2007-08-16

Dagens dummaste

Ibland undrar man hur tidningarna väljer vilka som ska få skriva på deras debattsidor. Att mindre tidningar få ta vad de får kan man förstå, att Svenska Dagbladet släpper fram den här tomten är mycket märkligt. Det är väl för att det är en moderat som nu är besviken på Alliansen. Men han verkar ärligt talat mindre begåvad.

"Alliansen gick till val på skattesänkningar, allt och alla skatter skulle sänkas med hjälp av det enorma budgetöverskott som den goda konjunkturen skapat."

Nej, det var ingen i Alliansen som sa det. Alla skattesänkningar skulle vara och är fullt ut finansierade antingen genom besparingar eller höjningar någon annanstans.

"I stället för en allmän skattesänkning för låg- och medelinkomsttagare så inför man ett ”jobbavdrag”. "

Vadå i stället för? Det var just den sänkningen som Alliansen gick till val på. Inget annat.

"Det finns många, vissa siffror säger en miljon, som inte har något arbete. En följd av den vänsterpolitik som förts under årtionden. Antalet lediga jobb enligt arbetsförmedlingen pendlar runt 20 000. Vilka jobb skall de övriga 980 000 ta?"

Ingen har påstått att en miljon människor i månaden ska få jobb.

"Tyvärr är det så att folk som är långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade är synnerligen oattraktiva på arbetsmarknaden. Är man 20, byggjobbare och trevlig så kan man välja och vraka mellan jobben. Är man 50 och långtidssjukskriven så är man totalt ointressant för arbetsgivarna."

Just därför har regeringen infört nystartsjobb som underlättar för just dessa grupper att få jobb. Hittills har nystartsjobben varit klart över förväntan.

Nu kommer vi till grand finale i idioti.

"Till nästa val måste jag med sorg i hjärtat allvarligt överväga att rösta på ett vänsterparti, något jag aldrig trodde skulle hända."

Han ägnar hela sin artikel åt att han är så besviken för att regeringen för en politik som är för mycket till vänster för honom. Som reaktion tänker han rösta på partier som för ännu mer vänsterpolitik.

Detta har alltså publicerats på en ledande debattsida i Sverige. Man tar sig för pannan.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Mathias! Hur vet du att det är "dagens dummaste"? Det finns ju 11h kvar på dygnet. Och dumskallar finns det gott om. Jörgen är inte ensam

Anonym sa...

Det är kanske svårt för dig att första Norbergs kommentar och synpunkt men det är något som många delar med. Sista siffror visar öppet hur det ligger till med stöd till alliansen. Vi kanske är dumma nog att inte förstå dina politiska visioner men det kanske förstår du efter valförlusten 2010. Det behövs kanske eftertanke för er att förstå vad som gick snett, om du förstås inte vill förstå vår oro nu med dagens förda politik.

Anonym sa...

Håller fullständigt med dig Mattias, hur i h-vete kan en ansedd tidning publicera sånt skräp. Alliansen gör ett kanonjobb så här långt enligt mig, de som reagerar starkast negativt är de som har blivit vana vid att bli försörjda av staten utan att anstränga sig det minsta själva.

thomaro sa...

Det var det dummaste jag läst idag, din kommentar till en människa som försöker uttrycka sin besvikelse över den svekfulla regeringen vi fått.
Du avfärdar honom med förakt, bara för att han inte är så insatt i vad han skriver om, kanske sakfel men känslan är äkta och har sina orsaker i er politik.
Du är dagens dummaste, i betydelsen elak, otrevlig och föraktfull mot de du anser mindre begåvade.

Anonym sa...

Skönt att se att en representant för partiet för de som tycker att de är bättre än andra visar sin sanna sida: håller man inte med dig är man alltså en tomte.

Anonym sa...

Nystartjobben är en bluff. Det gamla systemet var bättre för långtidsarbetslösa. En arbetsgivare kunde få 750:-/dag upp till 18 mån om han anställde en sådan person.

Den som har problem i huvet är inte Norberg utan du. SVD skulle vägra att ta in kritik mot regeringen?? Kallar du dig liberal? Inskränkt är nog ett bättre ord.

Anonym sa...

jag tycker att du missar en dumhet till.
En frisk 50 årig snickare har nog bra mycket lättare att få jobb än en långtidssjukskriven 20 åring

Anonym sa...

Jag är identisk med den "Anonym" som skrev 13:18 och har nu läst övriga kommentarer. Hur är det bara möjligt att säga att något har gått snett? Denne Sevgi kan knappast ta fram något som gått snett eftersom det som gjorts fanns i valmanifestet. När man ser på statsfinanserna t.ex., är dagens siffror en av de starkaste i Sveriges historia. BNP-tillväxten starkast sedan 1970-talet, 100.000 nya jobb har skapats på 9 månader och många av dem p.g.a. regeringens politik om man får tro SCB, AMS och OECD. Att alliansen tappar väljarstöd är delvis en gåta. Men så länge Expressen och Aftonbladet kan locka köpare av tidningen genom deras ibland helt otroligt korkade löpsedlar, så förstår man att den kategorin läsare t.ex., inte förstår mycket av politik och byter partisympatier lika ofta som de byter från en skräpkanal till en annan på TV eller Radio. Jag uppmanar alla som har synpunkter på regerings politik läsa oberoende kommentarer och försöka sätta sig in i vad det hela handlar om, så kanske ni förstår att det som regeringen hittills har gjort är en bit på rätt väg. Kunskap behöver vi alla och särskilt ni som inte förstår. Men ni är också produkter av ett socialdemokratiskt flumsamhälle där kvaliteten i skolan eftersatts. Men syndarna har ju sent vaknat! Skolan som enligt Socialdemokraterna var så bra för ett år sedan skall ju nu reformeras om de får makten 2010. Därmed kan ni som är kritiska till denna regering fundera litet på denna helomsvängning när det gäller skolpolitiken. Kanske ta ett steg längre. Varför tycker ni som ni tycker och finna att svaret är att ni själva är offer för en urdålig skola som gjort att ni inte har tillräckligt med kunskaper att bedöma denna regerings politik.

Anonym sa...

Jag är Jörgens motsats. Har alltid röstat till vänster, men är evinnerligt glad att de borgerliga vann. För min del har livet blivit mycket bättre; jag har fått ett jobb jag stortrivs med och jag har mer pengar till övers än vad jag trodde från början, vilket gjort att jag kan berika mitt liv (eller andras) ännu mer. I nästa val kommer jag definitivt att rösta borgerligt!

Johan Lundberg sa...

thomaro: Jag förstår inte din logik. Regeringen genomför precis vad som står i valmanifestet för Allians för Sverige och resultaten är precis som man väntat sig.

På vilket sätt är detta att vara en vekfull regering?

Att han är upprörd är en sak. Men han s upprördhet verkar till stor del bero på faktafel. Då är det väl inte mer än rätt att dessa påpekas, så man kan få en seriös debatt?

Anonym sa...

Oavsett om det var det dummaste eller inte är det löjligt att debatera detta istället för pudelns kärna! Jag själv är skitförbannad att man sviker LÖFTEN. Man går till val om påtvingade trängselavgifter och ALLA borgliga kommuner skrek rakt ut inför valet om denna skatt som skulle bort. Varför håller man tyst nu???? det är väl ändå samma övergrepp oavsett vad man kallar det och vad pengarna skall gå!!!!
Jag kommer att demonstrativt lägga min röst på ett ytterlighetsparti i nästa val för att därigenom straffa de etablerade partierna. På det sättet kanke de blir av med sina jobb till andra. Politike i dag handlar mest om lögner och Reinfelt är en av de större lögnarna, som tyvärr fick min röst i förra valet!
Nu är det payback som gäller!!!!

Anonym sa...

Bra skrivet Sundin. Den som har skrivit debattartikeln röstade förmodligen vänster redan i år. Artikeln är ju progaganda fylld med faktafel, tänkte precis det du skriver när jag läste den.

//Marcus Rommedahl

Anonym sa...

förra året givetvis

Unknown sa...

Jörgen har givetvis rätt att vara besviken men att vara besviken av faktamässigt felaktiga orsaker är en helt annan sak. Det Jörgen säger att Alliansen har lovat inför valet har de de facto aldrig gjort.

Det får mig antingen att misstänka att Jörgen är allmänt oinsatt och inte följer svensk politik whatsoever eller så är det någon som seglar under falsk flagg (sosse?) för att racka ner på Alliansen. Oavsett vilket så är det oansvarigt av Svd att ta in debattartikeln, möjligtvis skulle artikeln platsa bland insändarna där kvalitén är högst varierande.

Anonym sa...

Insändaren (för det insändare och inget annat som finns under rubriken "Synpunkt" i SvD) är ju inte särskilt välunderbyggd faktamässigt, men insändarsidan ska ju fyllas och vad vet vi om vilka det fanns att välja bland? Nu för tiden bloggar ju alla potentiella insändarskribenter...

Men det är förvissa synd om Jörgen Norberg. Han verkar vara en av alla de som trodde att försämringar bara kunde drabba andra.

Anonym sa...

Men hur många tror egentligen att den här killen finns på riktigt? Insändaren har alla tecken på att vara en partikansliprodukt. Lite för välskriven, men med logiska kullerbyttor. Bara en så orlimlig sak som att någon som varit moderat länge skulle sluta att vara det för att moderaterna nu sänker skatten.

Tack för välkomnandet förresten.

/Mattias $