2008-09-17

SR hittade på om Björklund

Radioprogrammet Kris i skolan? anklagade Jan Björklund för felaktigheter i användandet i statistik om den svenska skolan. Jag har tidigare visat hur programmet själva vilseledde i programmet. Nu fyller professor emeritus Lars Henric Ekstrand i med ännu mer kritik av programmet. Det visar sig att vilseleder och hittar på om sina egna undersökningar.

SR påstår att de tillfrågade 123 professorer i utbildningsvetenskap. Något sådant universitetsämne existerar inte. Inte heller var alla professorer professorer. De två "professorer" som intervjuas i programmet är egentligen lektor respektive filosofie doktor. Inte heller var det 123 stycken som svarade, utan 71 stycken.

Så av påståendet om 123 professorer får vi 71 personer med varierande titlar.

SR anger att 72 % av de "123 professornerna" har svarat nej på en fråga. Det stämmre inte. Eftersom det inte var 123 stycken stämmer inte det. Endast 42 % svarade nej.

Lars Henric Ekstrand avslutar med följande snyting:

"Sveriges Radios så kallade undersökning är alltså en blandning av ofullständigheter, felaktigheter och ren osanning. Det är väl magstarkt från en redaktion som anklagar motparten för felaktig statistik."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det som är intressant är att i verkligheten, ute på skolorna, känner en STOR majoritet av skolans personal INTE igen sig i Jan B beskrivning.

Mathias Sundin sa...

Jag har jobbat som lärare (obehörig) och utbildat mig till lärare, så jag har varit runt på en hel del skolor. Min uppfattning är att en stor majoritet delar hans uppfattningar. De är ju dessutom baserade på fakta, inte påhittade.

Och vi ska ju bara inte tala om alla föräldrar som tycker att Jan Björklund har helt rätt. Deras åsikter borde väl också spela roll?

Däremot på universiteten finns det skolflummare både högt och lågt.