2007-08-23

Bistånd på riktigt!

Under semestern läste jag William Easterlys "White Mans Burden" om den minst sagt misslyckade biståndspolitiken. Miljard efter miljard öses in och få resultat kommer ut i andra änden. Hans rekommendation är ett underifrånperspektiv. Isället för stora planer, många små insatser. Samma sätt som en marknadsekonomi fungerar.

Precis ett sånt projekt är Kiva.org.

Det är en organisation som letar upp människor i fattiga länder som behöver låna pengar för att utveckla sin affärsverksamhet. Mikrolån, precis som Muhammud Yunus fick Nobels fredspris för. Affärsprojekten redovisas på deras hemsida och så är det bara att välja vad man vill låna pengar till. Naturligtvis är det inte något riskfritt lån, men meningen är att man ska få tillbaka pengarna.

En utmärkt idé som backas upp av flera stora företag som Microsoft, Starbucks, YouTube, Yahoo, Google osv och av Bill Clintons Global Initiative.

Efter att ha tittat igenom affärsmöjligheterna valde jag att låna 25 dollar till Roseline Imeyora i Nigeria. Hon behöver totalt 400 dollar för att kunna köpa in fler kläder att sälja i hennes affär. Just nu fattas 75 dollar för henne. Anledningen till att jag valde henne var att hon bor i Nigera. Afrika är den kontinent som har det allra sämst, där behövs investeringar mest.

Tack mor för tipset!

1 kommentar:

Anonym sa...

Mattias, läsvärt inlägg. Råkade trilla in på din blogg 'av misstag'. Ska genast kika in på sidan och se vad jag vill bistå med ;)

Bästa hälsningar
/ O.Carra