2008-04-01

Mats Odell i spritfest

Mats Odell har ställt till med spritfest. Hela regeringen faktiskt. 55 miljarder kronor för Vin & Sprit är svårt att kalla en dålig affär. 10-15 miljarder mer än någon räknat med. Dessutom när pengarna nu används för att betala av på statsskulden minskar räntebetalningarna med två miljarder per år. Detta att jämföra med den avkastning som bolaget gav till statskassan förra året på 800 miljoner.

Men man behöver inte räkna kronor på detta sättet för att försvara försäljning av företag. Det går alldeles utmärkt att göra på demokratisk grund. Det finns en demokratisk poäng i att staten inte äger företag som de genom lagar reglerar. Företag och stat ska hållas skilda åt.

Dessutom har jag överhuvutaget svårt att förstå varför vi har beslutat om en restrektiv alkoholpolitik i Sverige, men gör allt vi kan för att sälja så mycket sprit som möjligt till andra länder.

Notera nu att denna affär inte hade genomförts av Mona Sahlin. Hela oppositionen har skrikit halsen av sig mot dessa affärer. Hade det fått bestämma hade vi haft två miljarder mindre att röra oss med och en större statsskuld.

4 kommentarer:

Emma Grön sa...

Nej nu tror jag du är lite väl dåligt påläst. Miljöpartiet har inte sagt nej till utförsäljning av statliga bolag. Vad vi kanske är oense om är just vilka bolag som skall säljas. Mp vill göra sig av med SAS men det verkar inte borgarna vilja.

Däremot är det skitdåligt att sälja statlig infrastruktur - t.ex. elnätet (men det var väl sossarnas fel).

Helt rätt att staten inte skall vara sprittillverkare!

Mathias Sundin sa...

Okej, my bad! Tack för upplysningen. SAS får de gärna sälja för min del iaf.

Lennart Nilsson sa...

Undrar om inte SAS är lite svårsålt, men jag är helt för att skänka bort det...

Mathias Sundin sa...

Måste vara lättare än Dash-plan iaf.