2009-11-17

Välkommen Olle, grattis Lasse

Olle Johansson valdes igår till tredjenamn på Socialdemokraternas kommunfullmäktigelista. Jag välkomnar honom idag på morgonen i NT med en bredsida: Olle är flumskolans främste försvarare i Norrköping.

Eftersom NT numera konstigt nog inte lägger ut debattartiklar eller insändare på nätet (bra sätt att skapa debatt, NOT!) så klistrar jag in den nedan.

Passar också på att gratulera Lasse Stjernkvist till topplatsen på listan. Inte konstigt med tanke på hur synlig, välkänd och omtyckt han är bland många. Eva Andersson, som kom tvåa - igen - vet jag inte om man ska gratulera. Hon hade nog hoppats på förstaplatsen, efter att ha stått tvåa efter Mattias Ottosson under så många år. En topplats är det trots allt.

Apropå utnämningar så ska regeringen alldeles strax nominera EU-kommissionär. Det lär bli en kvinna, borgerlig sådan dessutom. Jag hoppas på Cecilia Malmström, men det finns många bra att välja på. Gunilla Carlsson från Östergötland torde ligga bra till, till exempel.

"Olle Johansson (S) ska bli nytt kommunalråd med ansvar för skolan, hoppas Socialdemokraterna. Jag har suttit ihop med Olle i kultur- och fritidsnämnden, i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. Han är en av de trevligaste och bästa politiska motståndarna som finns. Men som skolkommunalråd vore han en katastrof. Olle Johansson är utan tvekan flumskolans främste försvarare i Norrköping.

Han är hårdnackad motståndare till hela den reformering som regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (FP) genomför av svensk skola. Socialdemokraterna säger som parti nej till de största delarna av reformen, men Olle gör det med en hetta och glöd som få andra.

Olle Johansson är motståndare till betyg, speciellt ordningsbetyg. Han tycker inte att skolk ska skrivas in i terminsbetyget. Metoder mot mobbing behöver inte vara forskningsbaserade. Nationella prov i låg- och mellanstadiet för att upptäcka om det finns elever som inte hänger med, vill han stoppa. Någon garanti för stöd i läsning, skrivning och räkning i lågstadiet för elever som behöver särskilt stöd behövs inte. Ingen ökad yrkesinriktning och mindre teoretiska krav på yrkesutbildningarna i gymnasiet är behövligt, enligt Olle Johansson. Inte heller ska vi ha någon spetsutbildning, med toppelever från hela landet, i Norrköpings gymnasieskolor.

Listan kan göras mycket längre. I dessa frågor står han långt till vänster inom Socialdemokraterna. Vänsterpartiet vill avskaffa betyg och förbjuda läxor. Det är snarare den linjen Olle Johansson står för.

Skolan i Norrköping har problem. Vi har presterat sämre än övriga landet under en lång tid. Det förstår var och en hur svårt det då är att hävda sig i den globala konkurrensen. Folkpartiet har tillsammans med Allians för Norrköping (M, KD och C) lagt fram ett förslag på ny utbildningspolitik i Norrköping. Ett förslag som är kliniskt fritt från flum, eftersom vi vet hur grym flumskolan är mot eleverna. Kunskaper ska inte testas i flumskolan, det är elakt. Istället släpper man iväg eleverna utan att kunna läsa ordentligt, vilket såklart ger många problem högre upp i årskurserna. Alla är värd en andra chans, men framförallt en första. Flumskolan ger hur många chanser som helst, men aldrig en första. Olle Johansson (S) vill expandera flumskolan, han vill det mer än någon annan. Gör inte honom till skolkommunalråd."

Inga kommentarer: