2010-12-31

Jag gillar nyår

Jag tycker nyår är fascinerande. De säger något om oss människor. Att vi samlas för att fira det som varit och framförallt skåla in det som komma skall. Att vi alltid strävar framåt. Att mänskligheten aldrig står still, vi ska alltid framåt.

Jag är stolt över vad vi har byggt upp, den civilisation vi har. När man tänker på den är det fantastiskt. Tänk på allt vi har runt omkring oss. Tänk att allting bara fungerar. Att vi har en demokrati, att vi har lagar, att vi till stor del har vår frihet. Att vi kan leva så många människor och ända komma rätt bra överens. På allt som skapas, all musik, all litteratur, alla härliga människor det finns, alla udda typer, alla familjer och vänner.

Tyvärr gäller det inte alla människor på vår jord. Ännu. Men det blir hela tiden bättre. Det blir det faktiskt.

Tänk att vi faktiskt skålar för att ett nytt år börjar. Vilken optimism. Jag blir glad bara jag tänker på det.

Gott nytt år kära vänner!

2010-12-30

Dialog, sa Dalai Lama

På Twitter skriver Joshua Malina:

"And yet you follow no one on Twitter. RT @DalaiLama In order to create a peaceful century we must promote the concept of dialogue."

Det är faktiskt så. Dalai Lama har nästan 1,2 miljoner followers på Twitter. Han följer själv ingen. Hehe.

2010-12-29

Pompeii av Robert Harris

Bättre än The Ghost, men når inte upp till samma nivå som suveräna Imperium och Lustrum. Men helt klart läsvärd!

Som ni säkert förstår utspelar sig Pompeii i samband med Vesuvius utbrott år 79. Det utbrott som begravde staden i aska och pimpsten. Så småningom glömdes staden bort och hittades först 1500 år senare. Idag är den ett stort turistmål med över 2,5 miljoner besökare årligen. Jag besökte själv staden för några år sedan.

I Harris bok får vi följa en ung vatteningenjör, Attilius, som har skickats till området bara ett par veckor tidigare. Plötsligt börjar vattnet, som kommer från den stora akvedukten, lukta svavel. Efter ett tag sinar vattnet helt och Attilius beger sig iväg, närmare Vesuvius, för att lösa problemet.

Jag älskar den här typen av böcker när författaren sätter ner oss någonstans i historien och väver ihop verklighet med saga. En del av karaktärerna i boken fanns på riktigt, andra är påhittade. Vår huvudperson, visar det sig, kan ha funnits.

En av de verkliga karaktärerna, som finns med i boken, är Plinius den äldre. Hans ögonvittnesskildring från utbrottet har överlevt till idag. Beskrivningen av den sortens utbrott som Vesuvius hade, där aska sprutar rakt upp i stratosfären, har kommit att kallas Plinian eruption. Och ja, ett exempel på ett sådant var Eyjafjallajökulls utbrott i år.

Både ett inköp av Pompeii och ett besök i Pompeii rekommenderas.

2010-12-28

Städar innan Rut kommer

Jag har ägnat förmiddagen åt att städa. Nu ska jag strax bege mig härifrån innan städbolaget kommer. Nej, jag är inte som gamla tanter som städar så det ska vara snyggt innan städhjälpen kommer. Det var rejält stökigt här och städföretaget vet inte vad som ska slängas, var sakerna ska vara, osv. De sköter själva grovstädningen, putsar och fejjar. Ordning på sakerna får jag, tyvärr, hålla själv.

I Ekot rapporteras det att Rut är fortsatt lönsamt för staten. Även om staten missar en hel del skatteintäkter i form av skatteavdraget, så är det så många som har fått jobb att deras skatteintäkter överstiger förlusterna i andra änden. Då tittar vi alltså ganska snävt. Vi väger inte in de andra positiva effekterna av bättre arbetsförhållanden för de som kunnat gå från svart till vitt arbete, och det positiva i livet för de som fått ett jobb, och kommunernas skatteintäkter, som kommer från de som arbetar.

12 000 är det som jobbar vitt inom Rut-tjänster idag. Mot några hundra innan avdraget infördes.

2010-12-27

The Ghost av Robert Harris

I USA köpte jag på mig några Robert Harris-böcker. Jag snubblade över honom när jag gulpade ner Imperium och uppföljaren Lustrum. Två suveräna böcker om Cicero.

Förväntningarna var därför höga på The Ghost. En politisk thriller om en spökskrivare som får uppdraget att skriva en tidigare brittisk premiärministers memoarer. Harris skrev boken direkt efter att Tony Blair avgått som premiärminister, och bokens dito är nästan en direkt avbild av honom. Frugan likaså av Cherie Blair.

Harris är tidigare politisk redaktör och borde haft strålande förutsättningar att få ihop en bra bok. Tyvärr verkar hans huvudsakliga syfte vara att svärta ner Blair, som han från början gillade men vände sig mot efter invasionen av Irak. Det syftet har gått ut över storyn.

Har ni inget bättre för er och gillar Harris övriga böcker så är den läsvärd. Annars inte. Eller så kan ni kolla på filmen, The Ghostwriter, med bland andra Ewan McGregor och Pierce Brosnan.

Nu håller jag på med en annan Harris, Pompeii, som verkar mer lovande.

2010-12-26

Håll avståndet, idioter

Förlåt mig att jag tar i så, så här på annandagen. Men jag kan faktiskt inte komma på något bättre än idioter, för att beskriva de personer som ligger precis, precis bakom med bilen, trots att det är svinhalt på vägarna.

Enligt rapporterna har det mest gått bra i trafiken på annandagen, men på en del av den sträcka jag åkte, mellan Hjortkvarn och Ljusfallshammar, var det två olyckor. En av dem såg jag, en bil som hade åkt av och hamnat en bra bit ner i en backe. Flera bilar hade redan stannat, så jag åkte vidare.

Jag försöker blinka med bromsljusen för att få dem som ligger nära att fatta att de ska hålla avståndet. Men nästan alltid förgäves. Det är så oerhört korkat att ligga så nära, inte bara när det är halt, men speciellt när det är halt. Måste jag tvärnita hade inte ens chans att stanna. Inte kör de om heller, utan ligger där mil efter mil. Oerhört tröttsamt - och farligt.

Förutom denna irritation har julen var perfekt. Julafton i Norrköping hos mor. Lugnt och skönt och fina julklappar. Juldag och annandag hos far i hans stuga utanför Finnerödja. Som gammal lantis längtar jag alltmer ut på landet nu för tiden, och varje gång jag kommer ut till stugan är det som en injektion av lugn.

Vi, bror och jag, hade med oss mammas bruna labrador, med det för årstiden passande namnet Blossa. Hon har huvudet mer i snön, än ovanför den när vi ute och går. Nästan lite träningsvärk i armen efter alla pinnar jag kastat.

Imorgon ska det sista av valrörelsen städas bort. Vi ska köra de stora skyltarna från FP-lokalen till en folkpartistisk bonde utanför stan, som är snäll nog att göra plats för dem i en lada.

2010-12-24

In Excelsis Deo

Jag kan så här på julaftonsmorgon inte låta bli att tänka på mannen jag träffade på Omsorgsjul julbord för hemlösa. Han hade firat julafton själv sedan 1984. Inga barn, ingen fru, partner, sambo, föredetta fru, inga föräldrar, bröder, systrar, släktingar. Han var ensam i världen, så även på julen.

Nu hade han vant sig, men i början grät han där i sin ensamhet.

God jul till er alla som inte har någon att dela julen med. Och till er andra också, som är lyckligare lottade.

Det får mig också att tänka på en stark scen ur Vita huset. Toby ordnar en begravning åt en hemlös man, i bakgrunden spelas Little Drummer Boy. In Excelsis Deo heter avsnittet.

2010-12-22

Nu är det kris!

Nu är goda råd dyra för det manliga släktet! I Newcastle - av alla ställen! - har några mansfientliga forskare kommit med nya forskarrön som visar att kvinnor kommer kunna få barn med andra kvinnor - helt utan manlig inblandning.

Vad ska vi nu hitta på? En kompis påpekade på Facebook att vi i alla fall är rätt bra på att skotta snö.

2010-12-17

Våldsbejakande islamistisk extremism

Jag har läst den rapport (pdf) SÄPO skrivit på uppdrag av regeringen om just våldsbejakande islamistisk extremism. Den ger en översiktlig bild av själva fenomenet, hur radikaliseringen går till och hur förebyggande arbete, på lokal nivå, kan se ut.

Vi hade på morgonen gruppledarträff för att diskutera frågan. Jag hade föreslagit att kommunens säkerhetschef skulle komma dit och informera och överlag är det bra att prata med varandra vad vi kan göra. Kommunen kan, och ska, såklart inte jaga terrorister. Men vi kan spela en stor roll i det förebyggande arbetet.

Det står att läsa i rapporten att de allra flesta islamister i Sverige är födda eller har vuxit upp här. Känns ju extra skrämmande att de som växt upp i vårt demokratiska land vill förgöra det. Samtidigt ligger möjligheten just här. Det förebyggande arbetet kan nästan bara göras mot de som växer upp här. Flyttar de hit någon redan extrem typ, är den såklart svårare att påverka.

Dels är det väldigt grundläggande saker som en bra skola som är viktigt i det förebyggande. Men också att det exempelvis finns tillgång till avhopparverksamhet. Det kan vara oerhört svårt att lämna de här sortens verksamheter. Du har hela ditt sociala liv och samhörighet där, plus att det kan vara väldigt farligt. Men det finns vägar ut.

En intressant sak som står att läsa i rapporten är att ökad kunskap om islam har minskat radikaliseringen hos dessa personer. Det går delvis mot de påståenden att det är religionen islam som underlättar radikaliseringen.

Jag känner mig kluven i muslimska ledares ansvar att fördöma terrorattacker. Man säger på ett sett då att de har ett större ansvar för att de sker. Samtidigt spelar de uppenbarligen en viktig roll i att motverka radikalisering av andra muslimer.

2010-12-15

Utifrånperspektiv

Det bästa med att knacka dörr var att jag fick andra perspektiv på saker och ting. Ibland hade jag suttit i möten hela dagarna och trodde att det man sysslade med var världsviktigt. Så kom man ut och snackade med folk, och insåg snabbt att det var nog mest bara jag som tyckte det var så viktigt.

Jag har idag och igår läst två utländska artiklar om Sverige.

Den första är från New York Times ledarsida som hyllar Fredrik Reinfeldts reaktion på terrordådet i lördags:

"Mr. Reinfeldt’s firm and timely championing of traditional Swedish tolerance showed political courage. In elections three months ago, his center-right coalition fell short of an absolute majority as a result of alarming gains by the misleadingly named Sweden Democrats, an anti-immigrant, anti-Muslim party of the extreme right.

Center-right politicians elsewhere in Europe — France and the Netherlands, for example — have been quick to pander to similar xenophobic parties and their supporters. Mr. Reinfeldt declared defiantly on Monday that Sweden’s open society is worth defending. We couldn’t agree more."

Det hade jag inte tänkt på, för det kändes så självklart. Men när man ser det utifrån hade det inte varit så konstigt om den högste politiske ledaren i landet gjorde några svepande uttalanden om muslimer, eller något sånt, och därmed tilltalat vissa stämningar i väljarkåren.

Den andra artikeln är skriven Alvaro Vargas Llosa, Nobelpristagarens son. Han skriver under rubriken "Sweden: The Brighter Europe":

"Not everything in the European Union is rotten. A few countries stand out for grounding their economic model on sounder foundations in the second part of this waning decade. They show the rest of Europe the way.

Sweden is one such case. In the last quarter, this Scandinavian kingdom achieved an Asian-style rate of economic growth -- 6.9 percent -- compared to last year."

Svensk ekonomi är verkligen anmärkningsvärt stark just nu. Det är lätt att glömma bort, när man tittar inifrån och ut. Ibland kan det vara bra att kolla från andra hållet.

2010-12-14

Det var ju så vi inte skulle göra

Socialdemokraterna agerar obegripligt oseriöst just nu. De pumpar ut pressmeddelanden om hur bilar bör parkeras, om när regeringen borde uttala sig och nu om svänger de - igen - 180 grader om FRA och signalspaning.

Först var de ju för FRA-lagen, sen blev de mot den, och nu är de för den igen.

Men, man kan ju tycka att det verkar rimligt att ändra sig efter det inträffade? Visst får man tänka igenom tidigare ståndpunkter, men jag antog i alla fall att Socialdemokraterna tänkte igenom scenarier liknande det i lördags när de tog ställning till FRA-lagen. Det var liksom den centrala delen av diskussionen och huvudargumentet för.

Ren och skär populism, var det alltså, när sossarna bestämde sig för att vilja riva upp FRA-lagen.

Här i Norrköping har jag tagit upp med Lars Stjernkvist att vi från kommunens sida bör ta kontakt med polisen för att få en uppdatering om situationen med eventuella sådana här grupperingar i Norrköping och Östergötland. Även en genomgång hur förberedda vi i kommunen är idag, och om det är några rutiner vi ska förändra. Han var positiv till det hela. Läser också att Lasse varit i kontakt med muslimska företrädare. Utmärkt!

Jag efterlyste igår en fördjupad diskussion om islamism. Erik Svansbo påbörjar den med ett väldigt bra inlägg. Han har just den frågande och ifrågasättande attityd som behövs:

"Såvitt jag kan se, med utgångspunkt från islams egna skrifter, verkar stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab ha läst in sig rejält på Koranen, följt instruktionerna och bör nu hamna i himmelriket med sina utlovade jungfrur. Efter vad jag har läst om profeten Muhammed borde han vara rätt nöjd med Taimours bedrifter. ...

Jag är helt öppen för att jag kan ha fel. Jag lyssnar gärna på den som säger emot. Men jag vägrar att bli uthängd som rasist för att ställa kritiska frågor om en religion/ideologi baserat på dess egna skrifter."

2010-12-13

Mer kunskap om islamism

Vi vet ännu inte om mannen som sprängde bomben var kopplad till islamism, men det mesta verkar tyda på det.

I Sverige har vi inte haft någon rejäl diskussion om islamism. Det har mest handlat om att anklaga varandra för islamofobi. Nu får vi ta oss i kragen och gå på djupet i ämnet.

Det finns en stor rädsla från många att om man diskuterar islamism så kommer det leda till rasism mot muslimer i största allmänhet. Den risken finns helt klart, men får inte stoppa diskussionen. Vi måste förstå vad det är som gör att unga män dras i en värld där våra värderingar spottas på och man är beredda att döda och mörda för att stoppa dessa värderingar.

Muslimer ska inte dras över en kam. Precis som för alla andra. Men vi ska vara medvetna och bli mer kunniga om de strömningar som finns kopplade till islam.

En mycket kunnig källa är Per Gudmundson på SvD.

2010-12-12

Yrvaket Sverige

Sverige har under dagen liksom vaknat till. Pappers-DN hade inget om terrorattacken på framsidan och en ganska neutral mindre artikel i tidningen. Det är först under dagen som media verkligen har börjat rulla igång. Nu spekuleras det hej vilt, statsministerns önskan till trots.

Visst, det hände framåt kvällningen på lördag och vi vaknade bokstavligen inte till förrän på söndag förmiddag. Men det säger ändå något om hur förskonade vi varit från islamistisk terrorism, trots att den finns så nära i vår omvärld.

Jag påstår inte att jag är bättre själv. Min reaktion var ungefär densamma som många andras. Ville liksom inte riktigt fatta först.

Nu gäller det att inte fara iväg. Vi ska inte drabbas av panik, men inte heller bara vifta bort hoten. Vi måste inse att vi lever i en värld där dessa faror finns, även hos oss. Vi ska inte göra avkall på de rättigheter vi har. De rättigheter som dessa terrorister attackerar och som vi gärna inskränker själva för att skydda oss. Dessa rättigheter är grunden i vårat samhälle. Dom ska vi försvara, men inte genom att ge upp dem.

2010-12-10

Här försöker man vara snäll

Skrev igår ett blogginlägg med rubriken "Föredömligt MP!".

Idag är huvudnyheten i NT anklagelser, mellan miljöpartister, om fusk med ersättningar. Suck.

Har precis ätit årets första julbord. Karin Jonsson tyckte jag tog mycket efterrätt. Jag viftade bort henne och hänvisade till min unga ålder. Men hon hade rätt. Nu mår jag nästan illa. Och så måste jag jobba en stund till dessutom. Jag vill sova.

Jag gråter ju inte blod

Regeringen förlorade sin första omröstning i riksdagen igår. 300 miljoner mindre till regeringskansliet. Jag förstår att det kan bli problem med något sådant, men jag gråter ju inte blod direkt - och har svårt att förstå att det är så många folkpartister som försvarar statliga byråkrater.

2010-12-09

FRA-ivrarna måste agera

FRA lämnar troligen ut svenskars kommunikation till utlandet. Helt lagligt, verkar det som. Vi blev lovade att så inte skulle ske. Dags för de som röstade igenom FRA-lagen att agera och hålla vad de lovade.

Om detta skriver jag på Newsmill:
"En vidrig tanke", kallade Ingvar Åkesson, generaldirektör på FRA, påståendet att svenskars mejl skulle läsas av FRA. Hanskrev vidare, i juni 2008:

"FRA har alltid sysslat med utländska företeelser. Enligt den nya lagen ska FRA fortsätta med det, om än hårdare reglerat. Det här uppfattas nu som ett hot mot svenska folkets privatliv. Det är svårt att få ihop. När blev våra privatliv utländska företeelser?"

Ändå är det precis vad som sker enligt uppgiftslämnaren "Lars" på FRA som kontaktat den parlamentariska Signalspaningskommittén.

Föredömligt MP!

Hittills har fyra kandidater trätt fram och sagt att de vill bli språkrör för Miljöpartiet. Fler lär säkert komma.

Det är såklart så det ska gå till! Inte som hos sossarna (och de flesta partier) där man ska förneka, ligga lågt, inte verka för angelägen och så vidare.

I ett demokratiskt val, som det vi hade nyss i Sverige, talar man om för väljarna vad man vill. Sen röstar de. Så ska det gå till i partierna också.

Miljöpartiet är ett föredöme som jag hoppas alla andra partier tar efter.

2010-12-08

En vidrig tanke, sa Åkesson

"Ändå odlas uppfattningen att FRA skall lyssna på alla svenskars telefonsamtal, läsa deras e-post och sms. En vidrig tanke. Hur kan så många tro att en demokratiskt vald riksdag skulle vilja sitt folk så illa?"

Ingvar Åkesson, generaldirektör på FRA, i SvD 29 juni, 2008.

"'Lars' uppger att det inte görs någon fullständig granskning av information som utbyts mellan FRA och underrättelseorgan i andra länder, erfar Ny Teknik. Därmed kan uppgifter om vanliga svenska medborgares mejl, telefonsamtal, kontakter och sociala nätverk hamna i händerna på utländsk underrättelsetjänst."

Tidningen Ny Teknik, 12 december, 2010

Men det är inget brott mot lagen, som uppgiftslämnaren "Lars" på FRA tror.

Folkrättsjuristen Mark Klamberg påpekade redan för två år sedan att detta skulle bli lagligt. Som Mark nu påpekar är det nya att ofiltrerat innehåll i svenskars meddelanden för över till utlandet.

Det är inte svårt att föreställa sig hur det skulle kunna gå till just nu, angående Wikileaks. Flera personer i Sverige samarbetar och hjälper Wikileaks. Vilka dessa personer är och hur deras kontakter ser ut vill USA gärna ha reda på. Genom denna slarviga genomgång av råmaterialet från FRA kan deras kommunikation lämnas ut till USA, om rätt sökbegrepp fångat in deras kommunikation.

En vidrig tanke.

Mussels in Brussels

I Bryssel gillar de pommes frites. De äter det till nästan allt. Musslor till exempel. Söndag till tisdag var jag där på studieresa. Vi besökte bland annat den svenska representationen och EU-parlamentet.

Någon med rejäla muskler (sorry för den långsökta ordvitsen) är Marit Paulsen. I alla fall i det parlamentariska arbetet. Hon går nog inte av för hackor i övrigt heller, när jag tänker efter. Hon blev vida berömd för sitt arbete under förra perioden 1999-2004. Och nu verkar hon nästan ännu mer framgångsrik.

Hennes förslag om en djurskyddsramlag för hela EU har tagits mot väldigt positivt. Och kontrollmetoderna verkar genialiska i sin enkelhet. Man ska titta på indikatorer, som svansen på grisarna. Är den avbiten tyder det på att grisarna haft en dålig miljö. Därför ska svansarnas kontrolleras innan slakt, förklarade hon för oss, och tog några andra exempel.

Blir hennes ramlag ett faktum kommer miljontals djur i hela Europa få det mycket bättre. Hur tror ni det då låter i Sverige? Jo, att Marit Paulsen röstar för sänkta krav i Sverige. För så blir det troligen. Ska det vara lika överallt kommer det bli en kompromiss, där vi får gå ner lite och många andra upp. Men svenska grisar är tydligen viktigare än holländska. Så här säger hon i en intervju:

"Jag har väldigt svårt att enbart försvara de svenska grisarna. Om vi har tre miljoner grisar om året i Sverige och Holland har 30 miljoner, då känner jag faktiskt lika stor solidaritet med de 30 miljonerna som med våra tre."

Marit berättade hur hon jobbar och då förstår man varför hon är så framgångsrik. Ska man komma överens med 26 andra länder och hundratals parlamentariker så gäller det att förstå hur andra tänker. Förstå - och respektera. Eftersom Marit lägger ner oerhörd tid på att lyssna och förstå så hittar hon vägar framåt som andra kan acceptera.

En förebild, utan tvekan.

2010-11-30

Bättre social investeringsfond

Budgeten klubbades idag på kommunstyrelsen. En hel del diskussion och frågor innan, vilket inte alltid är fallet i KS. Vi diskuterade bland annat detta med att de rödgröna i praktiken bara lägger fram en ettårsbudget, när vi egentligen beslutar om en budget för 2011 och en plan för 2012-2014. Det är inte bra för verksamheten tror jag.

Ett annat ärende som var uppe är den sociala investeringsfonden. Idén är bra: att med forskningsstöd besluta om åtgärder vars syfte är att inom en viss tid minska kommunens kostnader.

Men det har ändå sedan beslutet i KF inte varit så mycket mer än en bra idé. De skrivningar vi nu skulle ta ställning till var mer än vi hade innan beslutet i KF, men inte tillräckliga i vår mening. Efter lite diskussion bjöd vi in de rödgröna till en överläggning där vi gemensamt förhoppningsvis kan hamra fram ett bättre förslag innan ärendet kommer upp i KF.

Första mötet är på torsdag innan kommunfullmäktige.

Ännu mer debattglatt fullmäktige

Förra fullmäktige var ett riktigt debattglatt gäng. Det nya verkar ännu mer debattglatt.

Igår hann vi inte klart, utan får fortsätta på torsdag. Längst tid tog Folkpartiets skolmotion, men även skatter och järnvägar debatterades flitigt.

Det riktigt lovande var att flera av de nya ledamöterna var uppe i talarstolen direkt. För Folkpartiets sida gjorde Sylva Hedell och Alex Nejdemo lyckade debuter.

Skoldebatten var ungefär som vanligt. Vi kom med sex konkreta förslag på vad som kan ändras: fler lektorer, forskningsbaserat arbete mot mobbing, ordningsomdöme, skolk i terminsbetyget, en garanterad rätt till stöd i läsning, skrivning och räkning och satsningar på spetsutbildningar i gymnasiet och högstadiet.

Det blev nej till allt. Och anklagelser om "plakatpolitik" och "värdeord". I debatten hörde jag många värdeord som "dialog" och "integration" från rödgrönt håll, men inga konkreta förslag. Det är ganska typiskt vår skoldebatterna i Norrköping. Alliansen levererar konkreta förslag, de rödgröna röstar nej och resultaten fortsätter att sjunka.

Men, som sagt, kul debatt var det!

Lite sand i cementen

Vi i Alliansen har precis presenterat vår budget för 2011 till 2014.

Det är en budget som uppfyller de finansiella målen - för hela perioden, och vart och ett av de fyra åren.

Grunden för de finansiella målen är detta:

"För att finansiera verksamheten över tid krävs normalt sett mer än ett nollresultat i driftredovisningen."


Sverige har nu rekordhög ekonomisk tillväxt, 6,9% förra kvartalet jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Kommunerna släpar efter lite grann i skatteintäkter, men det pekar uppåt även för oss. Det är alltså de kommande åren vi måste bygga upp överskott, som vi kan använda under de sämre åren. Precis som det står i ett av de finansiella målen:

"För att undvika att tvärbromsa vid sämre tider bör kommunen åstadkomma överskott under goda tider, som kan användas vid sämre tider."

Detta är extra viktigt nu när vi är på väg ut ur en finanskris och läget framåt fortfarande är mycket osäkert. Irland har problem, Portugal likaså. Spanien är ett stort orosmoln. Det kan smälla när som helst. Då såg vi, genom Sveriges exempel, att har man ordning och reda i ekonomin så klarar man sig bättre i krisen, och man kommer ur den snabbare.

När de rödgröna i Norrköping presenterade sin budget så konstaterade jag att de finansiella målen inte uppfylls 2012-2014. De går med underskott, klarar inte att finansiera investeringarna och klarar inte pensionsavsättningarna.

Att bryta mot de finansiella målen är som hälla för mycket sand i cementen. Det blir poröst och ostadigt. Bygger man något på det rasar det lättare samman. I Alliansens budget är det lite sand i cementen. Betongplattan i grunden blir stark och stabil att bygga på.

2010-11-28

Fyra år till

Blev en mycket stillsam helg. Var meningen att jag skulle assisterat min bror som hundvakt, men det blev inställt. Var ute hos hund och mor en sväng idag i alla fall. Hon gillar snö, vovven, och speciellt att köra ner hela huvudet i snödrivorna. Fyller snart ett år, men är precis lika busig nu som de första veckorna.

I fredags såg jag "Fyra år till" på bio. En folkpartiledare är nära att bli statsminister, men KD trillar ur och istället börjar det gå utför. Han blir dessutom kär i en högt uppsatt socialdemokrat. Vad som komplicerar det hela är att folkpartiledaren har en fru - och att sossen är man.

Lite småputtrigt småroligt sådär. Ingen höjdare, men kul om man är politiskt aktiv, och dessutom folkpartist.

Har hunnit kolla igenom flera av böckerna jag köpte i USA. "The Economics of Food" verkar mycket intressant. Handlar om vad som påverkar priset på mat i världen. Som vanligt mer komplicerat än man först tror. En annan "Mad as Hell" handlar om Tea Party-rörelsen. En tredje är Nobelspristagarens Muhammad Yunus "Creating a World Without Poverty". Har läst en av hans andra böcker, och denna verkar också lovande.

Sen har jag kämpat på med "All the Kings Men". En skönlitterär bok om politikern Willie Stark, som är baserad på guvernören i Louisiana Huey Long. Det är en klassiker, men kämpar skriver jag eftersom den är fullproppad med meningslösa och oändligt långa beskrivningar av hur allting ser ut. Får se om det lättar upp när jag kommit lite längre. Om inte så ger jag nog upp.

2010-11-26

Talande tystnad?

Jag har ställt två frågor till två socialdemokrater här på bloggen, Lars Stjernkvist och Thomas Idenås. Hittills inga svar. Men de kanske har missat frågorna, så jag upprepar:

Stjernkvist skriver om ordning och reda i ekonomin och lägger samtidigt fram en budget där ett underskott på en kvarts miljard kronor planeras in. Jag skulle gärna vilja förstå hur de hänger ihop.

Idenås vill ha mer dialog och tydligare regler i skolan, men inte något ordningsomdöme (som jag tror leder fram till just det). Därför undrade jag hur Idenås vill uppnå denna ökade dialog och tydligare regler.

Dagen har ägnats åt gruppledarträff där styrmodell, flygplatser och symfoniorkestern avhandlades. Sedan åt budgetarbete. Vi är klara nu. 99 procent har varit klart ganska länge, men alltid en del detaljer att finslipa.

Nu ska jag ses vad som behöver göras innan det blir hemgång. Ikväll ska jag på bio. "Folkpartifilmen" Fyra år till står på programmet.

2010-11-25

Starcraft-gubbe

I lördags var det nostalgiskt värre. Jag var och tittade på en Starcraft-turnering. Senast jag gjorde det live var nog nästan tio år sedan.

Det var min kompis Jonathan Liberman som drog med mig. Han har hamnat i eSports-världen och jobbar nu med ett bolag som bland annat sänder eSport på Aftonbladet och i SVT.

Tävlingen gick av stapeln på Inferno Online i Stockholm. Ett gigantiskt gamingcenter med närmare 400 datorer. Det var kval till helgens Dreamhack, som börjar idag. SVT Play sänder live med start imorgon kväll klockan 17. Men det är ett dygn senare som den riktiga höjdpunkten utspelar sig. Finalen i Starcraft II-turneringen. För att kommentera har de flugit in Day[9]. Imponerande satsning, även om han inte råkar vara min favoritkommentator.

Ja, rubriken, Starcraft-gubbe, kanske kräver en förklaring. När jag hälsade på kidsen i helgen och Jonte berättade för dem att jag varit förbundskapten för det svenska laget i de första World Cyber Games för nästan tio år sedan, då tittade de på mig som om jag vore en dinosaurie. "Då var jag åtta år", sa någon snorvalp. Jag kände plötsligt ett starkt behov av en käpp att luta mig mot.

2010-11-24

Hjälp mig förstå, Lasse

Lasse Stjernkvist skriver att "vi måste se till att kommunen har ordning och reda i sin ekonomi, att vi har marginaler när det händer saker i vår omvärld." Detta med anledning av hur det som hände i Korea påverkar världen och därmed även Norrköpings kommuns ekonomi. Vi kan lägga till Grekland, Irland, Spanien och Portugal på den listan. Plus mycket mer.

Jag instämmer till fullo med Lasse, vi måste ha ordning och reda och marginaler. Så långt är jag med.

Men sen begriper jag inte längre.

För när jag läser Lasses budget så har 2011 ett nollresultat. Marginalen är noll. 2012 har Lasse planerat in att kommunen ska gå med över 100 miljoner minus. 2013 med drygt 80 miljoner minus. Och 2014 med lite drygt 10 miljoner minus.

Hur blir det ordning och reda och marginaler? Peka gärna ut marginalerna för mig. Jag förstår inte.

2010-11-23

Jepp, vi är sugna på idéutveckling

Det märktes på partirådet. Det märks på bloggarna. Det märks i Folkpartiet. Det märks i Alliansen. Vi är sugna på idéutveckling! Sjukt kul!

Mitt förslag om en hårdsatsning på ekonomifrågorna för Folkpartiet har i huvudsak fallit i god jord.

Niklas Frykman skriver: "Om Folkpartiet gör anspråk på att på sikt bli ett stort parti måste det skapa förtroende på det här området."

Han lägger till en del kloka saker som jag instämmer i är nödvändiga för Folkpartiet:

"Det finns några frågor som inte är stora röstvinnare men där de liberala kärnväljarna och tyckarna har starka åsikter. Integritetsfrågorna till exempel. Utan en kovändning och avbön här undrar jag om processen att återvinna de liberala opinionsbildarna ens kan börja."

"I grunden tror jag att mycket av det som blivit fel i Folkpartiet handlar om en förändrad syn på staten. Många ledande Folkpartister tycks ha blivit kära i staten och tycker att den är något gott i sig."


Johan Ingerö spinner vidare på Frykman:

"[D]et är främst på områden där den politiska sektorn kan och bör göra mer som partiet förmår prestera. Frihetsfrågorna, do nothing-frågorna, existerar inte längre för partiet."

Flera bloggar och ledarsidor deltar i diskussionen:

Rasmus Jonlund, Erik Svansbo, Adam Cwejman, Catrine Norrgård, Hans Åberg, Sydsvenskan, Expressen och Göteborgs-Posten.

Hur då, Idenås?

Thomas Idenås svarar snabbt. Kul! Han skriver för övrigt mycket bra blogginlägg även om annat.

Han vill lösa ordningsproblemen genom ökad dialog mellan lärare och föräldrar och tydliga regler.

Ja, precis. Och min fråga till Thomas är: HUR DÅ?

Folkpartiet har ett förslag. Ordningsomdömet är menat att åstadkomma just dessa tydliga regler och ökade dialogen.

Om någon form av omdöme, eller betyg, ska levereras skriftligt i slutet av terminen så får det större uppmärksamhet i arbetet under terminen. Både i skolan, mellan lärare och elev, och i samtalen mellan lärare och föräldrar.

Vare sig betyg eller omdömen presenteras i slutet av terminen helt oförberett.

Thomas skriver:

"Om vi kan få dialogen mellan lärare och föräldrar under terminens gång att förbättras, varför ska vi då också ha ett papper i slutet på terminen som visar på det alla inblandade redan vet?"

För att det är ett naturligt och bra sätt att jobba. Om vi håller oss till en termin, för exemplets skull. I verkligheten jobbar vi med längre tidsramar.

* I början av terminen fastställer man mål och regler för terminen.

* Under terminens gång jobbar man med dessa och återkopplar löpande hur det går.

* I slutet av terminen lämnar man ett samlat betyg eller omdöme om hur det har gått.


Och så fortsätter det.

Så återigen, Thomas. Du vill ha ökad dialog och tydliga regler. Inte i den form jag föreslår, utan HUR DÅ?

Konstiga invändningar mot ordningsomdöme

Thomas Idenås och Teresa Carvalho skriver om Folkpartimotionen som kommer upp i KF på måndag, där vi bland annat föreslår införandet av ett ordningsomdöme.

De är så klart emot det, som Socialdemokraterna har varit inledningvis mot alla av Folkpartiets förslag inom skolområdet.

Argumenten känns märkliga. Så här skriver Idenås:

"Det är nog ingen som på allvar tror att ett ordningsbetyg kommer att få lugn och ro i klassrummen. Den elev som är stökig i skolan har förmodligen andra problem ovanpå det, om man vill ha ordning och lugn i skolan är det ett långsiktigt arbete med både barn och föräldrar, det är inget man löser med ett ordningsbetyg."

Jag undrar, är det någon som har påstått att ett ordningsbetyg kommer lösa alla problem? Argumentet "det löser inte alla problem" kan i så fall användas mot precis allting som finns inom skolan. Typ

"Flera kuratorer löser inte alla problem."

"Fler lärare löser inte alla problem."

"Matteböcker gör inte alla barn lär sig att räkna."

"Utvecklingssamtal löser inte alla problem."


Ingen har påstått att någon enda åtgärd löser alla problem. Det betyder inte att de enskilda åtgärderna, som de ovanstående, är dåliga. De är delar av en helhet. Ordningsproblem i skolan gör att eleverna får svårare att lära sig det de ska. Ett ordningsomdöme skulle förbättra den situationen, inte lösa problemen helt.

Idenås fortsätter:

"Jag hävdar med bestämdhet att dialogen mellan föräldrar och lärare ska föras under terminens gång ... Skulle jag som förälder få ett papper i December som berättar att mitt barn har varit stökigt i skolan under hösten skulle jag bli förbannad, varför har ingen sagt något innan."

Men herregud, hur tror du det går till i skolan? Återkoppling till föräldrar sker under hela terminen. Såklart även med ordningsomdöme. Det är just detta som är hela poängen. Att ordningsfrågorna ska få större vikt vid exempelvis utvecklingssamtal. Det är en långsiktig process, precis som allting i skolan.

Sen tar Idenås upp en massa frågor kring ordningsomdömena. Svaren tycker jag man kan utläsa i motionen, men för er som inte sett den så kommer lite svar här också:

"Sen ska det bli intressant att höra definitionen på vad ordning innebär och vad som ska ingå och när man ska ge en elev dåligt betyg i detta."

Det handlar exempelvis om språkbruk, hur man behandlar sina kamrater, om man kommer i tid, om man har med sig rätt material till lektionerna, och så vidare.

"Om eleven har haft jobbigt de första 2 månaderna men sen varit lugn 2 månader ska han/hon då få ett sämre betyg fast eleven visat klar förbättring?"

Det är sådana bedömningar lärarna gör utifrån de kriterier som utbildningskontoret, skolorna och eleverna tar fram - som vi skriver i motionen.

Till sist, igen om argumentet om att "enbart detta löser inte alla problem", så blir det lite extra lustigt just nu. Motionen innehåller nämligen sex olika förslag. Ordningsomdöme är ett av dem. En pusseldel.

Och nej, de sex förslagen löser inte heller alla problem. Men en del del av dem.

På måndag har Idenås lite att bevisa. Vad är hans lösningar? Svensk skola har lång tid tappat i kunskapsnivå. Norrköpings skolor ligger under Sverige-nivån. Det är facit efter ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav.

2010-11-21

Dags för en rejäl utveckling av Folkpartiet

Det är fyra år till nästa val. Inga folkomröstningar eller EU-val emellan. Fyra år är en unik lång tid utan val i Sverige. Den chansen ska vi ta tillvara för en rejäl, djuplodande idéutveckling i Folkpartiet. Samma sak efterlyser PJ Anders Linder på SvD för hela Alliansen.

I fredags hade vi partiråd. Valanalysen presenterades och debatterades. Två saker verkade folk överens om: 1) Valanalysen var bra och rubriken på den, "Stolt men inte nöjd", sammanfattade väl valresultatet (även om den var sossig). 2) Det är dags att bredda partiet. Skolfrågan ska vi inte släppa, men vi behöver bli bättre i andra frågor.

Arne Modig från Novus visade just det. Väljarna älskar vår skolpolitik, där är vi bäst i klassen. Men i övrigt finns det inga områden som är välkända och gillade av väljarna. Några, som integration, försvar, kärnkraft, är mer kända än andra områden, men det duger inte.

Åsikter går såklart isär om vad vi ska prioritera för ytterligare stor fråga. Men det fanns också en insikt, både i valanalysgruppen och bland de som kommenterade på partirådet, att vi måste satsa på de statsbärande frågorna. Arne Modig pekade också på det. Att väljarna gillar de som "kan sköta landet".

Där har vi flera frågor, men framför andra ekonomisk politik. Jag tror också man kan lägga till rättsväsende, försvarspolitik och utrikespolitik. De senare två är inte viktiga för väljarna när de väljer parti, men de signalerar just att man kan sköta landet.

Men den stora satsningen måste ske inom den ekonomiska politiken. Moderaterna dominerar. Det kommer ta lång tid för Folkpartiet att bygga upp en förtroende där. Desto större anledning att börja direkt.

Jag vill att partistyrelsen tillsätter en arbetsgrupp om, låt oss säga, cirka tio personer. Hälften ska vara personer hämtade utifrån, liberala ekonomer från akademi och näringsliv. Hälften personer inifrån partiet.

En arvoderad huvudsekreterare bör utses. Vore inte exempelvis Andreas Bergh ett spännande namn?

Uppdraget bör vara tydligt: En ny ekonomisk politik och en skattereform som ska göra Sverige till den mest dynamiska ekonomin i världen.

Vi får INTE utse en grupp som rapar upp 90 procent gamla förslag och föreslår någon liten detaljförändring här eller där. Nu har vi tid med djuplodande idéarbete. Ta chansen!

Sosse- (och FP-)förnyelse i praktiken

Socialdemokraternas nya laguppställning i nämnderna imponerar. När sossarna på riksplanet mest tjafsar med varandra på DN Debatt så verkar sossarna på lokalplanet mer inriktade på praktiskt handling. Intressant mix av unga och gamla, nya och erfarna. Deras ordförande Kikki Liljeblad verkar driva på en bra utveckling. Tyvärr ännu ingen förnyelse av politiken, men det kanske kommer.

Från Folkpartiets sida tycker jag vi också har lyckats med en bra mix.

Vi har tre presidieposter, alltså andre vice ordförande: Gymnasienämnden, vård- och omsorgsnämnden och Rådhus AB.

I gymnasienämnden kommer Fredrik Franzén sitta. Han är bara drygt trettio år, men nog den mest rutinerade skolpolitikern i kommunen faktiskt. Senaste mandatperioden i barn- och ungdom, innan dess i gymnasiet och nu återvänder han alltså dit, men på en upphöjd position.

Vård- och omsorg är kommunens näst största nämnd och där sätter vi Gunnar Asserhed. Han har varit landstingsråd i många år och senaste perioden ordförande i landstingsfullmäktige. Han kan de här frågorna på sina fem fingrar. Gunnar får uppbackning av bankmannen Anders Magnusson, som också sitter i Hyresbostäder.

Rådhus AB tar jag själv hand om.

I övrigt har vi också en bra mix. Barn- och ungdom tas om hand av Alex Nejdemo, 23 år, som var vår näst mest kryssade kandidat. Alex är också verksamhetschef på studieförbundet Vuxenskolan. Han får hjälp av Anders Nordin, pensionerad gymnasielärare.

I stadsplanering blir det också nytt i form av civilingenjören Pia Gustafsson. I bygg- och miljö hittar vi vår yngsta ledamot, Daniel Collin, 20 år. I tekniska och kollektiv fortsätter Monika Magnusson. Linda Lundqvist, vår tvåa på listan, blir ordinarie ledamot i AV-nämnden och ersättare i kultur- och fritid. Där sitter konstnären och fd boxningstränaren Åke Bjurhamn kvar som ordinarie ledamot. I kommunstyrelsen sitter jag och får nu med mig en kompis i form av IT-killen Anders Berglund. Socialnämnden tas om hand av Sylva Hedell, ordförande för Liberala seniorer i Östergötland och socionom.

I bolagen kommer rutinerade Göran Weber sitta och får sällskap i andra bolagsstyrelser av Andreas Nilsson och Fredrik Österberg. Två framgångsrika killar i 30-års åldern.

Vi har en riktigt bra laguppställning, om jag får säga det själv. Och det får jag ju. Det kommer att behövas. Mycket nytt och bra på den rödgröna sidan.

2010-11-18

Det bästa i rödgrönas budget

Jag har hunnit titta lite noggrannare på de rödgrönas budget. Tyvärr saknar vi fortfarande investeringsdelen, och den verkar omöjlig att få tag i. Har de inte gjort någon ännu? Det måste de väl ändå? Det påverkar ju i högsta grad driftbudgeten.

Hur som helst. Det bästa i deras budget är att de satsar på att återigen öppna Ria - verksamheten för hemlösa och andra trasiga människor - på eftermiddagarna. Alliansen sa nej till neddragningen och vi lovade i valet att tillföra den miljon som krävs för att kunna ge människor tak över huvudet även på eftermiddagarna. Jag kan lova att den miljonen kommer finnas med i vår budget också.

2010-11-17

Lättsinnig budget 1

Jag delar upp min kommentar kring de rödgrönas budget i två delar. I det här inlägget om innehållet i budgeten. I det andra om deras påstående om att de tvingas spara, för att regeringen minskar statsbidraget.

Det är ingen lätt uppgift att snickra ihop mandatperiodens budget, det ska jag villigt medge. De rödgröna gav sig själva dessutom extra svåra förutsättningar genom att tidigare planera in ett underskott på nästan 200 miljoner kronor nästa år.

I dessa besparingar, som de nu tvingas till för att nå nollresultat, prioriterar de framförallt barn- och ungdomsnämnden, tycker jag mig kunna utläsa. Det är bra. Men det blir trots allt en del besparingar, framförallt inom gymnasiet. Det är allvarligt med tanke på att vi inför en helt ny gymnasieskola nästa höst, och ska leva med två parallella system ett tag. Sånt kostar.

Men det riktigt allvarliga i budgeten är den lättsinniga inställningen till de finansiella målen. Grunden är en budget i balans och ett viktigt mål kan vi kalla "spara i ladorna"-målet:

"För att undvika att behöva tvärbromsa vid sämre tider bör kommunen åstadkomma överskott under goda tider som kan användas vid sämre tider."

Klokt - och beslutat i bred politisk enighet.

Nu ser vi starka tecken på att vi är på väg in i en högkonjuktur. BNP ökar kraftigt i år och nästa år, samtidigt som arbetslösheten har börjat sjunka och fortsätter göra det. Kommunerna släpar efter lite, men inte så mycket.

Trots detta mål, trots läget vi befinner oss i och trots den jobbiga situation som uppstår nu med det planerade underskottet, så finns nya stora underskott planerade även år 2012, 2013 och 2014. Sammantaget 225,5 miljoner kronor under de tre åren.

Att bryta mot de finansiella målen är som att bygga hus och hälla för mycket sand i cementen. Grundfundamenten blir porösa och ostadiga.

Att upprätta hålla de finansiella målen har vi i Alliansen gjort i varenda budget under förra mandatperioden. Det kommer vi göra nu också, och det är mycket oroande att se de rödgröna återigen bryta dessa.

För att Norrköpings kommuns ekonomi inte ska urgröpas krävs en positivare utveckling än vad vi kan se i prognoserna. Att fler kommer i arbete så skatteintäkterna ökar mer än vad vi tror just nu.

Det är med andra ord bara att börja hoppas.

Lättsinnig budget 2

Jag delar upp min kommentar kring de rödgrönas budget i två delar. I det här inlägget om deras påstående om att de tvingas spara, för att regeringen minskar statsbidraget. I det andra om själva innehållet i budgeten.

Så här skriver de:

"Vi ser dock med oro när regeringen sänker skatterna och minskar statsbidragen till kommuner och landsting. Det innebär 100 miljoner mindre till skolan, omsorgen och förskolan..."

Vad de hänvisar till är alltså att det tillfälliga statsbidraget på 10 miljarder för 2010 inte är kvar 2011 (en miljard till kommun och landsting motsvarar ca 10 miljoner för Norrköpings kommun). Observera att detta inte är någon nyhet, utan något vi vetat om hela tiden. Man kan ju till exempel ana det av namnet "tillfälligt statsbidrag".

Finanskrispaketet från regeringen till kommunerna innebar en förstärkning på totalt 17 miljarder 2010. Fem miljarder av dessa är permanenta, dessa pengar får vi alltså även 2011 och framåt. I regeringens budget för 2011 finns också ett tillfälligt stöd på 3 miljarder. Alltså ungefär 80 miljoner mer för Norrköping än vad vi planerade för tidigare.

Men det verkliga stödet är regeringens ekonomiska politik i helhet. Den har lett till att vi klarat finanskrisen bättre än de flesta länder och nu har en kraftigt ökade BNP och en sjunkande arbetslöshet. Sådant ger skattekulor in i kommunerna.

Det är bara att jämföra kommunens egen prognos från förra året, med årets prognos. För ett år sedan trodde kommunen att skatteintäkterna år 2011 skulle bli 5891 miljoner kronor. Nu, ett år senare har de förbättrats så mycket att intäkterna ser ut att bli 6031 miljoner. En förstärkning på nästan 140 miljoner kronor. I detta ingår statsbidragen.

Till sist: Vilka skattesänkningar pratar de om?

Den enda skattesänkning som genomförs 2011 är sänkt skatt för pensionärer. Ni som minns valrörelsen kommer ihåg att ett av de rödgrönas trumfkort (enligt dem själva) var att de sänkte skatten mer för pensionärerna än Alliansen.

Och jobbskatteavdraget, accepterade de. Så, vilka skattesänkningar pratar de om?

Den verkliga anledningen till de rödgrönas besparing är att de i budgeten som beslutades i år planerade för ett underskott på nästan 200 miljoner kronor 2011. Verksamheten har alltså inte börjat anpassa sig redan år till en smalare väg nästa år. Därför måste de spara hårdare nu.

2010-11-16

Överdos

Filmen Overdose: The Next Financial Crisis - som bygger på Johan Norbergs bok En perfekt storm - har nått över 150 000 tittare på YouTube. Imponerande! Och kul!

Extra kul eftersom min gode vän Jonathan Liberman - ni vet, mannen bakom "hundfilmen" - var med och producerade filmen.

Grattis också till regissören Martin Borgs, som ikväll fick pris av Gösta Bohmans idédebatt.

Här har ni en överdos:v>

2010-11-15

Folkpartiet valanalys

Jag har varit hemma i Sverige än vecka nu och precis avverkat det första kommunstyrelsesammanträdet med nya besättningen. Jag har fått en folkpartikompis i form av Anders Berglund, eftersom FP gick fram i valet.

Apropå det, så presenterar Folkpartiet på riksplanet valanalysen idag. Jag har suttit med i valanalysgruppen. Möjligen kommer den konkurreras ut av lite andra dagsaktuella politiska händelser, men den är väl värd att läsa tycker jag.

Vi har haft väldigt kort tid på oss, tre-fyra veckor ungefär, men ändå fått ihop en bra produkt. Eftersom tiden varit så knapp har vi hunnit föra debatten inom partiet så mycket, utan får ta just den delen i efterhand med analysen som utgångspunkt.

Några viktiga punkter:

Vi är inte nöjda med valresultatet. Vi kan se att en del av väljarförlusten (från 7,5% till 7,1% berodde på stödröstning på KD och C. Vi tog netto väljare från Moderaterna, vilket är en bedrift med tanke på deras framgångar och att det historiskt är så att när M går upp går vi ner ungefär lika mycket, och tvärtom. Trots det alltså, inte nöjda.

Unik lång tid till nästa val, ta vara på det. Det är fyra år till nästa val. Det ger chans till ett ordentligt och djupt idéarbete. Framförallt måste vi bredda partiet och bli starkare i de statsbärande frågorna, som ekonomi, rättspolitik och försvar. I detta arbete ska vi bjuda in många externa krafter. Ett nytt partiprogram vill vi se och det långa tiden till det ska vara klart (2013) ger chans till en bra process runt om i FP-landet.

Tydlig förankring i ideologi. Integritetsfrågorna, bland annat, gjorde att vi tappade väljare netto till Miljöpartiet. Tappet blev inte speciellt stort, men det finns där i alla fall. FRA-debatten rev upp en del sår i partiet. Vi behöver en djupare förankring i ideologi i flera frågor, bland annat integritet.

Kommentera gärna här, mejla eller skriv i egna bloggar!

2010-11-03

Säffle tar plats i kongressen

En jättelik våg har svept bort demokraterna från makten i representanthuset. Den största sedan 40-talet. Demokraterna höll greppet om senaten, och majoritetsledaren Harry Reid överlevde ett extremt hårt val i Nevada, men majoriten krympte avsevärt. Republikanerna tog dessutom över ett stort antal guvernörsposter runt om i landet.

Denna våg surfade svenskättlingen Randy Hultgren in på i kongressen. Farfars far utvandrade från Jönköping och själv har han bott i Säffle. Så Säffle har nu sin man i amerikanska kongressen.

Jag har bloggat hela natten på www.amerikanskpolitik.se och återkommer senare idag (efter lite sömn) med fler funderingar och uppdateringar.

2010-11-02

Säffle i amerikanska kongressen?

Hittills har det verkligen varit en toppenresa. Oerhört skönt med lite semester och väldigt kul med valrörelse. Speciellt när man på valdagen inte behöver vara nervös. Bara njuta av skådespelet.

Nu är jag i Minnesota. Har åkt runt på kampanjevent med bland annat Tim Pawlenty, som med stor sannolikhet kommer ställa upp i presidentvalet. Efter valet ska jag åka i Vilhelm Mobergs spår och kolla in svenskbygderna.

På vägen upp till Minnesota från Illnois stannade jag till på ett kampanjevent med Randy Hultgren. Som efternamnet antyder är han svenskättling. Eller "hundra procent svensk", som han själv uttryckte det. Farfars far utvandrade från Jönköping och själv har han bott i Säffle ett år.

Han är en av de republikaner som mycket väl kan komma att svepas in i representanthuset ikväll. Jag skriver lite om Hultgren och hur Barack Obama ändå kan bli omvald om två år, även om det ser mörkt ut nu, på Newsmill och i Folkbladet.

Läs mer på www.amerikanskpolitik.se.

2010-10-31

I en glasbur, 412 meter upp

På våning 103, 412 meter upp i Willis Tower (fd Sears) har de byggt små glasburar på utansidan av byggnaden. De är helt genomskinliga och glaset såg ut att vara, i alla fall när man skulle kliva ut, väldigt tunt.

Utan att riktigt tänka mig för klev jag ut.

Tittade ner. Det svindlade till. Jag såg rakt ner i marken. Rakt ner. 412 meter. Willis Tower är västra hemisfärens högsta byggnaden. Femma i världen. Paniken började bubbla upp i kroppen. Knäna blev svaga och jag fick tyst säga: "Lugn, lugn, lugn. Det är helt säkert. Inget kan hända."

Jag klev in och tog fånigt nog tag i väggen på insidan. Vad skulle det hjälpa? Jag blev lugnare i alla fall.

Efter någon minut att hämta andan och samla mig klev jag ut igen och tog ett kort rakt neråt. Hade jag klivit ut där ville jag ha bildbevis på min dårskap.

Lite senare såg jag att man kunde gå ut på ett annat ställe, där de såklart tog kort (som man kunde köpa dyrt senare, vilket jag gärna gjorde).

2010-10-28

In the Land of Lincoln

Abraham Lincoln rankas ofta som den bästa amerikanska presidenten genom tiderna. Det var ingen slump att Barack Obama lanserade sin kampanj utanför samma byggnad där Lincoln höll sitt berömda House Divided-tal.

Jag befinner mig nu i the land of Lincoln. Chicago närmare bestämt. Lite semester och turistande kombinerat med att följa valet som pågår här. Det är mellanårsval - valet mellan två presidentval - och många spännande race pågår. Bland annat ska någon väljas till senaten på samma plats som Barack Obama hade 2005-2009.

Ni kan följa min valbevakning på min andra blogg: www.amerikanskpolitik.se

Här ska jag vara till på lördag då jag åker till Minneapolis, Minnesota. Där blir det också valbevakning kombinerat med att besöka gamla svenskbygder. Bland annat de platser som finns med i Vilhelm Mobergs fantastiska utvandrar-serie.

Om jag inte minns helt fel röstade Karl-Oskar på Abraham Lincoln.

2010-10-25

Segerfeldt isärplockad

Dilsa Demirbag-Sten plockar fullständigt itu Fredrik Segerfeldts artikel på Newsmill.

Segerfeldt menar, kortfattat, att liberaler blir aggressiva och hycklar om yttrandefrihet när det kommer till Israel och judar. Men att de - bland annat jag - slår mot muslimer.

Dilsa förklarar att Segerfeldt för det första inte kan skilja på att profeten Mohammed och muslimer inte är en och samma sak, och att det var attackerna mot Lars Vilks som gjorde att liberaler reagerade. Ingen brydde sig om Vilks Mohammedteckning innan.

Han ställer dessutom muslimer mot judar:

"Segerfeldt berömmer sig själv med att han under Vilksdebatten lade ut rondellhunden men också Judesuggan på sin blogg. För att visa på en konsekvent hållning enligt honom själv. Fråga är varför han inte valde att också lägga ut en blasfemisk bild på Jesus eller Buddah? Varför just dessa en avbild av profeten Muhammed och en Judesugga? Kan det vara så att Segerfeldt, som så många andra, alltid ställer Islam, muslimer och judar mot varandra och utgår från en världsbild där religionen Islam politiseras och ställs mot judar?"

Inte heller klarar han att se antisemitism när den stirrar honom i ögonen:

"I fallet muslimer och islamister tror jag Segerfeldt har siktet klart men i fallet Israel och judar hänger sig skribenten åt klassisk judenoja. Segerfeldt är inte antisemit men känner uppenbarligen inte igen den när den visar sitt fula tryne och som på senare år blivit fysiskt påtaglig för judar i Sverige och som tvingat många svenska judar att lämna Malmö."

Läs hela artikeln. Den innehåller mycket mer, och är lysande.

2010-10-23

Jag drev den kampanj jag trodde på

Ungefär ett år efter förra valet hade jag en liten livskris. Jag kände mig hängig, lite deppig. Jag funderade på vad det berodde på. Kompisarna sa att det var för att jag skulle bli 30. Men så insåg jag vad det var. Jag höll på att bli en karriärpolitiker. Jag hade börjat fundera över vad jag sa och gjorde i ett karriärpolitisktsperspektiv. Skulle folkpartisterna gilla mig om jag sa si eller så? Var detta bra för min karriär? När jag insåg det kände jag mig både spyfärdig och lättad. Spyfärdig för vad jag höll på att bli. Lättad för att jag insett det i tid.

Det har gått lite drygt en månad sedan valdagen och resultatet har börjat sjunka in och de första känslorna har lagt sig något. Läge för en första utvärdering, med andra ord.

Jag hade som mål i valet att Alliansen skulle vinna, i Sverige och i Norrköping, och att Alliansen skulle innehålla ett större Folkparti.

Resultatet blev både och. Alliansen vann i Sverige, med ett mindre Folkparti. Alliansen förlorade i Norrköping, med ett större Folkparti.

Dessutom drev jag personvalskampanj till kommunen och riksdagen.

I kommunen kryssade jag mig in tack vare 465 kryss, vilket gör att nästan var tionde som röstade på Folkpartiet kryssade mig. Av kryssen hamnade 39% på mig. Klart godkänt!

Till riksdagen fick jag 625 kryss. Inte heller så illa, men sett till vad som hade behövts (cirka 1500) var det inte bra.

Så var dörrknackningskampanjen misslyckad? Det beror på vad man hade för förväntingar. Om man trodde att jag genom den skulle få alla kryss som behövdes var den såklart misslyckad, men det var i min värld inget realistiskt mål. Av 10 000 knackade dörrar, öppnades cirka 5000. Av dessa är i bästa fall cirka 10% folkpartiväljare. Det är 500 personer. Av dessa kryssar cirka 20-25%, 100-125 personer. Om jag får alla dessa kryss, blir det alltså inte mer än 125 kryss.

Men kryss var inte enda anledningen jag knackade. I huvudsak var det för att höra vad folk tyckte och tänkte. Några journalister som gick med mig blev förvånade över att jag inte sålde mer, att jag mest bara frågade, inte pratade så mycket själv. Det hade kanske gett några kryss mer om jag sålt, men jag kände mig inte bekväm med det.

Man ska också komma ihåg, vilket jag var medveten om hela tiden, att Östergötland är ett svårt län att kryssa sig in i. Det är en hyfsat stor valkrets så det krävs mycket kryss. De två stora städerna gör det ännu svårare. Norrköpingskandidater har svårt att få kryss i Linköping, och tvärtom. Jag fick 422 kryss i Norrköping och 134 i Linköping. Karin Granbom (från Linköping) fick 538 kryss i Linköping och 105 i Norrköping.

Widar Andersson skrev en utvärdering av min kampanj några månader innan valet. Han menade att den var för smal och att jag drev frågor som få brydde sig om (självständiga riksdagsledamöter, datalagringsdirektivet och våld mot kvinnor). Det hade han till stora delar rätt i. Det sa jag då också, även om jag hade hoppats att integritetsfrågorna skulle bli större i valet.

Men jag skrev också då, i april:

"Det allra viktigaste är att detta är något jag brinner för. Detta är något jag vill förändra. För mig är det oerhört viktigt. Om sedan väljarna tycker att det är oviktigt röstar dom på någon annan. Så funkar det i en demokrati.

Jag kan inte heller gå till val och driva kampanjen som alla andra, om jag sedan inte tänker vara som alla andra."


Och det är väl bara att konstatera nu att de frågor jag drev inte tilltalade tillräckligt många. Det är jag såklart besviken över, men samtidigt kan jag inte säga att jag gjorde fel. Jag drev det jag brann för och det jag trodde på. Jag sa hur jag skulle agera i riksdagen, för jag ville ha det mandatet. Det fick jag inte. Sådan är demokratin.

Det är trist, men samtidigt kan jag se mig i spegeln utan att skämmas. Jag drev den kampanj jag trodde på.

Det betyder inte att jag inte är besviken. Jag är oerhört besviken. Över att inte få vara med och ta tag i alla utmaningar som möter Norrköpings kommun, inte minst i skolan. Över att inte få vara med i riksdagen och förändra den på det sätt jag tror är viktigt för vår demokrati.

En sak är jag väldigt, väldigt glad över: Alla de som hjälpte till i kampanjen. Flera personer la ner en himla massa tid på att hjälpa till. Jag blev i det närmaste rörd över det stödet. Nej, inte i det närmaste, jag blev rörd. Oskar, Jesper, Joakim x 2, Tobias, Johan, Emanuel, Emma, Christian, Michaela, Erik x 2, Daniel, med flera. Plus alla de som skänkte pengar till mig. Jag är väldigt tacksam över erat stöd. Dessutom har jag fått flera nya vänner. Det slår det mesta.

Men jag är för den skulle inte missnöjd med min position idag. I torsdags blev jag omvald som oppositionsråd och gruppledare för Folkpartiet. Det är jag oerhört stolt över. Och det är ett starkare Folkparti som tar sig an denna mandatperiod. Vi gick fram ett mandat i valet och stärkt vår position avsevärt i nämnder och styrelser. Den positionen ska vi använda för att 2014 se till att Alliansen vinner - med ett starkare Folkparti.

2010-10-20

Inte samma regler på Stockholms stadsbibliotek

Igår pratade jag med en anställd på Stockholms stadsbibliotek och bad att få se deras regler för utställningar. Jag fick dem idag, men jag frågade honom på telefon om det fanns några regler mot rasistiska inslag. Det sa han att det fanns. Vilket jag också skrev i min Newsmill-artikel.

Nu när jag fått utställningspolicyn mejlad till mig och hittar inget sådant. Det närmaste är att materialet som visas upp inte ska strida mot svensk lag. Därmed anser jag att det inte finns någon anledning att ta ner bilden, även om den är antisemitisk. Bilden är vidrig, men borde få sitta kvar. I Norrköping fanns andra regler och det var den springande punkten.

Madeleine Sjöstedt bloggar om detr och instämmer i resonemanget.

Fredrik Segerfeldt har gjort en liten korrigering i sin text på Newsmill. Bra!
Resonemanget har jag dock svårt att förstå. Han tycks tro att jag tycker det är okej att häckla muslimer, men inte judar. Det visar ju tyvärr att han inte förstått det han själv lagt till i texten, att det handlade om bibliotekets regler och legitimeringen av antisemitism om man struntade i dessa, och att det är dessa som är avgörande i det här fallet. Men tydligen ska vi bidra till att legitimera antisemitiska åsikter.

Fortsätter man Segerfeldts resonemang ska man alltså helt strunta i reglerna, oavsett vad som ställs ut. Sådana konstiga tankar odlar man lätt om man lever i en filosofisk, svartvitt låtsasvärld. Då har man svårt att ta till sig händelserna i verkligheten, för de passar inte in i mallen. Segerfeldt har bestämt sig för att en del liberaler är för yttrandefrihet mot muslimer, men inte judar, då vägrar han låta verkligheten komma i vägen!

Vad vi ska komma ihåg är den förminskning av förintelsen och judeutrotningen som pågår. I och med bilden i Stockholm, i och med bilderna i Norrköping och på många, många andra sätt. Det är så det går till när gränser suddas ut. Det är så det går till när antisemitiska lögner börjar bli sanningar. Vi vet alla vad resultatet kan bli. Aldrig mer! Nej, eller hur.

Så protestera allt vad ni kan mot den vidriga bilden på stadsbiblioteket i Stockholm, men det behöver inte krönas med att den ska tas ned.

2010-10-19

Medveten, eller omedveten lögn Segerfeldt?

Mattias Svensson hade faktafel i sin ursprungsartikel, men korrigerade detta när jag påpekade vad felen var. Han har kvar huvuddelen av sin kritik, men baserat på fakta. Det är hederlig debatt.

Fredrik Segerfeldt skriver ett svar på min Newsmill-artikel. Han vet fakta i målet. Ändå drar han till med detta:

"Och så har nu Mattias Sundin, kommunpolitiker i Norrköping, stoppat en utställning på ett museum, för att den var antisemitisk. Hyckleriet har fått ett nytt ansikte."

Det är inte ett faktafel. Segerfeldt vet fakta. Det är ren lögn. Jag hoppas att den är omedveten, men det skulle isåfall innebära att han inte läst ett dyft av vad jag skrivit.

1) Jag stoppade ingen utställningen. Den ändrades.
2) Den ändrades för att den bröt mot bibliotekets regler. Den var antisemitisk ja, men den stoppades inte av den anledningen. När Segerfeldt skriver så där, tror man att jag hade stoppat den även om den visats i en lokal där reglerna var helt annorlunda.
3) Norrköpings stadsbibliotek är inget museum, det är ett bibliotek.

Jag hoppas verkligen att Fredrik inte har läst det jag skrivit. Ibland är det så att man ombeds skriva något och publiceras senare. Det kan vara så. Han kan gå på det Mattias Svensson först skrev. Det verkar inte särskilt troligt. Men jag hoppas det.

UPPDATERING:
Jag har pratat med Fredrik på telefon. Han hade inte läst min Newsmill-artikel innan han skrev sin. Han skulle läsa den och så ska vi höras imorgon.

Ska antisemitism legitimeras?

Mattias Svensson har korrigerat faktafelen i inlägget om mig. Det mildrar kritiken något, skriver han, men i huvudsak kvarstår den.

Johannes Forssberg i Expressen hänger på och tycker det är fruktansvärt, det jag gjort. Det är censur, menar han. Även Forsberg har problem med fakta. Detta var ingen konstutställning, som han påstår. Vilket i sammanhanget, när han hänvisar till Lars Vilks, faktiskt är ganska betydelsefullt.

Vad detta alltså handlar om (nu när vi är överens om att det inte är några lagar inblandade) är Stadsbibliotekets regler. Dessa regler säger att inget rasistiskt ska visas i deras utställningar.

Trots det visades alltså antisemitiskt, rasistiskt material i utställningen. Vad händer då om jag inte reagerar? Jo, utställningen passerar förbi som icke-rasistisk. Att påstå att Israel har koncentrationsläger precis som nazister är inte antisemitiskt, är inte rasistiskt. Det blir resultatet.

Det är min förbannade skyldighet som liberal att påpeka att Stadsbiblioteket visar rasistiskt material, trots regler som säger motsatsen.

Man kan naturligtvis diskutera om Stadsbiblioteket borde ha andra regler, som tillåter att vad som helst visas. Den uppfattningen kan jag dela. Men så länge de inte har dessa regler, borde de själva följa dem. Annars legitimeras rasistiskt material som visas där som icke-rasistiskt.

Detta handlar alltså om två frågor (minst): Hur man som liberal ska reagera på just den här utställningen med dessa regler (inte utställningar i största allmänhet) och vad som ska vara tillåtet att visa på Stadsbiblioteket.

Det pågår en kampanj, medvetet eller omedvetet, där Israel demoniseras. Då menar jag inte vanlig kritik mot Israels agerande, utan just jämförelser med Nazityskland. Hakkors istället för Davidsstjärnan på flaggan, påståenden om att Israel utför utrotning i stil med nazisterna, påståenden om koncentrationsläger. Det var just det senare som visades på biblioteket. Det var just det som legitimerades.

Läs bara vad mannen bakom utställningen säger i Folkbladet:

"Efter förintelsen sa alla att det som hände inte får hända igen. Men det gör det nu."

Till sist, jämförelsen med Lars Vilks som Expressen gör. Den går inte att göra. Det handlar inte om samma sak. Det här handlar om regler ska följas så att rasism inte legitimeras. I Vilks fall handlar det om att leva under ständigt dödshot, om misshandel och att han stoppas fysiskt från att yttra sig.

2010-10-18

Det där med fakta

Miljöpartisten Mattias Svensson angriper mig i ett blogginlägg, "Det där med principer" (vilket ju känns aningen ironiskt eftersom han själv, som liberal, röstade på Miljö-vi vill förbjuda externa köpcentrum-partiet och därmed indirekt på kommunister i Sveriges regering):

"Sundin har nämligen sett till att stoppa en utställning som kritiserar Israels ockupation av Gaza. Detta genom att hota med de breda och godtyckliga lagar om ”hets mot folkgrupp” som både EU och Sverige är så förtjusta i."

Ja, det låter ju dumt. Det är inte heller sant. Jag har inte hänvisat till någon lagstiftning alls, vare sig hets mot folkgrupp, eller någon annan.

Stadsbiblioteket har i sina regler att inget rasistiskt får visas på deras utställningar. Dom hänvisade jag till. Dessa regler kan man tycka vad man vill om, men dessa regler har man. Trots det tillät man en utställning som jämförde IsraelsItalic agerande med förintelsen av judar under andra världskriget. Det är antisemitism och därmed rasism.

Svensson fortsätter:

"I EU:s lagstiftning har några lobbyister fått in en så bred tolkning av begreppet ”antisemitism” att det även omfattar kritik mot Israels ockupation av Gaza, om kritiken sker genom jämförelser med nazisternas agerande."

Detta är inte heller korrekt. Det är ingen lagstiftning.

För att veta vad som är antisemitism, och backa upp mitt påstående om antisemitism, hänvisade jag till en definition som ett EU-organ tagit fram. Det är på intet sätt något juridiskt bindande dokument, utan en definition som kan tas som hjälp. EU-organets uppgift är att granska exempelvis rasism i EU-länderna. Kommunen kunde ha sagt att de tolkar det annorlunda, och inget hade hänt.

Utställningen öppnade igen lite senare, med det allra mest kvar, men just de antisemitiska bilderna borttagna.

Sanna Rayman på SvD fortsätter i samma spår, men nu om Konstfack och historien kring Anna Odell:

"Inga mer pengar till Konstfack, föreslog Sundin då. ... Hade Sundin kunnat stänga Konstfack häromåret hade han kanske sett till att göra det också. På grund av att han ogillade två studenters verk. Det är orimligt."

Ja, det låter ju återigen dumt. Och återigen är det inte sant. Om Rayman läser den artikel hon länkar till står där att finna:

"Konstfack är en högskoleutbildning som i år får 126 miljoner skattekronor att bedriva sin verksamhet för. Att någon enstaka elev får en galen idé är en sak. Att ledningen och lärare står bakom elevernas galenheter och dessutom godkänner deras examensarbeten - trots uppenbara olagligheter - visar att verksamheten hamnat rejält snett. Om inte Konstfack själva omedelbart ställer till med räfst och rättarting, sparkar en del personal och garanterar att något liknande inte händer igen, så bör pengarna till utbildningen dras in."

Jag tyckte Anna Odell gjorde fel. Men min kritik mot Konstfack var att de som statlig utbildningsinstitution legitimerade och godkände lagbrott. Ska sådan verksamhet få skattepengar? Jag tycker inte det. Konstfack rättade senare till sina regler och sitt agerande.

Jag tar gärna kritik för sånt jag gör, men det känns tröttsamt att behöva ägna tid åt att korrigera rena faktafel. Jag debatterar också gärna yttrandefrihet, stadsbiblioteket regler, Konstfack, Anna Odell, antisemitism och definitioner av antisemitsm, så låt oss göra det nu när faktafelen är korrigerade.

Jag förutsätter att Mattias Svensson korrigerar faktafelen i sin blogg. Och jag kan visa på gott föredöme genom att korrigera ett själv. Mattias Svensson är inte miljöpartist, som jag påstår inledningsvis. Han bara röstar på Miljöpartiet.

2010-10-17

Där man hör hemma

Överallt runt om i Sverige läser man att IFK är tillbaka där man hör hemma. Känner igen kommentarerna när IFK förra gången gick upp i Allsvenskan. Det här en klassisk klubb, som verkligen hör hemma i högsta serien.

Då, senast det begav sig, firade staden som vi vunnit Allsvenskan. Jag deltog i allra högsta grad, men ångrar det i efterhand. Det satte nog en alldeles för hög press på spelarna, eller kanske infann sig en känsla i klubben att allt skulle gå på räls. Nu gäller det att hänga kvar och det känns verkligen som vi kommer att kunna göra det.

2010-10-14

Färdigförhandlat: Bra allianslag

För någon vecka sedan förhandlade vi klart uppdelningen av uppdrag i kommunen mellan Allianspartierna. Viktigt för oss har varit att alla partier finns representerade i alla nämnder och att alla partier har en spjutspets. Så blir också fallet.

Eftersom Folkpartiet gick fram och KD och C gick bakåt betydde det en ganska rejält framflyttning av våra positioner.

Istället för ersättarplatser i många nämnder, blir FP nu ordinarie överallt.

I gymnasienämnden fortsätter vi inneha presidieposten, andre vice ordförande. Det stora är att vi nu tar plats i presidiet i i vård- och omsorgsnämnden. Kommunens näst största nämnd, som står för i runda slängar 40% av kommunens budget.

Dessutom intar vi vice ordförande-platsen i Rådhus AB, det bolag som är ägare och moderbolag till alla andra kommunala bolag (vilket börjar bli en hel del...).

Nästa vecka ska vi bestämma vilka personer som ska inneha de olika uppdragen. Det är ganska stor konkurrens om platserna. Tror det kommer bli en bra blandning av nya och gamla personer.

2010-10-05

Vad ska en gemensam kommun heta?

Björn Eriksson föreslår att Norrköpings och Linköpings kommuner slås ihop. Jag dyker direkt på den svåra fråga: Vad ska den sammanslagna kommunen heta?

I sådana här lägen måste man kompromissa!

Därför föreslår jag att man tar halva namnet från Norrköping och andra halvan från Linköping:

Norr(köping) + (Lin)köping = Norrköping.

2010-10-01

Att säga en sak, men göra en annan

Om Sverigedemokraterna hade blivit vågmästare i Norrköping hade vi i Alliansen lagt fram egna förslag och röstat mot förslag från de rödgröna ändå. Förutom när det gällde att besätta nämnder och kommunalråd, där hade vi en överenskommelse om att största blocket skulle få "bilda regering".

Så här tänker nu tydligen Socialdemokraterna agera i riksdagen. Så inget konstigt med det?

Jo. Mona Sahlin sa nämligen något helt annat innan valet. I talet på "Jobbkongressen":

"Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande."

Och i radion:

"Man kan aldrig som socialdemokrat räkna in ett stöd från Sverigedemokraterna. Man kan aldrig bygga en politisk majoritet i någon politisk instans på Sverigedemokraternas stöd. Om vi lägger fram förslag, så måste de vara förankrade i något annat parti om det handlar om att få majoritet. ... Om en socialdemokrat någonstans räknar med Sverigedemokraternas stöd för att få igenom en sak, då är det fel. Då bryter det mot den princip som socialdemokratin ska stå för."

Nu har Mona Sahlin bestämt sig för att lansera en motkandidat, Kent Härstedt, som talman mot Alliansens förslag. Den personen kan omöjligen vinna en omröstning om inte Sverigedemokraterna röstar för förslaget. Eller för att använda Sahlins ord: "räknar med Sverigedemokraternas stöd för att få igenom en sak."

Läs också Staffan Danielsson.

2010-09-24

Förhandlingar mellan MP och FP

Under dagen har det pågått förhandlingar mellan Miljöpartiet och Folkpartiet i Norrköping. Vi har precis avslutat dom och kommit överens.

Överenskommelsen ser ut som följer:

Mattias Stenberg (MP) lovar att raka av sig sitt skägg. Mathias Sundin (FP) lovar att bjuda in Mattias Stenberg när "några rika borgare spelar poker". (Stenberg är pokerproffs)

Bakgrund till förhandlingen:

Mattias Stenberg och Mathias Sundin ser oroväckande lika ut. De hamnade till och med i NT:s valbilaga under "lika som bär".

En källa med insyn, som ej vill bli namngiven, anger att skälet till att Sundin inte kryssade sig in i riksdagen, var den påfallande likheten med miljöpartisten Stenberg. Eller om det var tvärtom?

Sundin eller Stenberg?

2010-09-23

Väljarna är inte dumma

När väljarna röstar fram ett fortsatt vänsterstyre i Norrköping känns det inte helt optimalt att påstå i en rubrik att väljarna inte är dumma. Men så är det. Väljarna tyckte inte att den samlade Alliansen i Norrkping erbjöd ett tillräckligt bra alternativ. Visserligen gick FP fram, men det räckte inte.

Hur som helst. Detta inlägg handlar om de väljare som röstade på Sverigedemokraterna. Jag träffade en hel del av dom när jag knackade dörr. Visst finns det en kärna av rasister, tidigare nazister och andra främlingsfientliga inom partiet och bland väljarna, men den stora massan hos väljarna är inte några rasister. De älskar inte invandrare över allt annat, men framförallt är de förbannade att ingen tar tag i problemen. Problemen att många invandrare saknar jobb, inte lär sig svenska, inte blir en del av Sverige - och så vidare.

Därför röstade de på SD. Inte för att de tror att SD har så där värst bra lösningra på problemen, utan för att en röst på SD kan sätta fart på övriga partier att göra något. Att se problemen och lösa dom.

Paulina Neuding, chefredaktör på Neo, och Johan Lundberg, chefredaktör på Axess, har förstått detta (trots att de så vitt jag vet inte knackat dörr, smarta människor). De skriver om det på DN Debatt:

1. Det har funnits en ovilja att erkänna de problem som finns och diskutera möjliga åtgärder.

2. Man har misslyckats med att formulera varför ett generöst flyktingmottagande är något bra.


Jag tycker de sammanfattar vår uppgift klockrent. Det är dags att sätta igång. Men ni som tänker vara med, förbered er på att bli kallade rasister, att ni fiskar i grumligt vatten och alla andra möjliga förolämpningar. Men tänk på att det är ni som faktiskt gör något för att Sverige ska vara fortsatt öppet och tolerant. De andra går Sverigedemokraternas ärenden.

2010-09-20

Kluven

Precis som 2006 var det en mycket kluven känsla som infann sig efterhand på valvakan. Alliansen vann i Sverige, men får inte egen majoritet. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, och de dubblar från två till fyra mandat i Norrköping. I Norrköping är läget mellan vänsterpartierna och Alliansen oförändrat 42-39 i mandat. SPI tappar båda sina mandat vilket försvagar oss.

Samtidigt ökade Folkpartiet från fem till sex mandat. Jag hade hoppats på mer, men när kollar lite i andra lika stora kommuner, som Örebro, Västerås, Jönköping, Linköping, och så vidare, inser jag att vi är de enda bland dessa där FP ökat i mandat.

Jag är oerhört besviken över att det inte blev maktskifte i Norrköping. För Norrköpings skull - och det menar jag verkligen, inte för våra partiernas skull. Jag tror det är väldigt illa för den här kommunens utveckling med fortsatt rödgrönt styre.

Till sist, och trots det, vill jag så klart gratulera de rödgröna i Norrköping till segern. De slog oss, de var bättre, nuff said.

2010-09-19

Tänk på skolan när du röstar

Folkpartiet och Alliansregeringen har inlett den största reformeringen av skolan sedan allmän folkskola 1842. Att reformera skolan tar tid. Flera av reformerna (som ny gymnasieskola, betyg från mellanstadiet osv) håller på att förberedas ute i skolorna och kommer genomföras först nästa mandatperiod. Blir inte Alliansregeringen omvald, blir det inga reformer.

I Norrköping har flumskolan fått fortsätta senaste även de senaste fyra åren. Betygsresultaten i nian är de lägsta någonsin. Norrköping faller kraftigt i lärarförbundets ranking. Och så vidare. Vi behöver reformera skolan även i Norrköping. Det kommer inte ske om inte Alliansen vinner.

Så tänk på skolan när du röstar.

Jag är inget stort fan av Folkpartiets valaffischer, men en av dom är i alla fall väldigt sann: Framtiden börjar i klassrummet.

2010-09-18

Synd att Johan Norberg inte bor i Östergötland

Sveriges liberala stjärna Johan Norberg skriver i sin blogg:

"I Norrköping hade jag med stor glädje stött Mathias Sundin (FP), som inte bara en gång döpte sin blogg efter den svenska liberalismens fader, utan också har undertecknat ett väljarkontrakt om att rösta emot datalagringsdirektivet."

Nu blir det reklamfilm

Inledningen av kampanjen:



Varför jag kandiderar till Sveriges riksdag:

Om du kryssar mig, tipsa andra

Många väljare funderar på om det finns bra personer att kryssa på listorna. Om du har, eller tänker kryssa mig imorgon - tipsa dina vänner på Facebook, på Twitter, i bloggar och på andra sätt.

Här är ett exempel.

Oskar Särnholm från Linköping på Facebook:

Personkryss på Mathias Sundin (#2 hos fp). Ty:

1) Mycket bra på integritetsfrågor, statlig massövervakning kan hota demokratin på sikt! Deklarerat i förväg att han ska rösta mot datalagringsdirektivet, nästa stora integritetsintrång.

2) Mycket vettig även i övriga frågor med en tydlig frihetlig inriktning.

3) Fräsch demokratisyn, söker ett personligt mandat direkt från väljarna för att kunna vara en mer oberoende riksdagsman, bland annat har han knackat över 10 000 dörrar. Gillas! Riksdagsledamöter ska representera folket, inte partiet. (Se grundlagen!)

Rösta inte bara, kryssa också

Bra tryck i förtidsröstningslokalerna idag. Massvis med folk inne på Linden till exempel.

Ni som inte har röstat än, när ni gör det, kryssa också.

Då menar jag inte bara på mig, även om det såklart vore väldans trevligt, utan oavsett parti. Ni som tycker integritetsfrågor är viktiga hittar kandidater på www.nejtilldatalagring.se. Alla som står där har lovat att rösta nej till direktivet när det kommer upp i riksdagen efter valet.

Kort om vad jag vill i riksdag och i Norrköping.

Sveriges riksdag: Jag knackade 10 000 dörrar för att kunna bli en självständig riksdagsledamot, vilket kommer ge ökad makt till riksdagen och därmed till väljarna. Samtidigt kommer jag vara en stark alliansvän som driver på regeringen för en skärpning av besöksförbudet, att stoppa datalagringsdirektivet och sänka skatterna för de som arbetar, för pensionärer och för företag.

Norrköping: Efter 16 raka år av S-styre är det dags för nya, fräscha idéer. Skolan har nått en ny bottennivå och Folkpartiet har en mängd förslag för att vända utvecklingen. Flumskolan ska torpederas och sänkas på djupt vatten och ersättas med en kunskapsskola med ordning och reda. Jag brinner för att ta tag i den uppgiften.

2010-09-17

Varför reagerade inte Stjernkvist mot Jasminskolan?

Jasminskolan delade upp pojkar och flickor i olika matsalar på deras invigning. Jag anmälde dom till Skolinspektionen för det. Lars Stjernkvist var visserligen inte med på lunchen och såg tilltaget, men man informerade alla närvarande - inklusive Stjernkvist - innan lunchen om uppdelning.

Trots det reagerade han vare sig på plats eller efteråt.

Den typen av tendenser som vi såg på Jasminskolan måste alla markera mot direkt. Om man nu inte finner sig direkt i situationen får man göra det i efterhand.

José Kimenga (FP) var på plats och reagerade, bland annat genom att prata med mig.

Varför ser Stjernkvist på med armarna i kors när skolans värdegrund stampas på?

2010-09-16

Arbetslösheten faller kraftigt

Enligt SCB faller arbetslösheten kraftigt och den trend vi sett de senaste månaderna fortsätter. 8,0% var arbetslösa i augusti förra året, i augusti i år var det 7,4%.

Göran Perssons inhopp i valrörelsen är en stark påminnelse om att vi inte ska gå tillbaka till den jobblösa tillväxt som vi hade när han var statsminister. Tillväxten är nu oerhört hög i Sverige, över 7% - samtidigt som arbetslösheten faller.

Sverige har en unik chans att återigen flytta fram sin position i världen. När andra länder sparar och gnetar, har vi råd att satsa. På välfärd, på att sänka skatterna och på att fortsätta betala av statsskulden. Den chansen missar vi om Mona Sahlin blir statsminister.

Undanglidande Stjernkvist om matfabriken

Lars Stjernkvist gör som vanligt i debatten.

Vinklar lite vad motståndaren sa, så det inte riktigt är det han eller hon sa, och sedan bemöter han det lite grann, eller kommenterar i största allmänhet.

Jag förklarade igår hur det låg till med utredningen kring matfabriken och han nöjer sig med att konstatera att han vill att valet ska vara över snart, så retoriken blir bättre. I sak inget.

Jag och Alliansen har pressat på för att utredningen om matfabriken och eventuella alternativ ska vara klar innan valet. Det har man vägrat. Det säger väl det mesta.

2010-09-15

Se upp för matfabriken

Igår på debatten hos Företagarna kom vi in på matfabriken för kyld mat. Den är ett tydligt exempel på hur vi på allianssidan tror på en mångfald av lösningar, men vänsterpartierna hellre vill ha kommunala matfabriker som pumpar ut tusentals platsförpackningar med kall mat.

Lars Stjernkvist försökte oärligt hävda att matfabriken var begravd.

Ja, i en utredning som lägligt nog presenteras efter valet, påpekade jag.


Men matfabriken är utredd menar Stjernkvist. Visst är det så, men i den nya utredningen ska man titta på om det är möjligt att laga mat mer lokalt. Och om man kommer fram till att det inte är möjligt - vad händer då? Ja, då kan matfabriken poppa upp igen

I kommunstyrelsen och i fullmäktige pressade jag vänsterpartierna på om matfabriken var utesluten. Det var den inte, erkände de då. Och de ville inte heller redovisa resultatet av utredningen innan valet.

Det finns bara ett sätt att veta att det inte blir någon matfabrik: rösta på ett alliansparti.