2011-02-09

Vem styr Örebro?

Fortfarande vet ingen hur min kära gamla hemstad Örebro ska styras. Just nu har man ett märkligt system där Moderaterna och Socialdemokraterna turas om att varannan månad vara ordförande i kommunstyrelsen.

Valprövningsnämnden har ännu inte tagit ställning till de överklaganden som lämnats in ända sedan förtidsröstningen börjat.

Det är, utan tvekan, skandal.

Staffan Werme (FP), som förra mandatperioden var KS-ordförande i Örebro, skriver i dag på DN Debatt om situationen och hur föreslår ett antal ändring i vallagen. Väl värt att läsa och begrunda.


I förmiddags var det alltså besök på BRIS och BRIS-rapport. Statistiken kan vara svårt att ta till sig, men att läsa vad barnen och skriver och säger till BRIS, det förstår man. Tyvärr. För det är hemska saker.

När jag var lärare förundrades jag i bland över att en del barn ens orkade gå till skolan. De hade det så jävligt i sina liv. Men ofta var skolan andningshålet för dem.

Jag frågade om vad som hade blivit bättre och fick väl inget egentligt svar, men de hade en lista över lagförändringar senaste 40 åren. Och en del positivt har hänt.

Frågade också om anti-mobbingarbete i skolorna och det BRIS uttalat är att de vill se evidensbaserade metoder. Där är vi helt överens. Vi har flera gånger lagt det förslaget här i Norrköping, men fått nej varje gång från S, V och MP. Olle Johansson (S), kommunalråd med ansvar för skolan, var på plats nu och hörde BRIS åsikt. Kanske dags att föreslå det igen?

Inga kommentarer: