2009-11-26

Ett tydligare borgerligt Folkparti

Utlovade tidigare lite fler reflektioner kring Folkpartiets landsmöte. Kortfattat kan jag säga att jag aldrig känt mig så hemma i Folkpartiet som nu - och då har jag på intet sätt känt mig vilsen tidigare. Men FP tog på landsmötet ett kliv för att bli ett tydligare borgerligt parti, inte minst inom skatteområdet:

-Avskaffad värnskatt.
-Sänkt statlig skatt.
-Billigare att anställa.
-Fortsätta skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare.

Vi sa mycket tydligt också:

- Nej till ökad kvotering av föräldraförsäkringen.
- Nej till kvotering av bolagsstyrelser.
- Ja till gårdsförsäljning av viner.


Alkoholpolitiken är inte enkel, men de som slår allra mest vakt om Systembolaget halkar lätt över i ett förmynderi. Motståndet mot gårdsförsäljningen grundade sig i något sådant, även om tankarna kring att motverka alkoholism är sunda. Men vi måste ha balans, det hittade landsmötet nu.

- Ja till fler kärnkraftsreaktorer.

I kärnkraftsfrågan är vi fortsatt offensiva. Det finns ingen anledning att låsa fast sig vid ett visst antal reaktorer.

- Ja till att ta tag i upphovsrättsfrågan.

Upphovsrätten var partistyrelsen förvånansvärt rädda att ta i. Man ville avslå en motion från Madeleine Sjöstedt som just uppmanade till att verkligen börja jobba med frågan. Trots PS motstånd beslutade landsmötet att anta motionen. Mycket bra!

- Ja till livstidsstraff.
- Ja till längre tidsbestämda straff.
- Det ska bli svårare att komma ut ur fängelset efter två tredjedelar av straffet.


Motståndet mot livstidsstraffet var en kvarleva från snällismens dagar. Mer hänsyn till brottslingen än offret. Självklart ska kriminalvården var just vård, men i det måste skyddet för övriga samhällsmedborgare finnas. PS körde på den gamla snällism-linjen, men förlorade klart.

- Ja till euron.

Det var nog landsmötet minst kontroversiella förslag. Folk sa att vi inte skulle driva den frågan i EU-valet, det är en riksdagsfråga. Fine, så är det. Därför tänker vi driva den också i riksdagsvalet.

Inga kommentarer: