2007-08-10

Är det vänstervindarna som blåser igen?

Sedan vänsterpartiet gick in i koalition med socialdemokraterna och miljöpartiet har kommunen svängt åt vänster. Vänsterpartiets inflytande har kraftigt stärkts av socialdemokrater med hjärtat långt till vänster som fått övertag av de mer mitteninriktade sossarna. Det började med att en stor affär för kommunala Hyresbostäder stoppades. En affär som en enig styrelse hade beslutat om före valet, men som i sista sekund stoppades efter det. Vi har också sett att inom äldreomsorgen tar nu kommunen över boenden som tidigare drivits på entreprenad av andra vårdgivare.

Nu är det kanske dags för nästa stora vänsteraffär. Igår ringde KS-ordförande Ottosson mig och meddelade att kommunen tänker köpa ut de stora privata ägarna i Norrköping Hamn- och Stuveri AB. Hamnbolaget som i år fyller 100 år. Kommuen har tidigare varit minoritetsägare i bolaget men nu vill Holmen sälja och de andra följer efter. Problemet är att kommunen inte ens har försökt hitta någon annan ägare. Jag skulle ha större förståelse om det var den sista utvägen. Ingen annan kan tänka sig köpa aktierna och Holmen mfl vill verkligen ut. Men så är det inte nu.

Och det är inte lite pengar vi pratar om heller. 243 miljoner kommer affären gå loss på. Detta tas ur kommunens kassakista, vilket innebär minskade ränteintäkter på 10-11 miljoner kr årligen. Dessa ränteintäkter används idag i driften av skolor, äldreboende, vägar osv.

Ja, suck. Dessutom häller regnet ner ute.

2 kommentarer:

Patrik Renfors sa...

Men är det inte så att ni får ut vinstdelning från de kommunala bolagen? Ett av kommunen helägt hamnbolag måste väl ge mer till kärnverksamheten?

Mathias Sundin sa...

Det har varit ägarnas åsikt att pengarna ska stanna i bolaget för att investeras. Av uttalanden från KS-ordförande är det mening att så ska fortsätta.