2008-10-09

En rottweiler avlivas

NT och Folkbladet rapporterar att en av de tre rottweilers som dödade en hund förra veckan i Ljusfallshammar ska avlivas. De andra två får tydliga restriktioner som att alltid gå i kortkoppel, ha munkorg osv.

Jag vet inte om det beslutet är fel eller rätt, jag har inte träffat hundarna. Men nog känns det konstigt att vi ska ha hundar i samhället som måste bära munkorg för att de inte kan vistas bland andra hundar och folk.

Mitt svar till John Haxholm finns nu infört i NT, jag klistrar in det nedan:

"Jag har stor respekt för John Haxholms kunskaper och kärlek till rottweilers. Jag är också mycket medveten om den positiva inverkan hundar kan ha på människors liv, hundmänniska som jag är sedan födseln. Men den typen av hundar som gör att människor nu i Ljusfallshammar är så rädda för att gå ut att de kontaktar polisen, måste bort från vårt samhälle.

Jag tycker att dessa hundar, kamphundar såväl som en del vakthundar, ska ses som vapen, för det är faktiskt vad de är. De är framavlade för strid och är farliga både i bra och dåliga ägares händer. Naturligtvis är de farligare i dåliga ägares händer än i bra ägares, men trots allt farliga.

Eftersom de ska likställas med vapen ska de också behandlas som vapen. Alltså regleras kraftigt. Så länge det inte finns något praktiskt användningsområde för dessa hundar ska de förbjudas.

Att exempelvis rottweilers används som vakthundar kan jag tänka mig, men inte sällskapshundar som får röra sig fritt i samhället.

John Haxholm föreslår själv att någon sorts förarlicens ska införas. Det är ju ett medgivande om att dessa hundar är så farliga att de inte kan hanteras om man inte är specialutbildad. Jag ser ingen anledning till någon förarlicens, eftersom jag i stället tycker hundraserna ska förbjudas.

Vi måste också inse fakta att många skaffar sig dessa hundar just för att de är farliga och de vill sprida skräck med hundarna. De kan säkert klara av en kurs och få en licens, men det betyder inte att de kommer hantera hunden bra i alla fall.

Men återigen, grundproblemet ligger inte hos ägaren, hunden är farlig oavsett ägare och eftersom det inte finns någon användning av dessa hundraser i samhället ska de förbjudas."

14 kommentarer:

länge leve bullraserna sa...

Du måste skoja!!!

Det är inget hundproblem, utan ett ägarproblem...

Ingen varelse föds ond, hund eller människa.

Det är olika händelser i livet som påverkar hur man blir som individ.

Ska vissa hundraser förbjudas borde även vissa folkslag förbjudas... Tex människor som vill förbjuda dittan & datten.

Glöm för guds skull inte bort att det borde bli förbjudet att skaffa barn om man inte gått en specialutbildning på hur man blir en bra förälder eller dylikt.

För mördare & våldtäktsmän har även de varit barn, inte var de mördare & våltäktsmän då de föddes.

Det är någon händelse i livet som påverkat dem till att ta steget till att bli det, likväl som händelser & situationer påverkar hundar oavsett ras till att de gör som de gör.

Mathias Sundin sa...

Du kan inte jämföra hundar och människor. Hundar är framavlade för olika syften, vissa för att vara farliga.

Anonym sa...

Inte dax för dig att läsa på om vad en kamphund är?

Mathias Sundin sa...

Jag vet vad en kamphund är.

Anonym sa...

Det gör du bevisligen inte alls.

Anonym sa...

Uppenbarligen vet du inte vad en kamphund är eftersom du klumpar ihop rottweiler med begreppet.

Rottweiler är ingen kamphund, och är heller inte avlad för strid (var du nu har fått det ifrån).

Rottweiler är en gammal boskapsdrivare från sydtyskland, som - när boskapshjordarna försvann från vägarna - upptäcktes vara en utmärkt bruks- och tjänstehund såväl som sällskapshund. Den har avlats i generationer för att vara en arbetande och människovänlig ras. Och har ALDRIG avlats för kamp.

Men - eftersom den ska fungera som en arbetande hund främst inom bruks & tjänst så har den mycket vaktinstinkt, mycket självsäkerhet, och en hel del skärpa. I normala fall är detta inget problem - hundens egenskaper ska vara väl balanserade och den är som sagt mycket människovänlig. Men tyvärr är det en ras som har blivit alldeles för populär, vilket ger två följder - 1) många skaffar rottis som inte ska ha rottis, och 2) avel sker på djur som inte håller måttet mentalt.

Precis som med collierna på 60-talet, schäfrarna på 70-talet, och dalmatinerna på 80-talet, så blev rottweiler 90-talets stora "hype" både i och utanför hundvärlden, med en enorm ökning av valpproduktionen, vilket resulterade i mentalt svaga individer och många gånger olämpliga ägare (och uppfödare). Nu på 2000-talet så är det främst dvärghundarna (chiahuahua, dvärgpinscher, m.fl.) som har råkat ut för denna "hype", men det är klart - undermåliga och mentalt instabila dvärghundar som biter matte i armen orsakar inte lika mycket medialt intresse som mentalt instabila bruksraser (bl.a. schäfer & rottweiler) gör.

Det är alltså inte rasen som är problemet - det är de olämpliga ägarna.

Läs gärna på mer om rasernas uppkomst, historia och både tidigare samt nuvarande användningsområden innan du börjar hojta om förbud.

Anonym sa...

http://www.expressen.se/husdjur/1.1223163/radd-for-rottweilers-och-dobermannhundar

Anonym sa...

Jag tycker det är mycket skrämmande när högt uppsatta politiker kommer med sådana här förslag. För det första är Rottweilern ingen farlig hund. Den blir endast farlig om den uppfostras till att bli det. Hur många Rottweilers har du träffat. Någon överhuvudtaget? En rottweiler som blivit behandlad väl är världens snällaste kompis. Det går att göra alla hundar farliga! Var bara tillräckligt elak och hård mot dem. Det behövs ingen licens heller. Kom med ett förslag om förbud att ha hund om man använder det som vapen istället. Precis på samma sätt som ett jaktvapen, missköter du det så får du inte ha det. Jag vet minst en person som har en Amstaff på räddningshundutbildning. En perfekt ras för det ändamålet. Läs mer på min blogg om ämnet: http://blogg.rwmediaspace.se

Shhiva sa...

Vill börja med att säga att Rottweilern är och har aldrig varit en kamphund, det är numera också väldigt sällan den används som vakthund, eftersom att den inte klarar det fysiskt, den är för stor och tung.

Dessutom finns det så många olika "vakthundsraser" att skulle vi förbjuda alla dessa så skulle det bli väldigt få hundraser kvar.. Nästan alla hundraser har mer eller mindre vakt i sig, och om du vill kan du få en Golden Retriver att bli livsfarlig för omgivningen på samma sätt som dessa "kamphundar"

Sen undrar jag hur påläst du är om de olika raserna som från början avlades till kamp? Inte ett påhopp utan en helt ärlig fråga för att stilla min nyfikenhet.. det finns nämligen ett flertalet raser som från början var kamphundar, men som idag inte anses farliga, och det för att det är "rätt" typ av folk som köper dessa raser, de ser inte lika respektingivande ut. Jag tycker visst att det är obehagligt när vissa människor kommer med sina American Pitbull Terriers, men jag tycker inte att man ska förbjuda alla för det, det finns många som sköter sina hundar.

Bättre vore då om man på något vis kunde stoppa eller iaf kontrolera blandras aveln, för det är där problemen ligger.. folk köper en blandras för att den är "söt" men de har inte en aning om vad det är i hunden, inte vad den kan komma att behöva eftersom att det inte finns någon rasstandard eller historik att läsa om dessa hundar..
Det är dessutom oftast blandraser som är med i dessa attacker, just för att ägarna inte vetat vad de har i kopplet, och kanske har hunden omplacerats flera gånger om av olika anledningar.

