2008-09-13

FactCheck

FactCheck.org är en politiskt oberoende sajt som granskar det politikerna säger, nu framförallt i presidentvalsrörelsen. Det som gör att FactCheck.org har stort genomslag är deras genomärliga attityd. De försöker inte vinkla och vrida för att framställa att någon politiker har farit med osanning. De är ute efter sanningen.

Det kan man väl inte direkt säga om radioprogrammet Kris i skolan? Under den opartiska manteln angrepp de Jan Björklund och Folkpartiets skolpolitik. Skolflummarna andades morgonluft och gick till frontalangrepp. Resultatet? Folkpartiet gick upp två procent i senaste opinionsundersökningen.

Så har Jan Björklund ljugit? Nej. Han har huvudsakligen gjort två misstag.

Han hänvisade vid något tillfälle till OECD när han pekade på ett problem i svensk skola. Han hade helt rätt i själva problemet, men det var inte OECD:s undersökning utan en annan. Det hela blir självklart väldigt effektivt i radion när reportern ringer upp OECD och frågar om man kan utläsa det Jan säger i deras rapport och hon säger nej.

Det andra är allvarligare. Han har sagt något i stil med att svensk skola är sämst i världen just på det området. Det stämmer inte, Sverige vara "bara" sämst av just de jämförda länderna, som inte omfattade hela världen.

Som sagt vaknade skolflummarnas överstepräster till liv och skrev i SvD att Björklund tyckte att Sverige har ett av de sämsta skolsystemen i världen. Det är en ren lögn. Blir det inte lite hycklande när de ljuger i en artikel som angriper Björklund för att är oärlig och vrider till sanningen?

Inga kommentarer: