmaplan, accepterade Bush problembeskrivningen: Ja, klimatet är ett globalt problem, och - presidentens nödvändiga konsekvensbeslut - ja, USA vill vara med och göra något åt saken.

G8-mötet juni 2007 innebar ett politiskt genombrott och en stor framgång för en bättre global klimatpolitik.

I svensk media tycker jag mest att G8-mötet framställts som något halvdant, men då fattar man inte mycket av det jättelika i USA:s gir. Men jag förstår att det inte är lätt för USA-hatande journalister att plötsligt skriva något positivt om Bush och USA.

2007-06-07

Take that Norrland!

5-0 till IFK! Mål ganska snabbt i första halvlek, ett till precis innan halvtidsvilan och ytterligar ett direkt efter den. Då var Sundsvall ett slaget lag. Gardar Gunlagsson fick slå in 4-0 på straff, hans tredje mål och Daniel Bamberg fick efter ett antal missade chanser pricka in 5-0. Dålig publiksiffra tyvärr, bara drygt 5000 pers.

Dags att smörja in flinten

För nu är det IFK mot Sundsvall i gassande sol på Idrottsparken. Sopa på!

2007-06-04

Debatt i Eskilstuna

Ikväll har jag varit gäst hos folkpartiet i Eskilstuna där jag debatterade alltfrån Irak och ett demokratiernas förbund till kvoterad föräldraförsäkring och Systembolaget. Debatten var startpunkten på en mer ideologisk inriktning av Eskilstunas liberala parti. Förbaskat trevligt och rolig debatt. Härligt gäng i Eskilstuna och deras gruppledare Niklas Frykman är en guldklimp för partiet.

Gruppledare Frykman.

Motdebattör Alex Voronov, politisk redaktör på Eskiltuna Kuriren, und me. Trevlig kille och bra debattör (Alex alltså).

Alex tycker centern bäst representerar liberalismen i Sverige. Men han verkar trivas bland folkpartiklarna.

Eftersnack i den avlånga fp-lokalen.

2007-06-02

Svar till sverigedemokrat i Folkbladet

För några dagar sedan skrev en något förvirrad sverigedemokrat från Landskrona i Folkbladet. I dagens tidning svarar jag honom.

Lite mer Kennerfalk

Folkbladet intervjuar Maciej Zaremba:

"Den där mannen har nog gått med i fel parti. Någon borde tala om det för honom."

NT har en mycket märklig rubrik:
"Fp-politiker polisanmäler frispråkig Kennerfalk."

Ja, det var ju själva frispråkigheten som anmälan gällde...

2007-06-01

Jag polisanmäler Kennerfalk

Efter ett drygt dygns funderande och ett samtal med åklagaren har jag kommit fram till att polisanmäla Peter Kennerfalk för hans attack mot Maciej Zaremba.

Det jag först reagerade på i Kennerfalks text var hans främlingsfientlighet. Att han skriver polacken istället för Zarembas namn. Att det är hans ursprung som är det viktiga, inte vad han är för person eller hans åsikter. När jag pratade med åklagaren berättade han att detta inte är hets mot folkgrupp, eftersom det riktar sig mot en enskild person. Däremot, sa han, faller det under 4:7 i Brottsbalken, ofredande. Eller möjligen under tredje kapitlet, ärekränkning och förolämpning.

Det främlingsfientliga i texten är vidrigt, men det blir faktiskt lika illa om man byter ut polacken mot Zarembas namn. Att likna någon med en annan åsikt för en dreglande hund, eller andra tillmälen är alltför vanligt i vänsterretoriken. Det är betydligt mer acceptabelt att till vänster utmåla de till höger som vidriga människor, som vill sparka på de som redan ligger, som riktar udden mot de svaga, som vill alla fattiga människor illa. Det finns folk till höger som uttrycker sig så om människor till vänster - men det är betydligt vanligare till vänster.

Jag vill med min polisanmälan mot Peter Kennerfalk tala om att nu är det nog. Vi behöver en mer sansad debatt. Den existerar i mycket högre utsträckning till höger på den politiska skalan än till vänster.

De som står till vänster och för en intellektuellt hederlig debatt ska inte ta åt sig av min kritik. Däremot har de ett ansvar att stävja de andra vänsterkrafternas retorik.

UPPDATERING:
Peter Wennblad och Erik Svansbo har läst lite mer vad Kennerfalk skriver. Dels antyder han en Bonnierkonspiration, eller något åt det hållet och så antyder han att Maud Olofsson knarkar. Det verkar vara hans stil att ge sig på sina motdebattörer på det sättet. En stil som jag känner igen från debatter med honom i kommunfullmäktige.

UPPDATERING II:
TT skriver nu om det hela och söker Marita Ulvskog för en kommentar. På DN.se kommenterar Marita Ulvskog:

Vi tar bestämd avstånd från sådana här uttalanden. Vi kan inte se att det finns några som helst ursäkter för att uttrycka sig på det här sättet, säger Ulvskog om att Kennerfalks bland annat kallat Zaremba för en "dreglande hund".

- När den här tjänstemannens närmaste chef fick kännedom om det här tog han genast kontakt med honom och texten togs då bort och tjänstemannen bad om ursäkt, säger Ulvskog till TT.

Även Folkbladet lyfter Kennerfalks attack

Peter Kennerfalk försvarar sig först, sen efter att hans chef ringt ber han om ursäkt och gör helt om. Chefen säger att Kennerfalk gjort "en stor dumhet". Widar Andersson tar på ledarplats upp saken och skriver att Kennerfalk "passerade anständighetsgränser" men menar att saken är utagerad efter hans ursäkt.

Det är den inte.