Tillbaka till detta med vakthundar så du skriver.. att det inte finns användning för de i samhället om de inte används till det som de är framavlade för, de flesta raser som kallas vakthundar (brukshundar) är från början framavlade till att vakta och valla boskap av olika slag, de är med andra ord vallhundar.
Ska man då förbjuda dessa skulle tullens bästa hundar, polisens hundar (som inte används som vakt eller vid upplopp) få försvinna, eftersom att de inte utför det arbete de är framavlade för.

För övrigt så har jag själv blivit biten av tax oxh pudel, och i mina ögon finns det ingen bra uppgift för dem i samhället, så ska vi ta bort dessa raser också då?

Innan jag avslutar vill jag fråga dig en sak. Vad är enligt din mening en kamphund? publicera gärna svaret på din blogg så stillar du många människors nyfikenhet.
MvH/Shhiva

Anonym sa...

Du skriver att rottweiler med flera raser kan jämföras med gatustridsvapen såsom stilettknivar. Du skriver att de inte har någon plats i samhället?

De används dagligen i polistjänst i Sverige, söker rätt på försvunna svampplockare (utan att sluka dem när de återfinns.) söker knark och används för att hålla ordningen och skydda sina ägare. Schäfern är också en vakthund och används också inom samma områden. För 30 år sedan hade schäfern samma rykte som Rottweilern har idag.

Förbjuds dessa raser än efter än, för att några få idioter använder dem till brottsverktyg, så hittar de en ny ras, tillslut när alla "kamp och vakt" raser är förintade så ska du se att de har en till synes snäll Golden Retriver till samma handlingar, de är alla lätta att forma och du kan få i stort sätt vilken ras som helst rabiat.

Det funkar inte att förbjuda allt som är farligt, det finns alltid nått att använda i brottsligt syfte, använd pengarna, tiden och engagemanget till att lösa problemet, dvs brottsligheten i sig.

Anonym sa...

jag är glad att e är fler människor än jag som reagerade på denna klatigt uttalande text.
För de första tycker jag man ska skaffa sig kunskap om de man pratar om o inte ta förgivet att rottweiler är en kamp hund för att den råkar vara större än en tax.

ägnar man sig tid att få lite kunskap om rasen så inser man att den inte är farligare än någon annan hund. Problemet i dagens samhälle är att människor köper hundar av helt fel anledning!!
Ska rent hypotetiskt se över hundangrepp så bör man ju förbjuda rasen golden retriver för att den biter flest människor per år eller varför inte förbjuda taxar för att de har ett fuktansvärt starkt pressgrepp i sina käkar? Hur kan du ens resonera på de viset att man ska förbjuda vissa raser?

Problemet ligger ALDRIG hos hunden utan hos ägaren. Hundarna är oskrivna blad när vi får dom och de är upp till oss människor vad de ska fyllas med!!!

Anonym sa...

Detta måste vara ett skämt. Rottweilers är de finaste och snällaste som finns.

Anonym sa...

Måste säga att jag tror du i grund och botten är ganska hundrädd.
Ja du mats! Kamphund. Vad är egentligen en kamphund för dig ?
Hur mkt kan du om dessa raser?
Och vakthundar? ska vi få inkludera hedehundar oxå?
Då får vi snart förbjuda en himmla massa raser.
Införa något hundkörkort är oxå himmla komplicerat!
Kanske kan man däremot sätta lite hårdare krav på uppfödare.
införa nån typ av "avelstillstånd"
Seriösa uppfödare säljer intetill oseriösa köpare.
Sen återstår ju dock blandrasaveln och de raser som ej är godkända av SKK.
Finns mkt kvar att tänka på men att förbjuda nån speciell ras är ingen lösning.
Speciellt inte de så kallade Kamphundar som överlag är veka mot människor.
Vi ska nog va glada att de är korsningar av dessa slag vi har problem med, istället för korsningar med tex fila,ovtjarka mm.
Mvh Stephanie

Mathias Sundin sa...

Hej Stephanie,

Nej, jag är inte hundrädd. Jag har levt med hund nästan hela mitt liv.

Läs gärna rapporten så får du svar på dina frågor som du ställer.

/Mathias (inte Mats).