2007-08-08

Slö

Som en anakonda efter att ha käkat en antilop, eller vad dom nu äter. Själv åt jag lax på lunchen. Får liksom inget gjort ordentligt. Hattar mellan olika saker. Har i alla fall bokat in en träff med två unga folkpartister som vill engagera sig lite mer. De verkar målmedvetna och duktiga. Fick svar från NT att min debattartikel om basindustrin kommer in. När är ännu oklart.

Mats Turesson (fp) har jobbat med en debattartikel som är ett inlägg i debatten om försvaret som har blossat upp under sommaren. Som tidigare yrkesofficer, de sista åren vid underättelsetjänsten, och allmänt kompetent person har han bra koll och många vettiga åsikter. Hans artikel ruskar om och säger några viktiga sanningar.

Ser att Jytte Guteland blir ny ordförande för sargade SSU. Hon är tydligen "höger". Ja, allt är ju relativt.

Maudan jagar facket och hotar med lagstiftning om deras stridsåtgärder inte blir lite mer rimliga. Jag instämmer fullt ut. Vi kan inte ha en stat i staten. När man säger så, tror många att man ogillar fackföreningar. Det gör jag inte. Däremot ogillar jag maktfullkomliga fackföreningar (eller andra organisationer) som sätter sig över enskilda människor. Att organisera sig tillsammans för något gemensamt man vill uppnå är alldeles utmärkt. Jag är ju själv med i ett parti. Men de som inte vill måste få slippa.

5 kommentarer:

Anonym sa...

är man någorlunda bekant med nyhetsrapportering så betyder "höger" i ett val till SSU-ordförandeposten rimligen höger inom SSU (som ju har en rätt känd uppdelning mellan höger och vänster). Alltså - nej, hon är inte höger jämfört med varken nationalsocialisterna eller ditt parti.

Det var den dummaste bloggkommentar jag läst på länge. Bara för att man kan behöver man inte skriva allting på bloggen så fort man tänkt det...

Anonym sa...

Nu fanns det ju anställd personal på Salladsbaren, personal som hade sämre villkor än sina kollegor på restaurangerna runt omkring och som inte vågade organisera sig för då hade de inte fått jobba kvar (kan de ha fruktat, sannolikt med rätta). I och med fackets blockad fick de sina villkor i tysthet förbättrade (för att ägaren sen skulle kunna påstå de ändå hade justa villkor), och konkurrensen på den restarangtäta gatan blev mer ärlig - de som tecknat avtal med justa löner ska inte slås ut av att andra skrämmer personal till att stå utanför facket och acceptera taskiga villkor, som i det här fallet helt utelämnade till arbetsgivarens godtycke om de ska erbjudas jobb nästa dag eller nästa vecka eller inte.

Så Salladsbaren är väl en av de mer motiverade fackliga kampställena! :-)

Ska någon undantas från fackliga stridsåtgärder så är det väl äkta enmansföretag och företag där det *uteslutande* arbetar familjemedlemmar (möjligen kusiner också, men inte mer avlägsna släktingar).

Det vore en rimlig avvägning mellan den som erbjuder sin arbetskaft och den som behöver arbetskraft enligt min åsikt.

Nej, jag har ingenting med Handels att göra, är inte ens LO-medlem och inte heller fackförbundsanställd. Jag tycker ändå så!

Mathias Sundin sa...

Simon: Det var därför jag skrev att allt är ju relativt.

Claest: Tycker du att facket, helt utan bevis för det du påstår, ska få ta till nästan vilka metoder som helst? Som de kan göra idag.

Anonym sa...

simon - Inte höger jämfört med nationalsocialisterna? Dom står väl ungefär där sossarna står i höger-vänster-skalan, så om hon är höger bland sossar står hon väl till höger om dom också.

Grottolle sa...

Closest har helt rätt i att dom hade sämre avtal än vad kollektivavtalet sa. Dom fick inte sjuklön, Ob; och försäkringar som arbetsgivaren ska betala. Det sa tjejen själv som hade salladsbaren i Göteborg i Tv.
Men vad jag funderar över det är vad ni tänkt er hur det ska fungera på arbetsmarknaden. Dom flesta europeiska länder har lagstadgade minimikrav på arbetsgivarna och dom anställda. Men det vill varken arbetsgivarna eller arbetstagarna i Sverige ha. För dom länder som har lagstadgat har massor av strejker. Men vi har väldigt lite konflikter. Så jag tror det vore väldigt dumt ta bort kollektivavtalen...