2009-11-09

Remember, remember...

...den nionde november. Berlinmurens fall för tjugo år sedan är den största symbolen som finns för mänsklig frigörelse och kommunismens fall. Kristallnatten 1938 är kanske en lika stor symbol för nazismens definitiva start på judeförföljelserna. De hade pågått långt innan, men Kristallnatten var så stor i sin omfattning och så synlig.

Friheten i världen har fortsatt att öka sedan Berlinmurens fall. Samtidigt ökar hetsen mot judar i Sverige. Staten Israels aktioner blandas ihop med och klistras på alla judar. Antisemitismen finns överallt omkring oss och på Stadsbiblioteket i Norrköping visas bilder från koncentrationsläger blandat med bilder från Palestina. Judarna görs kollektiv till skyldiga för en stats agerande.

Berlinmurens fall och Kristallnatten är också symboler för den utrikespolitik den demokratiska världen måste föra mot den diktatoriska. Eftergifter, som prövades mot Hitler, funkar inte och kommer aldrig funka mot diktatorer. Reagan och USA:s upprustning skulle öka risken för krig, sa folk då. Kriget uteblev och istället föll muren och med den hela Sovjetimperiet.