2009-11-03

Mer om farliga hundraser

Jag hittar inga nyheter idag hur det har gått för den tio-årige pojke som blev svårt biten av en rottweiler igår. Hans skador var inte livshotande, så troligen har det efter omständigheterna gått bra.

Peter Kjällkvist och jag har lyft den här diskussionen flera gånger tidigare och just sagt att vi måste agera nu innan något riktigt allvarligt händer. Med det menar vi framförallt en dödsolycka, även om det som hände pojken i Skåne självklart också är allvarligt.

Rottweilers har vi i vårat förslag (pdf) placerat i kategori B, vilket bland annat innebär en rejäl utbildning och vissa andra krav på ägaren för att denne ska få licens att ha hunden. I det här fallet släpptes hunden ut med ett par smågrabbar, vilket naturligtvis är idiotiskt. Om utbildning hade rått bott på det är omöjligt att säga, men rent generellt skulle det minska risken för liknande puckade beslut från ägare.

Jag och Peter skriver om vårat förslag på Newsmill:

"Pojken som blev svårt biten i Helsingborg av en rottweiler, är bara en i mängden av många offer för farliga hundraser. Ändå sitter alla partier med armarna i kors och säger att nuvarande lagstiftning räcker. Det är inte hundrasen det är fel på, bara på ägaren, menar de. Självklart spelar ägaren stor roll, men vi vet alla att olika hundraser har olika egenskaper. De är också olika farliga och ställer olika krav på ägarna."

2 kommentarer:

Jonas sa...

Nej Mathias, både du och jag (och de flesta andra) förstår att ett rasförbud (som ert förslag är) och krav på utbildning för hundägare inte rår på oansvariga föräldrar.

När kommer förslaget om krav på utbildning och licens för att bli förälder? Då ska jag ärligt talat börja fundera på att stödja dig. Och så kanske vi slipper tonåringar som skär svans och öron av katter och hundar, och halshugger kaniner.

Clicker Positivo sa...

Varför inte lagga det pa detta sättet?

Hundar av följande slag är licenspliktiga:

APBT
AST
STB
Dogo Argentino
Eng Bullterrier
Rottwailer
Dobberman
Akita
Tosa

Samt hundar över 20 cm med bred bringa och och bred skalle.

Hundägare av följande raser skall Registrera sina hundar i stadsdelen/kommunen de bor i.

Hunden skall vara märkt med tatuering eller ID chip.

Hunden far ej framföras av barn under 16 ar.

Hunden skall framföras med koppel i tätbebyggt omrade.

Hundägare som varit inblandade i flera incidenter far ej äga ovannämnda raser.

Hunden skall vara försäkrad .

Brott mot följande regler generar böter pa 10 000 sek.


Om lagen skulle utformas pa detta sättet skulle inte seriösa hundägare straffas men man skulle fa bukt med bade buskavel, samt olämpliga hundägare.