2008-09-25

Måndag morgon

Det känns i alla fall så. Segt som attan att komma ur sängen. Dessutom var ett intressant seminarium om organiserad brottslighet som jag tänkte gå på inställt. Nåja, det ger ju lite tid att jobba med annat.

Widar Andersson tycker att Jörgen Rundgren och jag förmodar även jag själv är gnällig eftersom vi klagar på att vänsterkoalitionen gör slut på skattebetalarnas pengar.

Om det innebär att vara gnällig när man kritiserar ekonomisk oansvar som kommer bli riktigt allvarligt för Norrköping, ja, då är jag gärna gnällig. Om det innebär att vara gnällig att vara kritisk mot att vänsterkoalitionen sviker sina vallöften, ja, då är jag gärna gnällig.

Widar säger att det är upp till bevis för oss att lämna fram en investeringsbudget som inte gör slut på pengarna. Well, det är bara att läsa våra tidigare budgetförslag (och naturligtvis det vi kommer presentera snart). Vi investerar där på en nivå som gör att vi inte tömmer kassakistan eller behöver låna pengar.

Vilka förskolor och äldreboenden ska vi ta bort, frågar Widar. Inga, är svaret. Vi har helt enkelt en annan politik där vi inte är besatta av att äga och bygga allting själva. När vänsterkoalitionen föreslår hundratals miljoner för att bygga nya äldreboenden så föreslår vi istället att vi låter andra bygga och sedan att vi hyr in oss i dessa lokaler.

Det innebär ju naturligtvis också ökade kostnader, men ingen dubbel utgift. Vi behöver inte ta pengar ur kassakistan för själva byggandet, vi behöver bara ta pengar ur den årliga driftbudgeten för själva hyran. Den årliga kostnaden i driftbudgeten blir lika stora med vår politik som vänsterkoalitionens, men vi behöver slipper ta pengar ur kassakistan, eller låna.

Det blir lika många äldreboenden och förskolor, men med en smartare ekonomisk lösning - helt enkelt eftersom vi inte är besatta av kommunen ska äga allting själva.

Skulle vara intressant att höra vad Widar tycker om att vänsterkoalitionen bara klarat av 12 av 70 vallöften?

Inga kommentarer: