2007-08-07

Mer om ekonomin

Jobb skapas som aldrig förr (i alla fall sedan AMS började mäta) och ekonomin går på högvarv. Är detta bara de borgerligas förtjänst, eller är det bara sossarnas? Vi kan notera en kraftigt förbättrad utveckling efter regeringsskiftet, men naturligtvis hjälps det av en mycket stark världsekonomi. Vad den borgerliga regeringen framförallt har gjort och gör är att kraftigt förbättra och skjuta på den positiva utveckling som världen och Sverige är i. Inte minst så det ska bli långsiktigt hållbart. Moodys ger Sverige högsta betyg idag och säger bland annat:

"Den stora offentliga sektorn och några av värdens högsta skatter är ett fortsatt problem för Sverige, och i en globaliserande ekonomi så är det ofta högskatteländer som får strukturella problem. Men den nuvarande mycket aktiva finans- och arbetsmarknadspolitiken förbereder Sverige på ett sätt som många andra europeiska länder borde vara avundsjuka på."

Detta hade inte hänt om vi hade haft en sosseregering med Mona Sahlin som statsminister. Utvecklingen då hade naturligtvis inte varit katastrofal, men den hade inte varit lika bra som idag. Och den hade framförallt inte rustat Sverige för sämre tider.

I den svenska debatten framställs ofta den borgerliga regeringen 91-94 som katastrofal. Sanningen är betydligt ljusare. Ett exempel är, som bidrar till Moodys positiva bedömning, "
ett pensionssystem som är förberett för ett demografiskt skifte med äldre befolkning". Det arbetet gjordes av den borgerliga regeringen (i samarbete med s) under ledning av Bo Könberg (fp).

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kikar in och läser på din blogg då och då eftersom jag tycker du tar upp intressanta och aktuella ämnen, dessutom har du för det mesta bra åsikter : )

/Kruzze

Mathias Sundin sa...

Tackar så mycket! Kul med så snälla läsare =)